duminică, 7 iunie 2020

Rechinii in Polinezia Franceza

de Paul Drosu
     Daca cineva ar vrea sa se testeze cat este de bărbat (sau "bărbată" :D - I.L.Caragiale!), una dintre modalitati ar fi cea din poza de mai jos: sa stea fata in fata cu STAPANII oceanelor – RECHINII, fara a fi protejat in vreun fel! Sunt curajos, nu?... Glumeam..ha, ha, :D nu va ingrijorati prea tare pentru mine, caci nu ne-am pus vietile in pericol, deoarece cei vreo 6 rechini care apar numai in poza (de fapt, erau mai multi in jurul nostru) sunt rechini "pointe-noire" (punct-negru, dupa culoarea neagra specifica din varful aripioarei dorsale), rechini care, IN PRINCIPIU :D :D , sunt aproape inofensivi pentru oameni. Sa nu credeti ce se arata prin filme ca "Falci"… practic doar vreo cateva specii de rechini sunt, efectiv, periculoase pentru om: Marele-Alb, rechinul taur si rechinul tigru (ultimul mai putin periculos). Bineinteles ca se pot intampla accidente (si chiar se mai intampla, din cand in cand, peste tot in apele tropicale din lume) si cu restul de specii, ca si, in general, cu orice fel de animal salbatic… In Polinezia Franceza nu se intalnesc primele 2 specii, cele mai periculoase si se intalneste doar extrem de rar a treia specie, mai putin periculoasa – rechinul tigru. In rest, ca
o dovada a calitatii exceptionale a ecosistemului marin (si terestru), se intalnesc foarte des specii de rechini nepericuloase: pointe-noire, pointe-blanche, rechini de recif, rechini-doica si cei mai spectaculosi – rechinii-ciocan. Sa nu credeti ca toata lumea este la fel de "curajoasa" ca si mine, ha, ha… :D de exemplu, nevestica mea ( <3) era in spatele meu si ma folosea pe post de scut, tragandu-ma tot timpul de sortul de baie pentru a-mi atrage atentia si la rechinii din spatele nostru… si ma tragea atat de tare de sortul de baie, ca era cat pe ce sa raman intr-o ipostaza rusinoasa in fata "Stapanilor oceanului", ha, ha… :D :D :DObservati cei trei rechini din mijloc, cum erau aliniati unul dupa altul si veneau pe rand sa "facem cunostinta".
      Filmele au schimbat perceptia oamenilor despre destule lucruri, in moduri care nu au nici o legatura cu realitatea…  Este adevarat, dupa cum iar am spus, ca exista o mica, foarte mica doza de risc in ce am facut de atatea ori in Polinezia Franceza – inotul alaturi de rechini, dar daca te "pricepi" cat de cat si ai alaturi de tine prieteni bastinasi care se pricep mult mai mult decat tine, riscul este absolut neglijabil… si mai faci si poze spectaculoase, ha, ha…   Iar in ziua de astazi, riscul este peste tot in jurul nostru.
Si apropo… nu as vrea sa ii sperii pe cei care fac baie in Mediterana fara nici o grija…dar, statistic, dupa numarul de atacuri inregistrate istoric, este mai probabil sa te atace un rechin, chiar un "MARE-ALB" (!!!!!), (care NU EXISTA in Polinezia Franceza), mai curand in Italia, Spania, Egipt, Grecia sau chiar…Croatia decat in Polinezia Franceza!!!  
Cati oameni stiu ca "Marele-Alb" se aventureaza, din cand in cand, si in Mediterana? Cine stie ca in 1963, in Grecia a fost un atac fatal al unui "Mare-Alb" de 3 metri, sau ca in 1989, in Italia, a fost un atac fatal al unui "Mare-Alb" de 6 metri!!! Iar mai apropiat in timp de noi, in 2008, un atac nefatal din fericire (dar cu handicap fizic), tot al unui "Mare-Alb", de 5 metri (!!!), in… CROATIA (Smokvina Bay, Vis Island in Split-Dalmatia Count). In ultimii 140 de ani, "Marele-Alb" a fost vazut numai in Adriatica (FARA a vorbi si de restul Mediteranei) de peste 60 de ori…si toate intalnirile oamenilor cu el au fost fatale (6), una dintre victime fiind un turist german, in 1974, langa Split. Numai atacul din 2008 a fost nefatal, asupra unui soldat care cunostea coasta dalmata ca in palma si care afirmase inainte ca este imposibil sa intalnesti un "Mare-Alb" in Adriatica… Iar in 2003, a fost capturat cel mai mare rechin "Mare-Alb" din Adriatica, langa insula Jabuka, de 5,7 metri lungime! - http://www.geografija.hr/hrvatska/ralje-u-jadranu/ Este adevarat ca, in ultimii 20-30 de ani, atacurile rechinilor s-au rarit considerabil in Mediterana datorita imputinarii rechinilor din cauza poluarii si a degradarii extraordinare a mediului marin… dar, dupa cum se vede si din atacul nefatal din 2008 si captura din 2003 din Croatia, nu se stie niciodata… Si am vorbit pana acum doar de "Marele-Alb". Asa ca acest pericol al rechinilor, mai ales al celor "fatali" omului, poate fi intalnit si mult, mult mai aproape de Romania… 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu