vineri, 13 martie 2020

Incredibila Atacama

de Paul Drosu

ATACAMA cea incredibila... Si vulcanii mareti ai Anzilor... Si LIBERTATE fara sfarsit, in toate directiile! 
Desertul Atacama...unul dintre cele mai vechi deserturi din lume, care nu s-a prea modificat de 150 de milioane de ani. Dar si CEL MAI arid si mai uscat loc de pe planeta, comparabil la uscaciune doar cu deserturile polare! "Earth’s Driest Place", cum a numit insasi NASA desertul ATACAMA, este locul de pe Terra care aduce cel mai mult cu planeta MARTE si locul in care NASA, dar si Agentia Spatiala Europeana au testat si testeaza toate roverele, aparatura stiintifica si, in general, tot ce va ajunge pe planeta MARTE in misiuni stiintifice si de explorare. Acest desert este de 50 de ori mai uscat decat "Death Valley" din USA!!! "Exotic"… Oraselul ARICA de pe tarmul Pacificului, cel mai uscat oras din lume, primeste mai putine precipitatii anuale decat Luxor sau Asan din Egipt sau Al-Kufrah din Libia. In Atacama sunt locuri in care nu a mai plouat de 500 de ani!
Un loc uscat dar si...indepartat! Daca credeati ca pentru a ajunge in Tahiti trebuie sa zbori mult cu avionul si iti ia ceva timp…asa si este! Dar considerand acelasi punct de plecare, Bucurestiul, zborul efectiv cu avionul pana aici, la ultimul aeroport din desertul Atacama – Calama, ia cam acelasi timp efectiv de zbor ca si pana in Tahiti, doar cu vreo 2-3 ore mai putin. Iar daca se considera si deplasarea terestra intre ultimul aeroport, Calama si "capitala" Atacamei – deosebit de pitorescul orasel SAN PEDRO DE ATACAMA, ajungi aproape la acelasi timp efectiv de deplasare. Tinand cont insa ca timpul intre zboruri este destul de mare, se ajunge ca timpul total necesar intre Bucuresti si ATACAMA (via Madrid – Santiago de Chile – Calama) sa fie mai mare decat cel intre Bucuresti si TAHITI (via Paris – Los Angeles)! 
Iar pentru cei pasionati de Atacama, de Marte, de NASA si explorari de planete, ceva interesant - https://www.nasa.gov/…/nasa-tests-life-detection-drill-in-e…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu