sâmbătă, 13 martie 2021

O calatorie prin Sultanatul Oman

de Valentin Oanta

În așteptarea soarelui verii mediteraneene, vă invit să facem o călătorie acum, în Sultanatul Oman, unde temperatura este ziua cam 25 de grade, iar noaptea nu scade sub 15, cu excepția zonei deșertice și a celei muntoase din nord.
Orașul Muscat, capitala sultanatului este un loc relativ modern, în stil musulman, cu agitația specific arabă. Putem admira Palatul Matrah, Marea Moscheie ce poate găzdui 20.000 de credincioși, Palatul Sultanului, sau Souqul( piata) unde găsești orice.
Apoi, să facem o incursiune la poalele muntelui Jabel Shams, unde găsim o zona cu vechi meșteșugari ce fac vestitele carpete groase din lână, vopsite in negru, roșu și maro cu modele specific arabe. În apropiere de Wade Bani Khalifa putem înota în lacul unei oaze sau putem fi serviți cu o cafea tradițională de către beduini. Le vom afla obiceiurile și tradițiile, vom putea asculta povești cu călăreți și fapte eroice ale vechilor luptători arabi și despre neprețuitele cămile. Am savurat și un preparat de care ei sunt mândri : baza orezul fiert la care se adaugă capere, sâmburi de migdale, mirodenii și bucățele de gât de cămilă. Pentru românul obișnuit cu mici și cotlete, nu e chiar o încântare !

Dar ceea ce îi face mândri pe arabii din Oman sunt plantațiile de arbori producători de tămâie adevărată, naturală, singurul loc din lume unde se mai găsește așa ceva. Ceea ce se folosește în bisericile din Europa sau de aiurea este un înlocuitor chimic. Tămâia este obținută prin crestarea scoarței acestui arbore, colectată câteva zile, timp in care rana arborelui se închide. Apoi tămâia este vândută foarte scump. Cea mai mare parte a veniturilor merge la Sultan. În ultima vreme, samsarii(au și ei așa ceva) au trecut la exploatarea nemiloasă a arborilor de tămâie, nerepectand termenele pentru refacerea scoarței. Ca urmare mulți arbori au pierit, iar acum se încearcă protejarea lor.
Și o plimbare cu cămila prin deșertul Wahiba vă va bine dispune. Apoi, dacă veți închiria o mașină puteți vizita portul Sur, unde altădată se făcea comerț cu India și estul Africii. Aici, arhitectura fină, ușile și ferestrele clădirilor, sculptate în lemn în stil specific arab, te uimesc.
Deși este destul de scumpă o călătorie în Sultanat, vă invit să descoperiți acest spațiu arab și spun in transcriere fonetică kiifak. Tamaan abready lilah !
Marhaba, pentru că ați avut răbdare să citiți !












 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu