miercuri, 16 noiembrie 2016

Cateva "ponturi" la Napoli

de Marian Lisu
      Ca unul din stindardurile napolitane, capitala celor doua Sicilii cum a mai fost cunoscut din vremuri, sta de straja la intrarea in golf Castelul Nuovo. A fost totodata reduta de aparare navala dar si resedinta regala, in prezent adapost al unor muzee sau colectii de arta.Se mai cunoaste si sub denumirea de Maschio Angioino sau cea de Chastiau Neuf.
     Inca din secolul XIII se ridica sub privirea lui Carol I de Anjou, imbunatatit si fortificat de urmasul sau (al II-lea) precum si de Robert de Anjou, decorat cu fresce si picturi originale de Giotto in Capela Palatina, acolo unde se gaseste si coroana regala. Portile de bronz sunt pastrate cu loviturile ghiulelelor trase, unele nici nu au mai fost extrase, iar la etaje sunt vizitabile galerii de arta (pictura si sculptura), unele opere geniale, preponderent pictori italieni, scoala napoletana. 
       Palazzo Realle, de neratat deoarece este simbolul opulentei regale, se afla chiar in fata Basilicii San Paolo, zona turistica frecventata si unde am participat la multe sedinte foto ale unor proaspeti miri.
In interior se gasesc apartamentele regale, mult prea multe la numar, unul mai interesant decat cel prin care tocmai ai obosit sa admiri fie decoratiile, fie tavanele superbe, la o adica, am obosit parcurgand zona dintre dormitorul regelui si cel al reginei (,,saracii” de-aia nu se prea intalneau).
Pentru a nu mai traversa piata publica si-au construit biserica interioara, teatru personal si gradini colosale (la ultima poza o sa observati o ciudatenie – masina de citit – zilnic se citea dintr-o carte, iar lectura era organizata meticulos).
          Certosa e Museo di San Martino, o veche manastire aflata chiar la poalele Castelului Sant’Elmo (fortareata semeata care strapunge cerul) in zona cea mai inalta de unde aveti o priveliste exceptionala asupra golfului si Vezuviului. Este obligatoriu de vazut dupa ce va zapaciti de cap dupa traseul facut prin castelul Elmo si vizitati eventual NN-ul (Napoli Novecento) o ciudatenie in genul Tate Modern-ul londonez.
Recomandat pentru liniste interioara, manastirea gazduieste colectii de arta, muzee diverse, din care cele mai interesante sunt cel naval si cel al modelelor miniaturale, dar gasiti si calestile regale, blazoanele nobiliare marime naturala, iar in locasurile destinate cultului, pictura religioasa si mobiler spectaculos.
Atentie – pinacoteca nu apare mentionata in zona de vizitare deoarece este in dreapta usii de evacuare si foarte putini realizeaza, noi am fost singuri, iar zabovirea de circa o ora a meritat din plin. Jumatate din opere(nu sunt putine) reprezinta zone istorice pe care le-am vazut in prezent, dar mult modificate…si nu chiar in bine, as zice.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu