miercuri, 28 martie 2018

Trasee turistice in muntii Romaniei - Hasmasul Mare

de Calin Nicolae Marginean
Virful Hasmasu Mare (1792 m)
Se ajunge cu masina in localitatea Balan (cam la mijlocul distantei dintre Gheorghieni si Miercurea Ciuc). Ajuns in aceasta localitate, mergeti bine prin ea si cautati BISERICA (virgula), care e pe partea dreapta. O luati in unghi drept si la dreapta pe linga Biserica pe linga piriul fierarilor (obiectiv cunoscut de toti localnicii), iar la vreo 300 m de Biserica puteti chiar si parca masina chiar linga acest piriu.
Urcati pe acest drum pe jos si IN SUS cam vreo 800 m, pina drumul forestier pe care sinteti deja se bifurca, iar dvs. o luati la dreapta, trecind un pod din ciment. La 20 m dupa ce-ati trecut podul este un stilp (primul stilp de pe partea dreapta), pe care veti vedea o sageata indicatoare cu traseul de banda albastra spre virful Hasmasu Mare (cica 2,5 ore).
[Timpul este ESTIMAT si NU e real. DACA „scoateti” 3 ore de mers tare pina pe virf sinteti.... cineva ! Eu am scos 3h 5m, dar tras tare !]
Sageata indicatoare va spune sa o luati la stinga prin padure in unghi drept, ceea ce o sa si faceti, trecind pe linga o masa cu niste bancute facute pe post de refugiu ! Repet : va tineti de marcajul banda albastra !
Primele 15-20 de minute sint de urcare medie spre crincena, drept pentru care NU disperati + NU trageti tare in aceasta perioada, caci ramineti fara.... vlaga ! Apoi traseul devine usor spre mediu, dar in urcare continua si sustinuta, prin padure.
Cam la vreo 40-45 de minute de la stilpul de jos se vede in
partea dreapta a dvs. masivul Hasmasul Mic (1707 m) foarte frumos, iar in partea dreapta pe un alt versant o stina de oi, intr-o poienita, dar fara ciini agresivi, caci.... sint pe un alt versant, deci la BUNA distanta de traseul pe care sinteti dvs. acum !
Continuati urcarea IN SUS, traseul fiind FOARTE BINE marcat ! Cam dupa o ora de mers treceti un piriu si o luati la stinga in unghi drept, aveti marcajul pe o stinca MARE, care printr-o sageata spre stinga va arata incotro s-o luati (adica prin padure).
Dupa alte 15-20 de minute de mers prin padure (urcare usoara de data asta) se desprinde din traseu un drum care duce spre un loc de „belvedere”, drum nou marcat cu cruce albastra. NU intrati ACUM pe acest drum, caci se urca mediu spre crincen o buna bucata de drum, iar peisajul de la „belvedere” este cam de nota.... 6/7 ! Deci efortul.... nu prea merita rasplata primita ! DACA NU ma credeti, veti vedea !
Va continuati deci drumul tot pe dunga albastra si iesiti cam la 85-90 de minute de la stilpul de jos intr-o poienita de 80 / 400 m, iar dvs. o cotiti PUTIN in dreapta si urcati IN SUS.
Imediat cum ati iesit din padure si ati dat in aceasta poienita, in dreapta-sus (la ora 2) vedeti (daca va uitati cu atentie) un gard din lemn. ACOLO trebuie sa ajungeti, caci IMEDIAT dupa acest gard este Cabana Piatra Singuratica (avind acoperisul verde ca iarba dimprejur, riscati sa nu o vedeti de la distanta !), un loc BUN de poposire +/- de mincare +/- de cazare !
In dreapta Cabanei se ridica niste stinci IMENSE, asemanatoare si ca si forma si ca si dimensiuni cu „Pietrele Doamnei” (pentru cei care stiu cum arata astea, din masivul Rarau), extrem de frumoase.
IMEDIAT dupa ce ati trecut de gardul mentionat mai sus, printr-o mica poarta, la dreapta in unghi drept, se schimba marcajul si se face un traseu pe dunga rosie spre virful Hasmasu Mic.
Insa eu imi doresc sa va duc pe „sefu”, adica pe Hasmasu Mare, caci ACESTA reprezinta adevarata frumusete (desi nici Hasmasu Mic nu-i deloc de lepadat !).
Privind Cabana la care tocmai ati ajuns, o ocoliti prin dreapta (caci in stinga e un ciine legat cu lant.... extrem de amator de... pantalonii dvs. !), iar fix din spatele ei, continua drumul, de data asta pe un alt marcaj (banda rosie) si putin la stinga si IN JOS, urmind o coborire MEDIE, cam de vreo suta de metri.
Ati ajuns intr-o poienita de 30 / 100 m. Mergeti INAINTE si NU pe drumul care se desprinde din drumul dvs. si care o ia iar IN JOS si la stinga !). La finele poienitei dati de o deschidere MARE in care vedeti marcajul (banda rosie) chiar pe o stinca de 10 / 10 / 5 m. Lasati aceasta stinca in dreapta, o ocoliti prin stinga si urcati o mica coama de deal, dind intr-alta poiana IMENSA.
Drumul nostru continua spre stinga, in arc de cerc, pe linga o padurice, iar pomisorii din stinga dvs. (dvs. mergind prin acea poiana) au marcaj pe ei din loc in loc. Se va urca USOR si cam la 600 m de facut acest arc de cerc (spre stinga), o veti lua pe un alt versant IN SUS, urcare medie, avind o alta mica padurice in stinga dvs. Dupa ce ati urcat acest versant si se termina poiana IMENSA de care am vorbit o veti lua la dreapta in unghi drept printr-o mica padurice, cam 300 m, intr-o urcare usoara, dupa care iesiti intr-o alta poiana. Urcati FIX in sus, depasiti din nou o coama de deal si iesiti intr-o alta poiana situata deja pe un platou IMENS.
Mergeti fix inainte pe linga prapastia din partea stinga (DACA ACUM vreti „belvedere”, priviti in prapastie + in spate, unde se vede foarte bine Hasmasul mic !), dar pe acel platou despadurit, iar dupa vreo 500 m, luind-o PUTIN la dreapta se face o carare prin padure.
ATENTIE MARE !!! NU mergeti mai mult de 300 m PE ACEASTA carare si aveti MARE grija sa vedeti o tabla indicatoare din lemn pe un pom din dreapta dvs. care va arata ca trebuie sa o luati LA STINGA (dupa cei 300 m) si IN SUS, pe UN NOU marcaj, de data asta : punct rosu !!!
NU CUMVA sa nu vedeti acea tabla indicatoare si sa continuati sa mergeti prin padure, caci tot inainte cararea merge inca.... 5 ore pe banda rosie pina in pasul Pingarati de linga.... cheile Bicazului !
Deci o luati de data asta IN SUS, urcare medie, pe punct rosu (a II-a schimbare de marcaj pentru acelasi traseu !), urcati cam 300 m si va indreptati dupa ce ati iesit iar din padure putin spre stinga pina la marginea prapastiei. Sa vedeti dvs. ACUM.... belvedere !!!
Uitindu-va cu fata la prapastie, in partea stinga a dvs. la ora 3 se vede o cruce mica la vreo 700 m. ACOLO trebuie sa ajungeti !!!
Ca sa NU va rataciti taman ACUM, caci taman ACUM e o problema cu marcajele, luati-o pe linga prapastie (pe care s-o aveti permanent in partea stinga) si continuati sa urcati usurel si continuu, pina ati ajuns la crucea aceea (care era mica de la distanta), care are vreo 4 m.
Stiti ce e interesant ?!? Pe cruce scrie in ungureste „virful Hasmasu Mare” 1792 m ; insa in dreapta sa, la 200 m si cu 6 m mai inalt este de fapt cea mai mare inaltime (vizibila de altfel !) si ACOLO sa ajungeti !!! Acolo scrie pe o mica tablita „virful Hasmasu Mare” de data asta in romaneste si arata tot 1792 m !?!
Ciudat : au si ungurii si romanii cite-un Hasmasu Mare PE ACELASI munte ? Bizar !?! DE AICI va rotiti privirea in toate directiile si rasplata e MULT mai mare fata de efortul depus !
Acest virf, de nici 1.800 m „bate” in frumusetea peisajului MAREA MAJORITATE (daca nu chiar pe toate) a traseelor montane pe care am fost vreodata, la MARE concurenta cu virful Ineu din Masivul Rodnei ! O fi Ineul cel mai frumos ? O fi Hasmasu Mare cel mai frumos ? Parca inclin 51% pentru Ineu !
Deci am facut pina la Cabana 95 min si pina sus pe Hasmasul MARE (unguresc) 3h 5m per global traseu.
La intoarcere, DACA stati inca bine cu timpul + conditia fizica, dupa ce ati trecut de Cabana, ati iesit pe poarta, la 100 m de la gard, puteti devia din traseul dvs. de intoarcere si sa intrati pe traseul de cruce albastra spre locul de „belvedere” indicat de Salvamont. Am fost pina acolo, se tot urca si se tot coboara, iar la final e o urcare medie de 300 m. Rasplata efortului e sub asteptari : nota 6/7.
Puteti cobori apoi in traseul dvs. de dunga albastra de la postul de belvedere, mergind o bucata de vreo 25 minute pe cruce albastra !
Absolut minunat Hasmasul MARE !!! Oricind cu drag voi face iar acest traseu !!! NU e greu, insa „rasplata” intrece toate asteptarile !!! DACA aveti prieteni / cunostinte amatoare de ascensiuni montane, NEAPARAT spuneti-le de ACEST traseu, care.... face !!!
Traseul INCA (data de 29.05.2017) nu e trecut pe site-ul Salvamont !?! Probabil motivul este „DE CE romanii sa stie ce tara frumoasa au + SA NU beneficieze de asemenea frumusete ?”
Proverbul : „tara frumoasa, pacat ca-i locuita !”, prinde excelent aici !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu