marți, 18 octombrie 2022

Orașul Coimbra și povestea frumoasei Ines, regina încoronată după moarte

de Cristian Cealera

Lisabona și Porto nu sunt, nici pe departe, singurele orașe ce merită vizitate în Portugalia. Un turist care își petrece vacanța în țara lusitanilor trebuie să ajungă, măcar și pentru câteva ore, și la Coimbra. Este un oraș superb, aflat pe un deal la poalele căruia curge molcom râul Mondego. Coimbra este o așezare extrem de pitorească, încărcată de istorie. Turiștii pot vizita o universitate înființată în Evul Mediu, muzee, biserici și palate, toate vechi de sute de ani.

Un loc deosebit este Mânăstirea Santa Clara – a Velha, care are o vechime de peste 700 de ani. De acest lăcaș de cult se leagă una dintre cele mai frumoase povești de dragoste ale Portugaliei. Este povestea frumoasei Ines de Castro, „regina încoronată după moarte”!

Pe jumătate catalană, Ines s-a refugiat împreună cu familia ei în Portugalia. A fost domnișoară de onoare a prințesei Constance, soția prințului moștenitor Pedro. Acesta s-a îndrăgostit de frumoasa catalană și au devenit amanți. La moartea prințesei Constance, Pedro și-a anunțat tatăl, (pe regele Afonso IV al Portugaliei), că vrea să o ia de soție pe Ines de Castro. Regele i-a interzis dar chiar și așa, cei doi s-au căsătorit în secret. Speriat că fiul său va deveni prea apropiat de familii catalane, precum de Castro, Afonso IV a exilat-o pe Ines de la curte și a trimis-o la Coimbra, chiar la mânăstirea Santa Clara a Velha. Pedro și Ines au trăit împreună la Coimbra și au avut patru copii.

După câțiva ani de liniște, regele însă a mers și mai departe: a trimis la Coimbra trei ucigași iar aceștia au asasinat-o pe Ines, chiar în fața copiilor ei, în interiorul mânăstirii! Când a aflat, prințul Pedro i-a urmărit, i-a prins și i-a executat, smulgându-le inimile din piepturi. Toate aceste grozăvii s-au întâmplat în anul 1355! După doi ani, regele Afonso a murit iar Pedro a devenit noul conducător al țării. El a declarat că a fost mereu căsătorit cu Ines de Castro și a impus curții să o recunoască pe Ines drept regină a Portugaliei. Povestea spune că i-a exhumat trupul și i-a forțat pe toți să-i sărute mâna. Ines a fost încoronată ca regină apoi a fost lăsată să își ducă somnul de veci. Pedro I a devenit un mare rege al Portugaliei și a domnit timp de 10 ani ca Pedro I cel Just. Nu a uitat-o niciodată pe Ines de Castro, regina inimii sale…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu