joi, 1 noiembrie 2018

Celebrul site AHU TONGARIKI,RAPA NUI (Insula Pastelui) – Dimensiunea MOAI-lor vs. dimensiunea omeneasca

de Paul Drosu

Celebrul site AHU TONGARIKI, probabil cel mai cunoscut de pe insula si cu cei mai impresionanti Moai, aflat exact la baza vulcanului Poike, cel mai izolat si mai vechi dintre cei 3 vulcani principali care formeaza varfurile formei triunghiulare ale acestei insulite. Acest site este aproape si de celebrul vulcan RANO RARAKU, din piatra caruia s-au sculptat cei aproape 1000 de MOAI de pe insula. Si acesti 15 MOAI, ca si mare majoritate a celorlalti aproape 1000 de MOAI, privesc INSPRE interiorul insulei, inspre oamenii de pe insula, pentru a-i proteja si a le da putere. Cu o singura exceptie, a 7 MOAI, care privesc inspre ocean…dar despre ei vom vorbi in alta postare.
Intre acesti 15 MOAI din imagine, orientati spre rasaritul soarelui la solstitiul de vara, este, se pare, si cel mai greu MOAI din RAPA NUI, de circa 86 de tone (!!!)…dar nu si cel mai inalt (si, dupa unii, chiar si mai greu), dar despre care vom vorbi tot intr-o alta postare.
RAPA NUI se pare, conform majoritatii cercetatorilor, ca
a fost populata de polinezienii veniti din arhipelagul Marchizelor din Polinezia Franceza, intre anii 400-1000 era noastra. Alte studii indica anul 1200, dar din diverse motive, in special demografice, este putin probabil sa fi fost populata atat de tarziu. Acesti MOAI au fost sculptati in secolul 17, iar apoi, ca urmare a razboaielor tribale, au fost rasturnati si au ramas asa pana in secolul 20. Oricum, se pare ca nici macar primii europeni ajunsi aici, nu au mai avut ocazia sa vada vreun MOAI in picioare, toti fiind deja rasturnati. Si mai rau, catastrofalul cutremur din 1960 de pe coasta chiliana, cel mai puternic cutremur din istoria inregistrata, de 9,6* pe Richter (!!!), a produs si un tsunami urias care a afectat si RAPA NUI, la 4.000 de km distanta si dupa 6 ore de la producerea cutremurului. Aceste statui, care erau deja la pamant, ca si platforma pe care au stat initial (numita "AHU"), fiind pe coasta estica, au fost direct lovite de valurile de 10 metri inaltime si au fost duse de tsunami mai multe sute de metri in interiorul insulei. De abia in 1992, o echipa de restaurare compusa din chilieni, japonezi si populatie rapanui a inceput o uriasa munca de reasezare a acestor MOAI pe verticala, in pozitia lor originala. Munca s-a sfarsit in 1996, dar au mai fost unele restaurari si intre 2003-2006… Macaraua initiala abia a putut sa ridice cel mai mic MOAI, fiind nevoie sa fie adusa una de o putere mult mai mare… Se observa, de altfel, ca doar un singur MOAI are si palaria pe cap, restul palariilor fiind inca pe pamant, undeva in lateral. Deci doar de vreo 25 de ani se poate admira aceasta priveliste… Japonezii i-au ajutat pe chilieni inca din anii '60, asa ca intre cele 2 popoare a existat o buna prietenie, ceea ce a facut ca in anii '80, un "mic" MOAI (de "doar" vreo 9 tone), aflat la intrarea in acest site, sa ajunga tocmai in…Japonia, la o expozitie in Osaka. Dupa ce MOAI-ul a revenit n RAPA NUI, localnicii l-au numit "MOAI-ul calator", nume sub care este cunoscut si in prezent.
P.S. Se observa inca un MOAI culcat (alaturi de cateva furnicute omenesti), in fata celor 15 MOAI de pe platforma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu