sâmbătă, 23 noiembrie 2019

CALATORII IN SIGURANTA, ALATURI DE GHIDUL DE TURISM IOAN SEBASTIAN LASLO

Redau aici interviul pe care l-am acordat pentru safetravels.ro , cu multumiri domnului dr.Florin Conghilete!

1. Acesta este primul interviu de pe SafeTravels.ro cu un ghid profesionist de turism. Am vrea sa stim putin despre povestea si pasiunea Dvs. si cum ati ajuns sa practicati aceasta meserie.
I.L. Toata viata mea m-au atras lucrurile si locurile noi. De aceea, pasiunea de a calatori a venit cumva firesc. Iar o calatorie o aduce pe cealalta. Locuri noi, oameni noi, situatii noi si dorinta de a lua din fiecare cate ceva. Citeam undeva ca dintr-o calatorie te intorci intotdeauna mai bogat si asa este: ai mereu ceva de invatat! Cu timpul, am realizat ca pot aduna in jurul meu oameni si ca acest lucru imi face placere. Asa am ajuns sa calatoresc inconjurat de prieteni...iar deviza “Prieteni mereu!” pe care am purtat-o cu mine de copil a prins cheag si aici. Am folosit-o ca logo si mi-am propus sa devin “un altfel de ghid de turism”. Cu timpul, la cererea turistilor mei, am realizat si un blog de turism, unde incerc sa promovez cat mai multe din destinatiile pe care le-am atins. Iar de cateva luni, am realizat ca si aici munca in echipa are mai multe sanse de reusita si am atras o serie de colaboratori care au adus plus valoare. Sper astfel ca www.prietenimereu4u.blogspot.com este un instrument util turistilor mei. In ce masura am reusit, doar ei pot sa aprecieze!
2. Care au fost cele mai frumoase momente si locuri pe care
le-ati apreciat cel mai mult de-a lungul carierei Dvs. ?
I.L. Am o convingere: oriunde ai ceva frumos de vazut! Totul este sa deschizi bine ochii si sufletul! Sunt cu valiza pregatita oricand pentru ca stiu ca ,oriunde m-as duce, as avea ce vedea. Sufletul meu este uneori pe lacurile din nordul Italiei, alteori in Andalusia, iar cu alta ocazie pe miticele locuri ale Eladei. M-am simtit bine atat la Lisabona, cat si in pietele centrale din Amsterdam,Bruxelles, Londra sau Roma. Mi-a placut sa ajung pe carari de munte sau in locuri supraaglomerate. Incerc sa iau din fiecare experienta partea pozitiva! Si oricand revin in astfel de locuri gasesc ceva nou, ceva care imi imbogateste experienta de calator. Stiu ca nimic nu este repetabil, dar tocmai noutatea perpetua ma face sa apreciez si mai mult orice calatorie!
3. Care sunt "greutatile" pe care le intampina un ghid de turism pe durata unei calatorii?
I.L. Multi se plang ca este o meserie grea, ca nu este ceea ce pare de la suprafata, dar am invatat cu timpul ca orice meserie este altceva cand o privesti din interior. Acest lucru m-a facut sa nu mai “judec” alte meserii pana nu le practic. Este adevarat ca ai nevoie de multa rabdare, diplomatie si o oarecare carisma. Este la fel de adevarat ca nu poti multumi pe toata lumea, dar mi-am impus un lucru: sa incerc sa fac tot ce imi sta in putinta ca turistii sa fie multumiti. Uneori reusesc, alteori nu, dar in masura in care “imi dau toata silinta”, cred ca este corect. Si am mai invatat ca nu exista o reteta: fiecare dintre noi avem stilul nostru si trebuie sa ramanem oarecum originali in ceea ce facem. Nu cred in sabloane si “retete ale succesului”! Multi ne plangem de lipsa unei reglementari foarte clare si de concurenta acerba in acest domeniu. Mie concurenta mi se pare benefica si incerc sa stabilesc relatii cat mai colegiale cu alti ghizi de turism. Avem grupuri pe site-urile de socializare in care schimbam impresii si incercam, pe cat posibil, sa colaboram pentru a ne putea face meseria cat mai bine cu putinta. Un lucru este sigur: nimic din ceea ce este frumos in viata nu este facil! Iar meseria aceasta este printre cele mai frumoase posibile!
4. Cum organizati un grup de calatorii si cati calatori implica acesta in medie?
I.L De cele mai multe ori un ghid de turism preia grupuri gata formate de agentiile de turism. Sunt situatii in care ele sunt mai mari sau mai mici. Eu am lucrat si cu 10 turisti , dar si cu grup de 200 (unii ar spune ca acest lucru este imposibil). In cazul in care beneficiezi de casti pentru a da explicatia si a tine contactul cu fiecare, nu este imposibil! Nu pot spune ca mi-a fost mai greu cu turisti mai multi, ci ca mi-a fost mai greu cu turstii care aveau alt orizont de asteptare in anumite excursii. Imi place insa un lucru: sa relationez cu oamenii! Iar asta este principala “obligatie” a unui ghid de turism. De aici porneste totul!
5. Ati intampinat pana acum probleme medicale cu calatorii din grup? Dar Dvs. personal? In ce consistau si cum le-ati rezolvat?
I.L Trebuie sa recunosc faptul ca, desi am lucrat de multe ori cu persoane in varsta si cu probleme cronice de sanatate, nu am avut nesansa sa existe probleme majore in grup. In ce ma priveste, a fost o situatie in care 3 zile am fost “fara voce” si era nevoie sa mi se dea microfonul in masina la maxim ca sa pot fi auzit. Am luat partea buna a lucrurilor si am incercat sa fac din aceasta o gluma. Am avut si sansa unui sofer extraordinar, care a reusit sa transforme acest “handicap” in ceva hazliu. Mi-a fost greu sa-mi fac atunci meseria, dar turistii au apreciat ca mi-am dorit si cand lucrurile s-au rezolvat (era o excursie mai lunga), au avut grija sa puna o sumedenie de intrebari. Mi-a placut acest lucru: pentru ca oricarui ghid de turism ii place sa vada interesul turistilor pentru ceea ce el expune. Cat despre “tratament”, am avut la mine pastilele necesare pentru “afonie”. Le recomand oricarui ghid, pentru ca aerul conditionat de pe autocare nu te iarta!
6. Cand calatoriti in zone exotice, de unde va informati despre maladiile din regiune? Consultati un medic inainte sau preluati informatiile de la agentiile de turism care organizeaza excursiile?
I.L Portofoliul meu nu contine “zone exotice”. De cele mai multe ori am excursii in Europa, iar aici lucrurile sunt clare. Daca ar fi sa calatoresc insa in locuri mai deosebite este clar ca as incerca sa ma informez despre ce m-ar paste pe acolo. De aceea apreciez si demersul D-voastra! Meseria de medic si pasiunea de a calatori au dat nastere aici unui demers laudabil: urmariti-l in continuare!
7. Care a fost cea mai "periculoasa" destinatie in care ati ajuns? Cum reusiti sa "protejati" un grup atunci cand stiti ca va aflati in anumite locuri unde acesta poate fi mai vulnerabil? Ati avut vreodata probleme de securitate personala?
I.L. Nu pot spune ca au fost zone “cu probleme” vreodata. Cel mai neplacut a fost cand pe pacursul unei veri, a trebuit sa imi conving turistii ca traseul pietonal de la Roma, in iulie-august, la 38 de grade si cu o umiditate de peste 60 la suta poate sa creeze probleme celor cu probleme medicale. Am incercat sa gasesc alternative , dar au fost si situatii in care a trebuit sa chem taxiul pentru “repatrierea la hotel”. Ma bucur insa ca nu au fost lucruri grave si sunt uimit de cat de rezistenti sunt oamenii cand au vointa si impulsul de a vedea ceva nou!
8. Cumparati o asigurare medicala/de calatorie inainte de plecare? De ce? Ii sfatuiti si pe cei din grup sa aibe astfel de asigurari?
I.L. Intotdeauna am asigurare medicala! Chiar daca nu am uzat niciodata de ea, paza buna trece primejdia rea. Pe parcursul unei calatorii pot sa apara tot felul de situatii. O asigurare medicala este de obicei ieftina si merita investitia.
9. Tinand cont ca va petreceti o mare parte a anului in calatorii, in bagajele Dvs. aveti prevazute si medicamente si o eventuala trusa medicala de prim ajutor? Ce contine aceasta? Luati in calcul (pentru cantitatea de medicamente) si celelalte persoane din grup?
I.L Intotdeauna am cu mine medicamente uzuale. De cele mai multe ori printre turisti exista si personal medical specializat, insa ideal ar fi pentru orice ghid de turism sa fie si pregatit pentru a putea acorda primul ajutor. Nu stiu cati dintre noi au un astfel de curs, insa il consider necesar. Cand esti cu grupul , esti raspunzator pentru mai toate situatiile aparute, asa ca o astfel de posibilitate trebuie avuta in vedere.
10. Ati calatorit si in tari in care se aplica anumite "legi locale" ce trebuiesc respectate si de catre turisti (tari arabe, calatoria in luna Ramadanului, etc.)? Cum s-au petrecut acele calatorii? Aveti ceva sfaturi pentru turistii ce vor experimente astfel de momente?
I.L.Nu am in portofoliul de ghidaj astfel de tari.
11. Ce parere aveti despre proiectul SafeTravels.ro ?

I.L. Asa cum reiteram mai sus, este un proiect care imi place si pentru care va felicit! Sunt de parere ca fiecare trebuie sa se implice acolo unde se pricepe, iar specialitatea D-voastra va permite acest lucru. Mult succes in continuare!


Un comentariu:

  1. Domnul Ioan Sebastian Laslo este un ghid exceptional. Am calatorit cu dumnealui. Este foarte bine pregatit, neobosit in a oferi informatii, stie sa mentina armonia grupului, foarte corect si in probleme de organizare si financiare. Stie sa alterneze informatia cu muzica si gluma adecvate momentului si grupului si cand sa intervina pentru evitarea anumitor discutii/situatii.

    RăspundețiȘtergere