luni, 8 iunie 2020

Ziua Mondiala a Oceanului Planetar

de Paul Drosu

Astazi este "Ziua Mondiala a Oceanului Planetar"!
Ocean pe care omenirea nu prea il respecta, ocean care este punctul final de deversare pentru toate mizeriile si toata poluarea produse de multele miliarde de oameni! 
Si pentru aceasta zi, o imagine din unul dintre cele mai indepartate locuri posibile de Romania, de pe suprafata unui ocean!
DEPARTE…MAI departe…FOARTE departe! Si…ultimul nivel: CEL MAI DEPARTE! 
Polinezia Franceza, Arhipelagul Marquises, mijlocul oceanului Pacific – la 28 de ore de zbor efectiv, fara escale (3 + 12 + 9 + 4, pe calea cea mai scurta ) fata de Romania!  Capatul de linie, la vreo 19.000 de km de Romania…  Caci de aici nu ai cum sa te indepartezi si mai mult de Romania, nu poti decat sa revii catre Romania!  E greu sa gasesti un alt loc pe suprafata Terrei pentru care sa ai nevoie de mai multe ore de zbor efectiv, pentru a ajunge din Romania! Cam tot atatea ore de zbor efectiv sunt din Romania pana la Polul Sud…Si e neconcludent sa spui "capatul Pamantului", fara a da si un punct de referinta fata de care il consideri. De aceea, eu specific de fiecare data ca spun "capatul Pamantului" fata de Romania. Si nu poate fi decat unul, caci pe o sfera nu exista decat un punct opus altui punct si la cea mai mare distanta de cel de referinta... In cazul nostru "Capatul Pamantului" fata de Romania este doar Polinezia Franceza. Diferenta de fus orar in Tahiti fata de Bucuresti este de 12 ore, adica maxima posibil, iar pentru Marchize se mai adauga o jumatate de ora fata de Tahiti.
Paul GAUGUIN, Jacques BREL, Thor HEYERDAHL sunt doar cativa dintre cei fermecati de acest arhipelag salbatic chiar si in zilele noastre, care s-au stabilit aici, pe perioade de timp mai lungi sau mai scurte. Gauguin si Brel au ales sa ramana aici pentru eternitate!
Acest arhipelag este la ani-lumina distanta de "turismul de masa", in tot arhiplegaul Marchizelor venind doar vreo 2% din turistii, oricum putini, care ajung in Polinezia Franceza, adica un numar de vreo 10.000 – 11.000 de turisti pe AN. Din acestia insa, doar circa 2.500 – 3.000 sunt turisti "normali" (in sensul propriu, care dorm pe cele cateva insule), restul de vreo 7.500 fiind turisti de pe vasele de croaziera, care poposesc doar cateva ore pe aici. De fapt, in acest arhipelag vin mai putini turisti chiar decat in… Antarctica, unde au ajuns circa 52.000 de turisti in sezonul 2017-2018!
Tot in acest arhipelag au fost pana acum 100 de ani cei mai feroci canibali din tot Pacificul si tot din acest arhipelag s-a raspindit in lume, in epoca moderna, arta tatuajului! Si nu mai departe de 2011, ziarele au vuit despre un controversat caz de canibalism, produs asupra unui navigator german al unui velier trans-pacific… 
Si tot din acest arhipelag al Marchizelor, centrul Pacificului si al imensului triunghi polinezian, s-a raspandit cultura TIKI in tot acest teritoriu urias…din HAWAII in AOTEAROA (Noua Zeelanda), inclusiv in RAPA NUI (Insula Pastelui), unde a aparut umitoarea variatie a MOAI-ilor, sculptati de urmasii strabunilor care au populat Insula Pastelui venind exact din acest arhipelag al Marchizelor, dupa ce au traversat jumatate de Pacific doar cu niste barcute si orientandu-se dupa stele!
Acest arhipelag, cu limba lui proprie, marchiziana, este considerat la capatul lumii pana si de...tahitieni!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu