luni, 7 decembrie 2020

Hărțile din Galeria Muzeului Vatican sau primul „Google Earth” al Italiei

de Livia Manzatu
Motto:
Impulsul de a călători este unul dintre cele mai optimiste lucruri ale vieţii.” – Agnes Repplier
Sfârșit de an 2019: un nou răsfăț cultural în Italia – destinația mea de suflet, pentru prima dată la Roma într-un city-break de numai două zile.
O zi frumoasă de decembrie: 18 grade, cer fără niciun nor…o vreme tocmai bună pentru a colinda prin “Citta Eterna” (“Cetatea eternă”) sau “Caput Mundi” (“Capitala lumii”) – așa cum mai este cunoscută Roma… Obiective turistice vizitate pe repede-înainte (Fontana di Trevi, Piazza Venezia, Monumentul Vittorio Emanuele II, Columna lui Traian, Forul Roman, Colosseum, Arcul lui Constantin), culminând în prima zi cu vizitarea Muzeelor Vaticanului.
Create de Papa Iulius al II-lea în anul 1503, Muzeele Vaticanului dezvăluie vizitatorilor cele mai mari colecții de
artă privată din lume, adunate de papi de-a lungul secolelor. Experiența a fost copleșitoare: 4 ore de tur ghidat, timp în care am străbătut cele zece muzee.
În splendida Galerie a Hărților Geografice mi-a atras privirea atât tavanul bogat ornamentat, cât și pereții, pictați în întregime cu hărți topografice ale Italiei, Sardiniei și Corsicii. Realizate într-un timp record, de doar 2 ani, între 1580-1582, la comanda Papei Grigore al XIII-lea, pe baza desenelor călugărului dominican Ignazio Danti, fiecare dintre cele 40 de hărți reprezintă câte o regiune politică, precum și o vedere în perspectivă a Romei, fiind cea mai mare colecție de picturi cu subiect geografic. Acuratețea acestor hărți este de aproximativ 80%. Cu o dimensiune de 5,5 pe 4,5 metri, fiecare oferă o panoramă asemănătoare cinemascopului, în timp ce evidențiază detalii impresionante (sunt reprezentate până și lanțurile muntoase; orașele, satele și chiar cătunele sunt pictate cu o precizie remarcabilă, iar inspecția atentă dezvăluie incidente istorice care au avut loc în fiecare zonă.). Linii delicate de alb și scurte perii de umbră dau impresia de relief topografic. Când te gândești că acest „Google Earth” a fost realizat fără sateliți sau fotografii aeriene, realizezi priceperea creatorilor din acea vreme...
Am aflat că Ignazio Danti, în timp ce supraveghea desenarea hărților, a făcut parte și din comisia de dezvoltare a calendarului gregorian, ceea ce ar oferi o precizie mai mare cronometriei.
Cele câteva imagini surprinse cu camera telefonului mobil sunt tot atâtea motive de a vă invita să vizitați sau să redescoperiți frumusețea fără egal a Muzeelor Vaticanului. Pentru mine, această primă vizită a Romei și, implicit, a Muzeelor Vaticanului este un prilej de a reveni cât de curând...(mai ales că am respectat tradiția de a arunca un bănuț peste umăr în Fontana di Trevi, cu acest gând)!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu