de Ludmila Ciobanu
Poveștile se spun mai frumos la gura sobei, asa ca am decis să vin în casa sau smartphone-ul dumneavoastra cu o legendă , sper eu pe plac. Nu mă voi abate de la tematica grupului nostru: aici ne-am adunat toți cei pasionați de călătorii și eu vă invit să călătorim virtual în inima Europei, în orașul celor 100 de clopotnițe, la Praga. De ce tocmai la Praga? Eu îl consider oraș de basm, iar cehii afirmă că s-au născut în țara cu cele mai multe povești și legende și au dreptate de fapt. Pe Arabela și Rumburak îi mai țineți minte? In țara lor de origine vom călători. Aici, fiecare clădire își are istoria și povestea sa. Am ales să încep cu un obiectiv turistic important atât pentru localnici cât și pentru turiști, Ceasul Astronomic, unul din cele mai vechi ceasuri din Europa, un instrument ingenios care de secole arată nu numai ora și data, ci și poziția Soarelui, fazele Lunii, ciclurile astronomice și sărbătorile calendarului creștin. Un miracol tehnic, care
uimește literalmente întreaga lume de mai bine de 600 de ani.Era anul 1410 , o perioadă a bătăliilor și războaielor, când Mircea cel Bătrân lupta pentru extinderea teritoriului Țării Românești, la Grünwald avea loc lupta decisivă dintre uniunea polono-lituaniană şi Ordinul teuton, la care participă şi trupe trimise de Alexandru cel Bun, alături de polonezi. Cavalerii teutoni au fost învinși și nu și-au mai revenit niciodată. Pe când la Praga era liniște, dar se întâmplau lucruri ciudate, în opinia unora. În piața Orașului Vechi, acolo unde se aduna mulțimea la târg, unde aveau loc evenimente speciale sau unde localnicii urmăreau îngroziți decapitările vecinilor sau prietenilor, ceasornicarul Mikulaș făurea un ceas cum nu mai văzuseră praghezii până atunci niciodată.
Meșterul lucrează liniștit în Turnul Primăriei Orașului Vechi, de unde s-ar fi inspirat sau cine l-a consultat nu se știe, acces la literatură nu avea, o fi apelând la serviciile secrete de atunci (duhuri, forțe divine???). Cert este faptul că ceasornicarul regal Mikuláš din Kadaň a creat o masinarie unică , care a făcut posibilă citirea timpului în diferite moduri.
Într-o bună zi, localnicii treziți odată cu strigătul cocoșilor au remarcat că ceva se întâmplă la Primărie, curioși din fire au mers într-acolo și ce văzură? Un monstru!!!
Unii evitau să mai meargă la primărie, alții în direcția ,,diavolului’’nici măcar nu priveau. Localnicii fuseseră nemulțumiți, supărați de apariția ,,diavolului’’ în orașul lor în schimb conducerea orașului mândră privea spre noua invenție: erau siguri că un asemenea orologiu nu găsești în lumea întreagă. Toate bune și frumoase, dar când au remarcat că Mikulas nu are somn și în fiecare noapte schițează ceva, mare le-a fost frica că ceasornicarul realizează un ceas pentru un alt oraș. Nu s-a dorit concurență și atunci, din dorința de a nu mai transmite secretele ceasului, s-a recurs la ceva odios. Este incendiat atelierul ceasornicarului, iar flăcările au mistuit tot ce le-a stat în cale. Ca prin minune, Mikulas s-a salvat, doar că și-a pierdut vedere în cumplitul incendiu. Au trecut ani și bătrânul ceasornicar află că de fapt incendiul a fost pus la cale. Mare i-a fost dorința de răzbunare. Ajuns la Turnul Primăriei, Mikulaș schimbă câteva piese în cât Ceasul s-a oprit pentru 100 de ani. Localnicii, superstițioși din fire, au prezis că e un semn de la Dumnezeu și timpuri grele îi așteaptă. Urmează un secol de tulburări și neliniște, atăt pe plan politic cât și social. Ceasul Astronomic de la Praga e un prezicător foarte bun: atunci când stă în loc anunță că o nenorocire urmează să se abată peste poporul ceh. Ultima alertă a făcut-o în 2002 și, în vara aceluiași an, au avut loc dezastruoasele inundații.
Am regasit in acest text placerea ta de a povesti frumos, pe care o intalnesc mereu, ori de cate ori ne vedem la Praga! Multumiri!
RăspundețiȘtergereMinunat!
RăspundețiȘtergere