de Valentin Oanta
Azi, vă invit să facem un tur al Varșoviei, capitala Poloniei, țara care i-a dat între alții pe Papa Ioan Paul al II lea, pe Chopin, Marie Curie și nu în ultimul rând pe Levandowski și Lato, fotbalistii atat de cunioscuti celor ce au microbul in sange.
Varșovia a fost distrusă în mai multe rânduri aproape total, în războaie, revoluții sau represalii, ultima dată în 1945 când 90% din clădiri au fost puse la pământ. Doar Berlinul a fost afectat mai mult. Polonezii, oameni mândri și harnici, au reconstruit orașul începând din 1946, folosind fotografii și chiar tablouri, unele realizate de pictorul Bellotto în sec. al XVIII-lea.
Blazonul Varșoviei este o sirenă purtând o sabie și un scut. Statuia se află în piața centrală a orașului vechi.
Varșovia este o capitală verde, curată și liniștită, cu parcuri întinse pe suprafețe largi, cu un trafic aerisit. Nu vei vedea mașini parcate neregulamentar, pe trotuar sau pe spatiul verde(!). Nu există oameni ai străzii. Orașul este străbătut de Vistula, al nouălea râu ca lungime din Europa. Pe malul estic, plimbându-ne pe străzile cartierului Praga, ne putem bucura de amenajările cu arbori, arbuști și flori, protejate prin programul european NATURA 2000. In zonele de recreere sunt de asemenea multe animale și păsări sălbatice.
Palatul Krasinskich |
Cel mai atractiv obiectiv este Orașul Vechi, care de fapt este relativ nou, fiind reconstruit începând cu anul 1950. Spațiu cu clădiri viu colorate, piețe, terase și restaurante, străduțe pavate cu piatră cubică, acesta se află pe lista siturilor Patrimoniului Mondial UNESCO. In zonă găsim Palatul Regal, refăcut identic după distrugerea sa, doar cu contribuția voluntară a polonezilor din toată lumea. Guvernul comunist nu a alocat bani pentru că obiectivul era legat de regalitate, care s-a bătut secole cu vecinii ruși deveniți brusc "frați".
Palatul Culturii, asemănător cu Casa Scânteii, dar mai impozant, este un alt reper al Capitalei. Mulți polonezi nu îl agreează, fiind un cadou din partea lui Stalin. Deși au avut loc demonstrații ample pentru demolarea lui, s-a decis păstrarea acestui simbol. In jurul lui au crescut clădiri moderne, cu arhitectură futuristă, centrul financiar al Varșoviei.
Un alt obiectiv important este Muzeul Insurecției. După ocuparea Varșoviei de către nemți, polonezii au luptat atât la exterior alaturi de anglo-americani, cât și din subteranele orașului, o luptă de partizani. Rușii s-au oprit intenționat în afara Varsoviei pentru ca armata subterană sa fie nimicită iar orasul distrus din ordinul lui Hitler. Iată încă o cauza pentru care polonezii îi urăsc pe ruși. Muzeul reflectă toate acestea. Este foarte interesant.
Pe data de 1 august a fiecărui an se comemorează Ziua Insurecției. La ora 17 sirenele sună prelung și întregul oraș se oprește. In acest "flashmob", totul este încremenit, oamenii păstrează un minut de reculegere, mașinile și bicicliștii stau, toți aducând un omagiu celor căzuți. Este IMPRESIONANT!
In Varșovia mai pot fi de asemenea vizitate Piața Constituției, Palatul și Parcul Krasinski, Barbacanul, o structură suplimentară de apărare în afara zidurilor orașului medieval, Palatul din parcul Lazinski al ultimului rege polonez, Stanislav August, casa in care s-a născut Marie Curie, laureată a premiului Nobel pentru fizică și chimie, Muzeul interactiv Chopin din Palatul Ostrovski și multe, multe altele. Nu ajunge o săptămână !
Palmierul |
O alta curiozitate a orașului o reprezintă Palmierul imens, aflat în Piața Charles de Gaulle, care își păstrează culoarea verde, fie vară, fie iarnă. Inițial, a fost un proiect de artă stradală temporară pentru un mare eveniment. Locuitorii orașului au îndrăgit palmierul, au făcut o manifestație iarna în costume de baie pe zăpadă și astfel copacul a rămas. Oare cum ?!
La Varșovia, masa poate fi servită la tot pasul, în localuri elegante, unele moderne, altele cu iz de trecut, precum Hala Kazki sau Hala Electrownia, amenajate cu gust pentru recreere și shopping în foste unități industriale dezafectate. Tinerii le apreciază mult. Poți servi preparate specific poloneze ca Zupi, Pierogi, Fritki, Burek sau Mizeria (!) Eu prefer Chelboasa, Golonka și Beza.
Ar fi multe de spus despre Varșovia, dar vă las să descoperiți voi ceea ce poate oferi acest oraș ai cărui locuitori sunt amabili și deschiși, în plus simpatizează România pentru care au un respect deosebit.
Voi revini în curând cu păreri despre alte orașe precum Wroclaw, Cracovia, Lodz, Gdansk sau Poznan etc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu