sâmbătă, 17 februarie 2024

Trasee turistice in muntii Romaniei - Varful Ciucas

de Calin Nicolae Marginean
Virful Ciucas (1.954 m)
Trebuie ajuns in pasul Bratocea cu masina, pentru a beneficia...
- de cel mai scurt timp de facut acest virf +
- de cel mai usor traseu +
- pentru a avea TIMP „la greu” de admirat tot ce poate sa ofere acest munte SUPERB / MINUNAT (atentie MARE ca NU folosesc deloc cuvinte mari inutil, ci stiu ce vorbesc !)
Pentru cine vine din Nordul tarii (ca mine) se ajunge din Tg. Secuiesc => Prejmer => Sacele => (stinga) Pasul Bratocea !
DACA ati venit dinspre Brasov (Sacele), opriti in pasul Bratocea (e loc de parcat „la greu” si gratuit !) si o luati la stinga (in unghi de 900), pe drumul forestier care se desprinde din sosea, la al carui start, pe dreapta, sint 2 table de informare cu rezervatia Ciucas. Marcaj „banda rosie” !
(NU CUMVA sa o luati pe drumul – tot forestier – care se desprinde din sosea si care o din dreapta soselei, prin padure, ca va duceti in alta parte !!!)
Ati plecat deci pe drumul cel bun, ati trecut de cele 2 table si o tineti pe drumul forestier mentionat mai sus, intr-o urcare exterm de usoara, printr-o mica padurice, FARA a va
abate de la drum (care e cam prost marcat in prima parte a sa). Dupa nici 10 minute iesiti din aceasta padurice si practic iesiti intr-o MARE poiana, dvs. continuindu-va drumul pe acel drum forestier. Treceti pe linga o stina (NU se poate ca in Romania sa doresti sa faci un traseu turistic si sa nu fie o stina FIX pe traseul turistic, cu ciini variabili ca numar si dimensiuni !?!), motiv pentru care va recomand sa aveti inca de la masina o bita sanatoasa + un aparat cu ultra-sunete „dog chasser”.
Treceti de stina si urmat strict drumul forestier, care va serpui usor si o sa va duca PINA la Releul de telefonie mobila, pe care-l vedeti in fata dvs., imediat dupa ce ati iesit din padurice, releu situat sus pe deal.
Deci ati mers pe drumul forestier pina pe deal, la releu, apoi, la 20 m de gardul care imprejmuieste releul, o luati pe o carare binisor marcata, la dreapta si IN SUS pe marcaj „banda rosie”. Urcarea devina usoara spre medie, dar in cel mult 20 de minute ajungeti la niste obiective mentionate pe aplicatia „Muntii nostri” si numite consecutiv „Sfinxul Bratocei” (chiar arata a sfinx !), „coltii bratocei”, gasiti apoi pe dreapta linga o prapastie (pe linga care va duce cararea) gasiti niste stinci numite „Porumbelul”, iar apoi o stinca in dreapta, una in stinga si un prag de stinca, numit „portile Bratocei”.
PINA aici am facut fix o ora din pasul Bratocea, mers bine.
Cararea o ia spre stinga in sus, urcare medie, de cel mult 300 m, pina la o coama de deal.
Ajungeti in aceasta coama, DIRECT din carare IN SUS, fara a mai ocoli si serpui, pe unde duce o a II-a carare care o ia mult stinga.
Din momentul in care ati ajuns la coama de deal, incepe un drum gen bulevard, FARA urcare, in curba de nivel, pe care veti merge cam o ora (tras tare), depasind citiva versanti si tinind-o numai pe aceasta carare pe care puteti merge TARE fara a obosi si pentru a cistiga timp.
Cind se termina acest „bulevard” (deci cam dupa o ora) sinteti in fata si putin in dreapta splendoarea numita „culmea Tigaile Mari”. La finele „bulevardului” sinteti in „saua Tigailor” la 1.745 m altitudine.
De aici NU o luati la dreapta si IN JOS pe linga „culmea Tigailor Mari”, ci o luati putin stinga si IN SUS, pe o urcare medie, de cel mult 30 min. la finele careia veti fi exact pe vf. Ciucas.
Din pasul Bratocea am facut 2h 31min. pina pe vf. Ciucas.
De pe vf. Ciucas NU coboriti pe drumul pe care ati venit, ci coboriti pe drumul care duce spre Cabana Ciucas (insa NU are rost sa mergeti pina la ea !) si va veti bucura de splendoarea numita „Tigaile Mari”, cu diverse forme de stinci, o veritabila „Meteora” de Romania, care pare si mai frumoasa decit „Meteora” veritabila a Greciei ! Ajungeti astfel, mergind pe drumul in coborire spre Cabana Ciucas la „Babele la sfat” (un grup de stinci care parca se saruta), va puteti chiar abate 50 m din carare pentru a le inconjura (noi am pozat aici si niste flori de colt si niste garofite (cred) asemanatoare cu cele din Piatra Craiului, reveniti apoi in carare, continuati coborirea, treceti pe linga vf. Tigaile Mari (1.844 m), iar apoi cind ati terminat „culmea tigailor mari” si sinteti deja la 1.697 m + (daca ati lua-o tot inainte ati mai avea 15 min. pina la Cabana Ciucas) o cotiti la dreapta in unghi de 1350 si parcurgeti cararea pe partea cealalta a „culmii Tigailor Mari” (de data asta o scurta perioada pe marcaj „cruce rosie”), pentru a va bucura ca ati vazut Tigaile si pe-o parte si pe cealalta. Drumul o sa coboare putin, pentru a urca apoi, dar e o urcare / coborire usoara, pina se uneste in „saua Tigailor” fix cu drumul pe care ati venit spre virf, dupa ce a dat un ocolis complet „culmii Tigailor Mari”.
Ajunsi in „saua Tigailor”, o veti lua la stinga in unghi drept, pe vechiul marcaj („banda rosie”), mergind o ora din nou ca pe bulevard si TARE, pentru ca apoi sa coboriti etc. pina ati trecut iar de stina, mica padurice si apoi pasul Bratocea, unde ati lasat masina.
ACEST traseu mi se pare ca in topul preferintelor (si raport efortul depus MIC / rasplata primita ENORMA) trece pe primul loc al virfurilor Romaniei facute pina acum de mine !

2 comentarii:

  1. Un traseu prezentat atit de explicit incit iti vine sa-ti lasi balta "toate interesele" si sa pornesti haihui pe carari de munte.Inca o latura de apreciat ptr ghid Ioan Laslo care are o mare vocatie ptr tot ce inseamna vacante si drumetii.Felicitari !

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc, însă materialul nu este al meu, ci al domnului Călin Mărginean, care ne face onoarea de a fi colaboratorul site-ului nostru...

    RăspundețiȘtergere