joi, 1 septembrie 2022

El Cid Campeator - eroul luptei de Reconquista

 

de Ioan Laslo

Orasul Burgos este indisolubil legat de personalitatea lui Rodrigo Diaz de Vivar, cunoscut de toata lumea drept Cidul (conducatorul). Nascut in apropiere, in 1043, el si-a ales gresit tabara in lupta pentru succesiune de dupa moartea lui Fertinand I (la 1066), astfel ca este izgonit din oras sinevoit sa devina mercenar, fie pentru printii crestini, fie pentru mauri, dupa cum ii dictau interesele financiare. La unmoment dat, satul poate de atata aventura, se stabileste in Valencia (pe care o cucereste in 1094), unde este mentionat pana la moartea sa, in 1099. Este inmormantat, impreuna cu iubita sa Ximena, in Catedrala din Burgos.


Dar adevarata sa celebritate ii este data dupa moarte de  Poema de Mio Cid a lui Pierre Corneille, opera clasica a literaturii universale, care constituie un moment crucial in dezvoltarea teatrului francez si care a fost si sursa de inspiratie pentru cinematografia hollywodiana. Trecerea de la vechile legende spre poema si apoi opera tragica a prelungit astfel viata lui El Cid Campeator (ostas), totul fiind adaptat gustului maselor fiecarei epoci. Feudalul, uneori crud si lipsit de scrupule a capatat in imaginatia oamenilor cele mai nobile trasaturi, devenind un reprezentant de frunte a aspiratiilor nationale spaniole. El apare in adevaratul sens tragic, un simbol al maretiei si nobletei, care nu mai este victima zeilor sau a destinului ca in tragediile clasice, ci realizeaza ca este capabil sa ia decizii. conducandu-se de

sentimentele cinstei, datoriei si onoarei. Astfel, el si iubita sa Ximena sunt modele de eroism si umanitate, un amestec de trairi (manifestate sensibil la Ximena) si de lupta a vointei impotriva pasiunii (la Rodrigo). Este clar ca din opera lui Corneille strabate morala: datoria si onoarea sunt deasupra sentimentelor iubirii si trebuie sa ocupe primul loc in viata! Statuia ecvestra a lui El Cid Campeator domina una dintre cele mai circulate zone din Burgos si atrage atentia asupra nemuririi acestuia. Pozitia sa de lupta, aflat intr-un echilibru perfect, in plin atac, impresioneaza zilnic trecatorii si te trimite cu gandul la maretia unei natii si viitorul acesteia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu