Lapusna, este un mic sat de vacanta din judetul Mures, comuna Ibanesti, situate la 42 km de orasul Reghin, aproape de “granita” cu judetul Harghita.
Drumul pana in acest sat strabate peste 10 km de padure, pe un drum pitoresc de tara, la marginea cursului unui parau, drum pe care daca il faci cu masina nu ai cum sa te plictisesti, deoarece chiar daca se parcurge cu o viteza mica, are nenumarate peisaje de admirat, iar daca il parcurgi cu bicicleta sau chiar pe jos, pe langa acest peisaj te poti bucura de aerul curat si racoare nepretuita intr-o vara torida.
Micutul sat muresean este strabatut de paraul Secuieu si dispune de doua puncte de atractie turistica, Castelul regal de vanatoare si Biserica de lemn “Sf. Nicolae” din cadrul manastirii ortodoxe cu acelasi nume.
Castelul regal de vanatoare, dupa cum si numele o spune, a fost construit pentru Familia Regala a Romaniei, la dorinta Regelui Ferdinand, intre anii 1925-1926, el fiind finalizat in 1933 cu decoratiunile finale. Familia Regala s-a bucurat de acesta putini ani iar mai apoi acesta a fost camin de vacanta pentru elita comunista, in frunte cu Nicolae Ceausescu si consoarta acestuia. Aceasta locatie, preferata pentru pasionatii de vanatoare de rang inalt, a avut onoarea de ai gazdui pe Nikita Hrusciov, Tudor Jivkov, Iosip Tito sau chiar Mihail Sadoveanu.
Aceasta constructie este una din lemn, material ce predomina si in interior, sculptat si bine conservat, acesta fiind ornat cu vitralii specific zonei, cu scene de vanatoare si pescuit. Ulterior in interior a fost adaugat si trofeul unui cerb vanat de Nicolae Ceausescu in 1966, iar la etaj se afla dormitoarele regale, impartite mai apoi de sotii Ceausescu. La toate acestea au lucrat mesteri din zona Reghinului iar ulterior a fost adaugata si o sala de jocuri (billiard, sah si suba). In prezent castelul este introdus in circuitul turistic al Romaniei si ofera 40 de locuri de cazare.
In anul 1997, pentru dezvoltarea vietii monahale in zona, biserica ortodoxa a decis constructia manastirii care azi administreaza biserica de lemn.
Biserica “Sf. Nicolae” se afla in apropierea castelului de vanatoare, acestea fiind despartite doar de paraul Secuieu. Aceasta biserica este monument istoric si dateaza din anul 1779, atunci cand a fost construita in satul Comori iar ulterior a fost stramutata in 1937 in aceasta locatie, la dorinta Regelui Carol al II-lea. Biserica de lemn gazduieste si icoane realizate in preajma anilor 1740 de Vasileascu, Pictor din tara Moldovei iar pictura din interior este opera zugravului Toader Popovici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu