marți, 18 ianuarie 2022

Brasov - un oras care va asteapta!

    Se spune că orașul Brașov este un oraș de poveste. Acest loc pare desprins din poveștile cu cavaleri în armuri și frumoase domnițe. De unde sa incepi o aventura in acest oras medieval? Cum sa  să închei o astfel de aventura (oricum nu se poate!) intr-o singură zi. Brașovul este ca orașul boem de provincie din Franța, Spania sau Italia, oraș care te determină să îl iubești din prima clipă în care îl vezi, din prima clipă în care îi respiri aerul curat și parfumat de cetina (prezentă din centrul orașului până în cele mai limitrofe zone), iar amintirea lui să nu dispară niciodată din memoria ta.   
     Pe tot parcursul anului, centrul vechi este luat cu asalt de mii şi mii de turişti, din toate colțurile lumii, turiști care rămân încântați de istoria (prezentă la tot pasul), de muzeul în aer liber pe care ți-l dezvăluie orașul, oferindu-ți șansa să dai frâu liber imaginației și, nu în ultimul rând, de peisajele mirifice.
    Orasul este situat în Transilvania, una dintre regiunile istorice ale Romaniei, o regiune aflata in interiorul Arcului Carpatic. Transilvania este un nume latinesc (in care *trans* inseamna *dincolo de* iar *silva* inseamna *padure*). Teritoriul in care azi intalnim orasul Brasov facea parte din vechea Dacie a lui Burebista sau mai apoi a lui Decebal, cucerita în anul 106 de romani în frunte cu Traian (incepand cu acel an, mare parte din Transilvania a apartinut Imperiului Roman). În anul 276, legiunile romane se retrag ca urmare a navalirii barbarilor, zona fiind ocupata pe parcursul urmatoarelor sute de ani de civilizatii migratoare. Intre anii 900 și 1200,  maghiarii se extind spre est cucerind Transilvania iar începând cu secolul al XII-lea, primii colonisti sasi au venit în Brașov din teritoriile situate in bazinele raurilor Rin si Mozela. Colonizarea lor in Transilvania a fost initiata de regele Geza al II-lea al Ungariei din motive economice si militare, pentru a apara granita Regatului Ungar din Sudul Transilvaniei. Pana in secolul al XIII-lea nu exista documente care sa ateste denumirea de Brasov, insa se remarca asezari in zona Schei si Bartolomeu. Anul 1203 este cel în care Cronicile Calendarelor Brasovene il considera anul in care s-a inceput zidirea Brasovului, iar, în 1213, cavalerii teutoni se stabilesc in aceasta zona, intarind Cetatea Brassovia de pe Tampa. Ei construiesc Biserica Sfantul Bartolomeu, în anul 1260, precum si manastirile Sfantul Laurentiu si Sf Ecaterina. În 1228, se intemeiaza la Brasov o manastire de maici aflata in zona Bisericii Negre, avand ca patroana pe Sf. Catharina. 1235 aduce prima atestare a denumirii de Corona,  derivatie de la termenul latin ce reprezinta Coroana sau derivatie de la numele german Kronstadt (Orasul Coroanei). De asemenea, numele de Brasov provine ca derivatie a denumirii raului Barsa, transformat din slava sau Brasso – Brasov provin din turca barasu (apa alba) impreuna cu sufixul slavic -ov
    Initial, cetatea era fortificata prin santuri, valuri de pamant si palisade, ulterior in jurul secolului al XIV-lea, aceasta fiind construita din piatra Cetatii Brasovia de pe muntele Tâmpa, distrusa din motive strategice din ordinul lui Iancu de Hunedoara. Apoi a început construcția zidurilor și bastioanelor, care au dus faima Brașovului până departe ca fiind „cetatea celor șapte bastioane”. În total, zidurile aveau 3000 m lungime, fiind de 12 m înălțime și groase de 1,70 până la 2,20 m. 
    De-a lungul secolelor, în Brașov se dezvoltă comețul, odata cu dezvoltarea meșteșugurilor în sec. al  XII-lea, dar mai ales la sfarsitul secolului al XVII-lea si prima jumatate a veacului urmator, această perioadă inseamnand totodata si epoca de inflorire a comertului romanesc si înlesnind miscarea de emancipare intelectuala si nationala. Aici se întâlneau negustorii români din Schei sau din Țara Romaneasca, dar si negustori turci, greci, macedoneni, armeni sau evrei.
    Orașul are azi o populație de aproximariv 289.000 de locuitori, fiind unul dintre cele mai mari și mai populate orașe din țară. Populația lui a scăzut însă mult în ultimele două decenii din datorită exodului sasilor, dar și a reducerii activității industriale, după ce, marile fabrici ale României prezente în Brașov până în anul 1990, au dispărut.
    Odată ajuns în Brașov, trebuie musai să vizitezi Biserica Neagră, Prima Scoală Românească, Strada Sforii, Casa Sfatului, Piața Sfatului, Turnul Alb, Turnul Negru, Aleea de sub Tâmpa, Aleea După Ziduri, Bastionul Graft, Bastionul Țesătorilor, Bastionul Fierarilor, Bastionul Cojocarilor, Bastionul Funarilor, Bastionul Aurarilor, Bastionul Curelarilor, Poarta Ecaterina, Poarta Schei, Cetățuia de pe Srajă și multe alte comori istorice. De curând, au fost deschise pentru vizită publicului o parte din spațiile subterane secrete, Catacombele Brașovului. Fiecare dintre ele merita descrieri ample. Cu timpul o voi face si e suficient sa dati un click pe oboectivele albastrite pentru a ajunge acolo!
    În timp, Brașovul a luat forma unui oras medieval, dar și forma unui oras modern, care a impus extinderea pe laturile de nord-est (inspre Brasovul Vechi si Blumana) si vest (inspre Schei), prin demolarea centurii fortificate a orasului care a inceput in anul 1857 (Poarta Strazii Portii si fortificatiile aferente), Poarta Strazii Negre (1873), Poarta Targul Cailor (1874), Bastionul Aurarilor (1886), Bastionul Curelarilor (1887). Vechile santuri de aparare, iazurile si baltile au fost umplute, s-au ridicat cladiri publice si administrative, scoli, cazarmi si vile, s-au amenajat parcuri si promenade. 
    De asemenea, dacă ajungi în Brașov, trebuie sa vizitezi Cetatea Bran, Biserica Fortificata Cristian, Cetatea Râșnov, Cetatea Hărman, Cetatea Prejmer, Cetatea Feldioara, Cetatea Rupea, Lacul de Smarald și Coloanele de Smarald de la Racoș, Vulcanul Racoș, Poiana Brașov, Satul Viscri, Biserica din Cincu și multe, multe alte locuri încărcate de istorie si aflate in imediata apropiere. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu