luni, 14 noiembrie 2016

Pelerinaj la Ierusalim

de Mihai Grebenisan

        Am pornit de la Târgu Mureş cu un maxi taxi de 17 locuri. Am călătorit noaptea, dimineaţa următoare ajungand la aeroportul Henri Coandă din Bucureşti. Nu eram obosit deloc, deşi nu dormisem de vreo 14 ore. Eram entuziasmat maxim. Primul meu zbor cu avionul. Aveam emoţii, nu ştiam ce va urma. Timpul s-a comprimat şi m-am urcat pe avion în cele din urmă. Parcă era un vis. Nu au fost problem la decolare deşi îmi venea să plâng de emoţii. Cele 2 ore şi 15 minute s-au scurs repede. La aterizare simţeam presiunea, că îmi ţiuie urechile, iar de la 6000 m altitudine până ce s-a oprit avionul să coborâm mi s-a părut o veşnicie…
        Ghidul, o femeie simpatică, care vorbeşte romaneste, ne aştepta acolo…din Tel Aviv de la Ben Gurion de unde am luat un autocar super cu wifi gratuit. Ne-a împărţit nişte caciuli albe, ne-a dat nişte hărţi şi ne a servit cu nişte curmale speciale cu nucă ( numai când îmi
amintesc îmi lasă gura apă - să trecem peste să nu vă fac poftă!) De acolo a început aventura cu un grup mix de 31 de persoane din toată ţara ( Cluj, Şighisoara, Timişoara, Brasov, Bucureşti, Târgu Mureş). Doi preoţi şi un ghid exceptional ne-au căluzit si ne-am simţit precum o familie ( a fost un grup compact minunat, în ciuda diferenţelor de vârstă, religie şi provenienţă).
Am vizitat tot ce se poate vizita :de la Haifa, Muntele Carmel, Caesarea, cât şi locurile sfinte Nazaret, Ierusalim, Bethlehem. Deasemenea Marea Galilei, Marea Moartă. Locurile sunt magice, atmosfera de vis, trăiri unice, peisaje desprinse din rai, m-am simţit ca în paradis. Cazarea la Tiberias a fost super. Trei nopţi au trecut ca prin farmec. Micul dejun şi cina din belşug cu mâncăruri tradiţionale. Apoi patru nopţi la Betleem la hotel Bethlem la etajul 10 unde priveliştea era ruptă din basme. Ţara Sfântă un loc magic, cu locuri feerice care ne-a încântat priviriile, unde ne am încărcat ,,bateriile atât fizic cât şi spiritual. Deşi lumea era obosită după o călătorie de o noapte, Grădinile Bahaului m-a încântat încă din prima zi. E bine de ştiut că am folosit atât dolarul, euro cât şi leul şi s-a putut negocia în multe locuri dar e bine totuşi să ai shekel moneda lor sau dolar la îndemână. În toate locurile turistice şi aglomerate puteai să savurezi suc de rodii, pe care îl recomand 2 dolari paharul mic eu personal am preferat cu 4 dolari 500 ml.
 A fost o adevărată aventură încă din prima zi. După ce ne am delectat privirile cu superbul view de la Grădinile suspendate și pasajele subterane precum niște peșteri de la Băile rituale dar și ruinele casei lui Iosif și Maria, niște blocuri de piatră în stil bizantin, orașul Nazaret unde ne am oprit la Biserica Sfântul Gabriel sau Biserica ortodoxă a Bunei Vestiri, construită peste izvorul unde a auzit vestea, Maria că va naște pe Iisus iar cealaltă catedrală catolică impresionantă, în stil bizantin unde am admirat icoana Fecioarei Maria din toate țările, basilică construită peste casa lui Ioachim și Anei, locul unde a vorbit Maria cu îngerul. Am făcut multe poze și cu un ficus uriaș în zonă, temperatura minimă fiind de 19-18 grade iar cea maximă până în 37 de grade iar seara ne am cazat în Tiberias un hotel curat și minunat.
În următoarea zi am pornit spre Tabor însă ne-am divizat cu trei minibusuri deoarece intrarea pe muntele Tabor nu era posibilă cu autocarul pentru că erao pantă abrută, îngustă nu încăpeau două mașini, însă peisajul este unic. Zona Tabor este locul unde a avut loc schimbarea la față și am vizitat cele două biserici: cea ortodoxă Mănăstirea schimbarea la Față și cea catolică. Din Nazaret am pornit spre Cana unde am poposit la Biserica din Cana Galilei unde a avut loc minunea transformării apei în vin. În biserica de acolo se mai păstrează 2 vase originale din cele 6 câte erau la nunta din Cana Galilei. Apoi am vizitat Biserica Sfântul Petru și Muntele Fericirii unde a ținut predica Iisus iar în cele din urmă am pășit pe la Casa Sfântului Petru din Capernaum unde deasupra casei sființilor Petru și Andrei s-a construit o biserică modernă pe piloni ce aparține catolicilor.
Duminică după ce am fost la Yadernit un loc splendid unde se face botezul simbolic, poți achiziționa suveniruri însă aici cămasa specială de botez e mai scumpă...am ajuns și la vizitarea Ierhionului cel mai vechi oraș din Țară sfântă și din lume, locul unde se regăsește Muntele Carantania, locul unde Iisus a fost ispitit de diavol și s-a retras pentru a posti 40 de zile. Locul este deșertic iar din loc în loc am zărit și beduini cu colibe care își creșteau animale. Tot în Ierhion am vizitat Dudu lui Zaheu unde se află biserica ortodoxă Sfântul Prooroc Elisei. Astăzi ciotul rămas de la copacul specific zonei-sicomor, tradus dud unde s-a urcat vameșul Zaheu un om mic de statură să-l zărească pe Iisus, este păstrat între niște pereți de sticlă.
În Betleem am fost la Groata Laptelui, locul unde Fecioara a alăptat, un loc în apropierea Bisericii Nașterii Domnului și Câmpul păstorilor, locuri minunate ce ne au încărcat spiritual. Deasemena nu am ratat nici Manastirea Sfântul Teodosie cel Mare, sfânt cunoscut si sub numele de "Începatorul vieții de obste", este o mănăstire ortodoxă din apropierea cetății Betleem, fiind aflată pe drumul ce leagă Biserica Nașterea Domnului de Mănastirea Sfântul Sava unde au avut acces doar barbații iar aici pe lângă moaște sfântului Sava am văzut și alte moaște și ceea ce m-a impresionat a fost faptul cum se imormântează șihastrii, dar despre acest obicei barbar prefer să nu vorbesc însă dacă sunteți curioși puteți afla la fața locului. Pe Muntele Măslinilor, unul dintre cele mai vizitate locuri de pelerinaj, reprezentând ultima parte a activității Mântuitorului începând cu intrarea Domnului în Ierusalim până la înălțarea Sa la cer. Muntele Măslinilor este situat la est de orașul Ierusalim, fiind despărțit de acesta de Valea Chedron. Panorama de pe muntele Măslinilor asupra Ierusalimului este minunată: zărim deoadată zidurile Ierusalimului îmbratișate de văile Hinomului si Chedronului, Poarta de Aur și Muntele Moria, Muntele Templului, Muntele Sion, Orașul lui David. După vizita La biserica Înălțării și Biserica Tatăl Nostru cât și Grădina Ghetsimani, așezământe mirifice ne am închinat și la Biserica unde a fost găsit Capul lui Ioan Botezătorul și așa s-a mai sfârșit o zi splendidă din minunatul pelerinaj.
 Ca orice ţară, Israel-ul are şi părţi bune şi rele. Partea deşertică impresionantă iar lipsa de apă şi vegetaţie prin anumite zone. Iar ca să citez pe cineva ,,Dacă statul roman ar plăti fiecărui cetăţean un bilet acolo, nu ne am mai plânge de iarba multă pe care o avem şi că trebuie să ascuţim coasa.”
 Aş putea spune multe, aş putea scrie romane dar las ca propria voastră sau viitoarea experienţă dacă aţi fost sau veţi merge pe acolo să vă convingă!
Pot spune că am luat un ,,microb” , pentru Ţara Sfântă, o experienţă, o aventură pe care aş mai repeta-o oricând. Recomand tuturor ca măcar odataă în viaţă să străbată locurile sfinte. Acest pelerinaj mi-a deschis ochii, acum privesc cu altă viziune lumea, iar Biblia are un altfel de înţeles. Doar ajungând pe acol poţi trăi, simţi cu adevărat. Toate filmele şi pozele din lume nu valorează nimic, dacă nu ai fost pe acolo, dacă nu ai trăit experienţa reală de a călători, atinge şi a simţi locurile sfinte.
Ziua I : Cesarea-Haifa,Carmel, Stela Maris, Sf. Ilie, Grădinile suspendate ale Bahaiului, Orașul vechi, Băile rituale, Ruinele casei lui Iosif și Maria, stil bizantin, Nazaret, Biserica Buna Vestire ortodoxă și catedrala catolică cu icoane din toate țările, ficusul uriaș cazare hotel Arcadia din Tiberias.
Ziua a II-a: Valea Armagedon cea mai mare 2 bserici catolică și ortodoxă. Muntele Tabor- 2 vase din cele 6 la Biserica din Cana-ortodoxă. Marea Galilei 3 obiective: Tabgha, Capernaum, Biserica cu piatra sfântă unde a prajit Iisus peștele, Casa Sf. Petru, Muntele Fericirii.
Ziua a III-a: Iordan- Yadernit, Ierhion, Muntele Ispitirii, Dudu lui Zaheu, Mormântul Sfânt
În ziua IV-a: am vizitat Groata laptelui, biserica Sf. Sava,Biserica Sf. Teodose, Câmpul păstorilor, locul Biserica Nașterii, Sf. 14000 mucenici-prunci din muntele măslinilor, Biserica Tatăl Nostru, Biserica Înălțării, Biserica Ioan Botezătorul, unde a fost găsit capul.
În ziua a V-a am trecut la mănăstirea Sf. Ioan Iacob Iazevitul, Locul Botezului, Locul Sf. Gherasim, Marea Moartă.
Ziua a VI-a{ Muntele măslinilor, Munții Sinion, Drumul Crucii, Dominus Flevit forma de lacrimă, sf Mormânt, Piatra Ungerii, Golgota unde Iisus a plâns, Zidul plângerii.
Ziua a VII-a Încarem întâlnirea dintre Maica Domnului și Elisabetha, Piatra unde a fost ascuns pruncul Ioan Botezătorul la Fântâna lui Iacob, Muzeul Holocaustului și biserica Sf. Gheorghe.
Pe lângă souveniruri, prfumuri, vinuri, condiment m-am simțit foarte bine, mai încărcat spiritual și consider că cel puțin odată în viață merită să vizitați aceste locuri minunate din țara sfântă. Odată instalat ,, vă veți mai dori să ajungeți acol și de fiecare data veți descoperi altceva și vă veți îmbogăți atât emotional cât și spiritual.
Preoți: Roată Gigel, Bucurenciu Silviu
Ghid: Miriam Cohen
Fotografii: Mihai Grebenișan





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu