vineri, 4 ianuarie 2019

Sagrada Familia - emblema Barcelonei

de Ioan Laslo
   Oricine aduce in discutie Barcelona, este obligatoriu sa se refere si la Sagrada Familia ( El Temple Expiatori de la Sagrada Familia), opera a arhitectului ce a schimbat fata orasului, Antonio Gaudi. De altfel, acesta a si lucrat la propriu la adificarea sa , pana in 1926, cand a decedat. Lucrarile continua si astazi, iar fondurile sunt in mare parte asigurate de donatiile percepute din biletele de intrare. Deoarece ritmul vizitelor a depasit orice asteptari se prevede ca mareata catedrala va fi finalizata in 2026, mult mai repede decat se estimase. De altfel, este destul sa revii la Barcelona dupa 2,3 ani pentru a realiza cu ochiul liber cat de mult avanseaza lucrurile.
      Constructia are trei fatade imense: cea mai mare, cea sudica, reprezinta slava lui Hristos, cea estica, Nasterea Sa, in vreme ce fatada de vest reprezinta Patimile si Moartea lui Hristos. Cei 12 apostoli sunt reprezentati de cele 4 turle de pe fiecare fatada, Fecioara Maria e reprezentata de turnul de deasupra absidei, in vreme ce turnul central ce urmeaza a fi contruit il va reprezenta pe Iisus Mantuitorul si va fi inconjurat de alte patru turnuri mai mici , care ii reprezinta pe cei 4 evanghelisti. 
      Efectul asupra privitorului, dincolo de monumentalitatea sa, este dat de numeroasele decoratiuni si de
integrarea formelor si materialelor naturale. Aici Gaudi s-a intrecut pe sine. Influenta culmilor si inaltimilor de la Monserrat este imbinata cu jocuri geometrice si sute de statuete, iar efectul este uimitor. Inscrisa in Patrimoniul Mondial UNESCO din 2005, catedrala imbina
arhitectura gotica spaniola cu cea modernista catalana si stilul Art Nouveau.
      Interiorul catedralei poate fi vizitat din octombrie pana in martie intre orele 9-18, iar din aprilie in septembrie intre orele 9-20, insa la el se lucreaza intens, fiind terminat in mica masura. Atentie insa la faptul ca riscati sa stati la coada cel putin doua ore pentru a va procura bilete ( biletul pentru adulti este 14,80 euro, iar daca doriti sa vvedeti si o panorama din turn pretul este de 19,30 euro.Exista si posibilitatea de a lua un tur ghidat de pe internet,care include si biletul de intrare - total 32 euro- si care va scuteste de statul la coada). Iau privirea frumoasele vitralii (cand bate soarele prin ele, acestea dau in interior imagini de curcubeu splendide), "padurea" de coloane albe din piatra, albastre din granit, mov din bazalt si rosii din porfir si ornamentele religioase, sau cu simboluri catalane. La subsol se poate vizita cripta in care a fost inmormantat Gaudi si un atelier de sculptura in piatra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu