joi, 2 martie 2017

Celebritatile si pasiunea lor pentru Polinezia Franceza

de Paul Drosu
        Voi detalia un pic mai mult pasiunea mea pentru Polinezia Franceza, pasiune care, poate unora dintre d-stra, li se pare un pic bizara… ca si, poate, afirmatia mea ca nu exista vreun teritoriu de pe aceasta Planeta mai minunat decat Polinezia Franceza… <3 In acelasi timp, probabil ati remarcat ca eu nu ma prea joc cu cuvintele si afirmatiile… Pe de alta parte, si cei care sunt, poate, mirati si neincrezatori privind pasiunea mea si cuvintele mele despre Polinezia Franceza, au, intr-un fel, dreptate…caci cine sunt eu, sa fiu crezut una-doua… :) Atunci, sa nu mai vorbim de mine ci sa va dau doar cateva nume…nume celebre de oameni de arta, de exploratori, de navigatori, de cantareti… oameni care s-au plimbat si au cunoscut toata Planeta…inainte de a se decide sa se stabileasca in cel mai minunat teritoriu al ei – Polinezia Franceza – si de a-si sfarsi zilele aici. Cateva nume deci: Paul Gauguin – celebrul pictor care ne-a lasat atatea imagini cu frumusetea si senzualitatea tahitiencelor, pictor care a murit in asprul, salbaticul si indepartatul (da, poate fi ceva si mai indepartat decat Tahiti!) arhipelag al Marchizelor; Jacques Brel – celebrul cantaret belgian al anilor '70, mort in Franta si ingropat, la dorinta sa expresa, tot in arhipelagul Marchizelor – un SFANT pentru marchizieni, pe care i-a

Cele mai frumoase gradini ale lumii

de Cristian Cezar Han
       
   Pana acum am vorbit despre orase plutitoare, despre metropole, insa nu am vorbit despre frumusetea gradinilor care acopera suprafete intinse, au o vegetatie luxurianta si atrag turisti din toata lumea. Sau ar trebui sa atraga, de aceea am ales sa va expun cele mai frumoase 10 gradini din lume, dupa parerea mea.



1. Gradina Botanica din Balcic 

    Aceasta gradina se afla in Balcic, chiar langa Castelul Reginei Maria. Gradina si castelul (,,Cuibul linistit,,) reprezinta, de altfel, atractiile principale din localitate. Dar haideti sa ne focusam mai mult pe acest mix superb de vegetatie situat pe ,,Coasta de Argint,, .
    Aceasta gradina botanica este unicat in Europa, in special datorita colectiei de cactusi. Acest perimetru al cactusilor este numit Gradina lui Allah. De asemenea, remarcam arborii pitici din Gradina Ghetsemani, Cascada, o apa a unui rau care se varsa spectaculos de la o inaltime de vreo 9 metri, Templul apei, o constructie pictata pe interior in caramiziu si albastru intens, Izvorul sfant, Puntea suspinelor , Gradina Labirint si Fantana de Argint. Gradina este inconjurata de vile si multe alei intortocheate. 
    Pretul intrarii (include ambele bilete, unul pentru castel si unul pentru gradina) variaza: 5 euro pentru adulti (10 leva), 1 euro pentru minori (2 leva), iar copiii sub 7 ani au gratuitate. 
    Timpul dedicat pentru vizitarea gradinii este de vreo 3 ore, incluzand si

miercuri, 1 martie 2017

Tara de Foc

de Paul Drosu
       …si, deodata, in fata noastra, catre nord, catre lumina Soarelui, se deschise un portal fermecat spre o alta lume…o lume legendara, minunata si nespus de frumoasa si maiestuoasa…dar aspra si neiertatoare…o lume a celor mai furtunoase mări si a celor mai salbatice tarmuri de pe Pamant… o lume prin care toti exploratorii care ne-au facut cunoscute minunatiile acestei planete au trecut odata, in drumul lor de jur-imprejurul Pamantului, catre nemarginirea Pacificului… o lume care se numeste TIERRA DEL FUEGO (TARA DE FOC) <3<3 <3 …o lume in care daca gresesti o data, de obicei nu prea mai ai "sansa" de a gresi si a doua oara…o lume prin care, daca treci, vei reveni cu totul schimbat…pentru ca vei fi reusit sa intelegi un pic, sa atingi un pic, doar un pic, dar suficient totusi, raspunsul la intrebarile: cine suntem, de ce suntem, unde vrem sa ajungem, de ce existam, care este scopul vietii… Iar daca cineva te va pune sa ii dai acest raspuns prin vorbe, iti va fi foarte greu, imposibil chiar…caci nu poate fi descris prin vorbe, deoarece raspunsul ti-a fost intiparit, de aceasta lume fermecata, in inima si nu in mintea cea rationala si "inventatoare" de cuvinte…raspunsul doar il simti cu sufletul si nu il poti descrie cu ratiunea mintii…in TIERRA DEL FUEGO! <3

luni, 27 februarie 2017

CANIONUL COLCA – Sanctuarul condorilor


de Butterfly
Dimineata devreme se da desteptarea. Iarasi avem drum lung de strabatut cu autocarul, tot vreo 11-12 ore. Incepem deplasarea catre Colca Canyon, locul unde, daca vom avea noroc, vom putea admira zborul condorilor. De la Arequipa pana la canion se fac cam 2 zile de drum iar cea mai mare problema este raul de altitudine pentru ca in aceste 2 zile vom ajunge pe la 5000 de metri. Inainte de iesirea din Arequipa ghidul nostru face un popas la niste tarabe de langa drum si ne sfatuieste sa cumparam Llipta. Tot aici, de la o doamna, cumparam sandwich cu avocado, o bunatate descoperita pe meleaguri peruane. Cum se face acest sandwich? Foarte simplu, iata filmuletul:
Pe langa sandwich mai cumparam noi niste batoane albe si un cocolos maroniu (llipta conform spuselor ghidului nostru) si sarim in autocar. Ghidul nostru si-a dat seama ca nu am mestecat destule frunze de coca si ca vom avea probleme asa ca se apuca sa ne tina o lectie despre cum se foloseste coca pentru a nu suferi prea mult de raul de altitudine. Toata aceasta lectie despre coca am filmat-o si ii voi dedica acestei plante magice un articol intreg la 
Afla mai multe aici !

Istanbul' a Höşgeldiniz ! Ospăț turcesc

de Cezar Cristian Han
  Gastronomia este un element cheie, mai ales dacă vorbim despre bucătăria turcească. Unități de alimentație publică gasiți peste tot, iar servirea este de nota zece. Asadar, va propun astazi sa gustam putin din preparatele turcesti.
Turcii se supara daca nu servesti din preparatele lor. Pe buna dreptate, inainte de toate trebuie sa incercam preparatul si apoi sa ne facem pareri despre el. Aceasta regula se aplica in general !

1. Ciorba de mercimek   

In bucataria turceasca predomina supele. Ei ii spun çorba, iar sortimentele sunt diverse. O sa vorbim despre supa de linte rosie ( mercimek ). Stiu ca la noi suna destul de aiurea, insa la ei modul de preparare al acestei ciorbe este diferit. Mai concret, ciorba de mercimek necesita:
- 250 g linte rosie
- 1,7 l apa fierbinte
- o ceapa
- un morcov
- 3 sau 4 linguri de ulei de masline (recomandat )
- condimente : oregano, ardei iute, boia ( sa fie dulce )
- o lingura de unt
- crutoane de paine sau parmezan (optional)
Din proprie experienta va pot spune ca in vacanta de la Istanbul am