Unul dintre cele mai interesante monumente medievale din județul Cluj este biserica din Feleacu. Unii consideră că voievodul Moldovei, Ștefan cel Mare, ar fi ctitorit această biserică. Lăcașul de cult îmbină frumusețea arhitecturii gotice cu fastul picturii bizantine și reprezintă o sinteză interesantă a celor două stiluri.
Biserica din Feleacu a fost ridicată în Evul Mediu, în satul de la marginea Clujului. După unii istorici, biserica a fost ctitorită de Ștefan cel Mare și a servit drept catedrală pentru patru mitropoliți greco-orientali ai Transilvaniei. Biserica are arhitectură gotică, însă pictura și iconostasul sunt bizantine. ”Ea reprezintă o sinteză interesantă a celor două stiluri”, spune președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop.
”Biserica din Feleacu a devenit un simbol al întregului județ”, este de părere istoricul Cristian Manolachi.
Biserica din Feleacu a fost folosită de comunitatea creștinilor greco-orientali în perioada dintre 1516, data finalizării sale, și 1700. Între 1700 și 1948, a fost folosită de greco-catolici, iar după ce comuniștii au interzis Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, biserica a fost preluată de Biserica Ortodoxă Română.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu