duminică, 15 septembrie 2019

Moscheea Albastra

de Ioan Laslo
  Sultan Ahmet I Camii (Moscheea Albastra) strajuieste majestuos Piata Sultanahmet, fiind construita de Mehmet Aga ca o replica la nu mai putin celebra Biserica Sfanta Sofia, aflata viz-a-vis. Edificata la inceputul sec. al XVII-lea, poate gazdui aproximativ 10.000 de persoane, avand o lungime de 72 m. si o latime de 64 m. Cele sase minarete care ajung la 64 m. impung parca cerul azuriu al Istanbulului, chemarea la rugaciune a muezinului fiind mereu prezenta pentru musulmani. Povestea numarului lor este interesanta. Se pare ca sultanul ar fi spus ca vrea minaretele din aur (urmau sa fie 4 la numar), dar in limba turca "aur"("altin") se poate confunda cu cifra 6("alti"). Fiind la fel de multe precum numarul minaretelor moscheei Haram de la Mecca,sultanul a trebuit sa doneze un minaret Meccai pentru a linisti neintelegerea majora care a rezultat. Se pare ca sultanul insusi a lucrat uneori alaturi de muncitori in cei peste 7 ani cat a durat contructia.
      Moscheea poate fi vizitata gratuit intre orele 9-16, intr-o tinuta decenta si descult (exista loc special pentru a lasa incaltamintea si pungi de plastic). Recomandabil pentru femei este sa isi acopere
capul cu o esarfa. Pentru turisti este folosita intrarea de nord, insa merita sa popositi si in fata intrarii principale, cea de vest, care are un farmec aparte. Lanturile simbolic agatate indeamna pe toata lumea sa aplece capul la intrare, in semn de respect.
      Odata intrat in interior esti fermecat de cele peste 21.000 de bucati de ceramica de Iznick(Niceea), majoritatea de culoare bleu(de aici si numele), dar si verde sau alb, scaldate de lumina naturala a celor 260 de ferestre, dar si de numeroase surse de lumina artificiala. Trandafirii, zambilele, ciorchinii de struguri, garofitele sau florile de rodie constituie motivele florale ornamentale. Cei 4 piloni care sustin bolta principala au fiecare deasupra cate un text din Coran scris cu litere aurii. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu