DEPARTE…MAI departe…FOARTE departe! Si…ultimul nivel: CEL MAI DEPARTE! Arhipelagul MARQUISES, Polynesie Francaise. Capat de linie...
Daca credeati ca TAHITI este foarte departe de Romania, asa si este!... Dar cat de departe de Romania poate fi un teritoriu care este "departe" pana si fata de Tahiti?... Enorm de departe! Atat de departe incat acolo ajung, intr-un an, mai putini turisti chiar decat in… Antarctica!
Acest teritoriu, arhipelagul MARCHIZELOR este la ani-lumina distanta de "turismul de masa", aici venind doar vreo 5% din totalul turistilor, oricum putini, care ajung in Polinezia Franceza, adica un numar de vreo 10.000 – 11.000 de turisti pe AN. Din acestia insa, doar circa 2.500 – 3.000 sunt turisti "normali" (in sensul propriu, care dorm pe insule), restul de vreo 7.500 fiind turisti de pe vasele de croaziera, care poposesc doar cateva ore pe aici.
Aici, in mijlocul Pacificului, la 1.500 de km de TAHITI, este capatul de
linie, este locul cel mai indepartat de Romania de pe suprafata acestei planete! De aici, in orice directie ai lua-o, nu te mai poti indeparta de Romania, ci poti doar sa te reintorci in Romania!
linie, este locul cel mai indepartat de Romania de pe suprafata acestei planete! De aici, in orice directie ai lua-o, nu te mai poti indeparta de Romania, ci poti doar sa te reintorci in Romania!
Doua insulite "celebre", mai ales printre fericitii "initiati" navigatori trans-pacifici - HIVA OA si TAHUATA. Imaginea este cu salupa si ferocele nostru capitan marchizian, in laguna din Tahuata, o insulita formata dintr-un bloc de lava, cu circa 700 de locuitori, cea mai mica insula locuita din arhipelagul Marchizelor. In care nu ai acces decat de pe ocean. Si care are plaje cu nisip alb, uimitor pentru Marchizele salbatice, Marchizele stancilor negre, vulcanice! Iar in fata noastra este Hiva Oa, insulita in care isi dorm somnul de veci pictorul francez Paul Gauguin si cantaretul belgian Jacques Brel. Intre cele 2 insulite, este o stramtoare, un canal la fel de "celebru" printre navigatori, "Ha'ava" in limba marchiziana sau "Le canal du Bordelais" (in mai cunoscuta limba franceza), care are doar vreo 5-6 km latime, dar in care curentul apei este extrem de puternic, putand ajunge chiar la 20 de noduri (vreo 35 km/h)! Canal pe care a trebuit sa il traversam, 6 "nebuni" (4 francezi si 2 romani), cu micuta salupa din imagine, pentru a putea ajunge in Tahuata din Hiva Oa. Aceasta traversare de vreo 4-5 ore dus-intors din mijlocul Pacificului a fost, probabil, cel mai (potential) periculos lucru pe care l-am facut vreodata... Mult mai periculos decat inotul alaturi de rechini!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu