duminică, 28 iunie 2020

Taormina - statiunea de lux a Siciliei

     de Ioan Laslo
    Nu ai cum sa mergi in Sicilia si sa nu ajungi la Taormina. Asezarea ei, la jumatatea drumului dintre Messina si Catania, intr-o zona naturala mirifica, dar si hotelurile de calitate, fac aceasta locatie ideala pentru orice turist. Accesul este extrem de facil, masina urcand pe serpentine din zona marii (jos, exista o plaja in Golful Mazzaro numai buna pentru a sta la soare si a face o baie in apa limpede precum cristalul) si, dupa ce claxonezi ca sa iti faci facuta prezenta prin curbele sinuoase, ajungi in zona unei autogari, numai buna pentru a parca. De aici e preferabil sa iti continui periplul pe jos, deoarece altfel risti sa pierzi din frumusetea peisajului, din tentatiile numeroaselor magazine, sau cele ale unei bucatarii de neegalat, mai ales cand vine vorba de peste proaspat pescuit din golf. Asezata pe o terasa a coastei opuse muntelui, in panta, ai senzatia ca Taormina s-a "rostogolit dincolo de varf", dupa cum spunea Guy de Maupassant. Iar daca timpul iti va permite sa urci pe Salita Castelo care te duce spre Castelmota, printr-un peisaj mirific, poti vedea superba asezare dintr-o alta perspectiva. Desigur, in departare, se zareste clar, pufaitoarul Etna. Dar cea mai frumoasa poziție o are Teatrul Grecesc, cea mai cunoscuta locatie a zonei, prezent in numeroase opere literare tocmai datorita acestei excelente asezari care permite imbinarea naturii cu arta arhitecturala. Construit in sec. al III-lea i.Hr. si refacut in totalitate de romani, teatrul este un loc excelent pentru a înțelege ce insemna zona.

      Plimbarea trebuie sa continue pe Corso Umberto,
 strada din zona veche a orasului intr-o dupa-amiaza pentru a lua contact cu oamenii, cu multe case portocalii-caramizii, pline de ornamente superbe sau cu tarabele extrem de apetisante, terasele cafenelelor si restaurantelor foarte imbietoare.
   Nu ratati pestele pregatit la excelenta "Grotta di Ulise"(pentru care va trebui să urcati cateva scari pe dreapta), sau obiectele artizanale de la "Don Corleone". Un capuccino baut pe o terasa de pe esplanada va va permite sa admirati frumusetea marii. Iar daca in jurul dumneavoastra va mirosi a Chanel sau Christian Dior sa nu va mire prea tare: desi iti lasa uneori impresia unui sat italian, Taormina este o statiune pentru cei cu dare de mana, astfel ca nicaieri nu veti gasi o concentrare mai mare de Valentino sau Armani, sau un aer mai cosmopolit. In baruri veti  vedea oameni din toata lumea, iar marile palazzi , cu ferestrele lor inalte, stalpi si balcoane incapatoare sau bisericile elegante va vor permite sa intelegeti potenta zonei. 
     Nu trebuie sa parasiti Taormina fara sa faceti o plimbare si prin frumoasa si ampla Gradina Publica, aflata in partea de jos a orasului. Clima blanda permite aici o vegetatie luxurianta, specific mediteraneeana, iar cei care s-au ocupat de aranjarea acesteia au dovedit mult bun-gust si inventivitate. Si inca ceva : sunteti in Sicilia, deci este neaparat sa gustati din gellato si din dulciurile locale. Sigur nu veti regreta! Iar daca aveti ceva nelamuriri, adresati-va cu incredere politistilor locali, extrem de politicosi, care iti dau impresia politiei englezesti (mai mult cu rol de ghizi locali decat cu treaba in ce ii priveste pe infractori). V-ati decis sa ramaneti aici cateva zile? Obligatorie este atunci si o vizita pe Isola Bella, unde accesul este foarte facil, iar plimbarea merita din plin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu