vineri, 19 ianuarie 2024
Turnul Iberdrola - imensa oglinda din Bilbao
miercuri, 10 ianuarie 2024
Isola Bella – o “destinație superbissimă”
duminică, 7 ianuarie 2024
O capodopera a lui Caravaggio în Catedrala Sfântul Ioan din Valletta
de Maricela Stupar
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este o capodoperă impresionantă executată în ulei de artistul italian Caravaggio, una dintre cele mai importante și celebre lucrări din stilul baroc și nu doar.
Caravaggio a realizat această pictură în anul 1608, în timpul șederii sale în La Valletta, cînd, aflându-se în aprecierile Marelui Maestru al Ordinului Cavalerilor de Malta Alof de Wignacourt, îi conferă Înaltul Ordin de Cavaler.
Pictura prezintă decapitarea sfântului Ioan Botezătorul, în timp ce lângă el stă Salome cu un platou de aur în mâini pentru a primi capul sfântului iar lângă ea se află o altă femeie, care se presupune a fi Irodiada, îngrozită de crima atroce. Un temnicer dă instrucțiuni călăului, care
miercuri, 3 ianuarie 2024
Povestea microcartierului Anafi din Atena
de Valentin Oanță
Mai tot turistul a fost în Grecia. Și cum să treci prin Atena fără să îi vezi unul dintre simboluri, anume Acropole. Totuși, mai puțin cunoscută este viața localnicilor de sub Acropole, dar mai sus de Plaka.
Cu mai mult timp în urmă, pe când Atena era în plină dezvoltare, mai marii capitalei s-au lovit de un obstacol, lipsa forței de muncă în construcții. Vi se pare cunoscut ?! Atunci primarul a contactat o comunitate recunoscută în domeniu, lucrători din insula ANAFI, care au fost aduși la Atena pe termen lung. Doar că aceștia nu au acceptat să locuiască în condițiile rezonabile oferite ci au cerut și primit o parcelă pietroasă sub Acropole, unde si-au construit niște extrem de modeste căsuțe asemănătoare cu cele lăsate în insula lor. Locul fiind limitat, străduțele au fost dimensionate corespunzător. Nu permit decât trecerea unui singur om fără bagaj. Apoi nu au mai dorit să se întoarcă în insulă si au rămas în noua așezare. Acum, urmașii lor sunt terorizați primăvara, vara și toamna din cauza pălăvrăgelii turiștilor sub geamurile lor, de dimineața până noaptea târziu. Așa au aparut pe toate străduțele înguste apeluri fierbinți la liniște, în multe limbi, chiar si în cele asiatice ! Și eu, care credeam că povestea Maricelei Stupar despre strada Sforii este unică și că doar locuitorii din Brașov au o astfel de cale!
marți, 2 ianuarie 2024
Castro Viejo sau Cartierul celor sapte strazi din Bilbao
de Ioan Laslo