sâmbătă, 23 octombrie 2021

MADAGASCAR – "De crique en crique"

 


de Paul Drosu

Prima dintre cele 3 insule magice ale planetei (pentru mine)! Atat de departe de lumea tumultoasa a turistilor care debarca in valuri de pe vasele de croaziera prin cele cateva zone mai turistice!
Printre nenumaratele golfulete-plaje ascunse, micute, salbatice si pustii, numite generic, de bastinasi, "CRIQUE", de pe coasta vestica a Madagascarului. Plaje cu nisip alb si stralucitor, aparate oricum de priviri indiscrete (care nu exista) de peretii verticali, de 20-25 de metri inaltime, de coral fosil numit "tsingy", cu acces dificil, uneori foarte dificil. Ideale pentru a face popasuri pentru a te racori in apa Canalului Mozambic si a face mici "sesiuni" de snorkeling, in timpul trekkingurilor de explorare a coastei. Plaje de care te indragostesti si de pe care nu ai vrea sa mai pleci… Dar, pe care trebuie sa fii totusi atent sa nu ramai izolat (sau chiar…complet inundat) de cresterea fluxului, destul de mare in anumite perioade si zone. Pe multe astfel de plaje nu ai acces decat dinspre ocean. Bonus: izolare totala de nebunia si clocotul lumii, nisip alb stralucitor, baobabi, apa de smarald, "tsingy" - formatiunile stancoase, cu forme fantastice, formate din recifuri fosile coraliene, ridicate deasupra apei de fortele geologice, minunate recifuri de corali si pesti tropicali...  
Madagascarul este cea mai fermecata insula din lume si a patra insula cea mai mare ca suprafata de pe Pamant (de vreo 2,5 ori mai mare ca Romania!). Pe aceasta insula magica si misterioasa, 90% dintre speciile de plante si animale sunt endemice (se gasesc numai aici) sau de aici au fost colonizate si in alte parti ale lumii!!!  "Approximately 95 percent of Madagascar’s reptiles, 89 percent of its plant life, and 92 percent of its mammals exist nowhere else on Earth" - conform worldwildlife.org. Si totusi, numarul turistilor este inca foarte mic – un pic peste 200.000 pe an… ganditi-va ca Madagascarul are suprafata de vreo 12 ori mai mare decat, de exemplu, Republica Dominicana, iar in Republica Dominicana vin aproape 5 milioane de turisti pe an, deci de vreo 25 de ori mai multi turisti, la o suprafata de 12 ori mai mica decat a Madagascarului!!! Este adevarat, insa, ca nu este foarte usor sa ajungi in Madagascar, in sensul de a-l cunoaste…este una dintre cele mai sarace tari ale lumii, situatia politica este complicata si instabila, la fel si cea sociala…infractionalitatea este la un nivel foarte ridicat… Dar noi am intalnit foarte multi oameni minunati, onesti, care ne-ar fi ajutat din toate puterile lor…iar cu unii dintre ei am devenit prieteni! Dupa cum mai spuneam, problema nu este ca sunt pericole, ci ca nu le cunosti… Iar daca le cunosti, te poti si proteja de ele si le poti minimiza probabilitatea de aparitie pana la un nivel neglijabil!
Sa revenim la plajele fermecate si PUSTII, FREE OF TOURISTS…  Ce senzatie de liniste si pace iti creeaza in suflet astfel de momente! Si aceste momente magice si unice traite pe plajele malgase ("MALAGASY" se auto-denumeste poporul din Madagascar), alaturi de alte trairi unice de pe aceasta insula, fac ca, pentru noi, Madagascarul sa fie cea mai MAGICA insula din lume… Si am observat ca nu numai pentru noi doi se intampla acest lucru…ci si, de exemplu, pentru uluitorul si nemuritorul Sir David Attenborough, de la BBC, care cred ca a facut mai multe documentare cu Madagascarul decat cu orice alta regiune a lumii… 
Dintre nenumarate plaje din lumea asta, aceste "crique"-uri minunate si fermecatoare din Madagascar ne-au facut cel mai mult sa calatorim in timp si sa ne aducem aminte, cu o nostalgie infinita, de plajele salbatice care erau odata si la Marea Neagra…in vremuri de mult si definitiv apuse…din pacate.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu