sâmbătă, 19 octombrie 2019

Minuni ... in Pacific

de Paul Drosu
 Ati vazut vreun apus mai roz decat acesta reflectat de mijlocul oceanului Pacific? Vazut de pe latura exterioara a inelului unui atol de corali, acolo unde este cea mai mare concentratie de atoli de corali de pe planeta… In directia soarelui care apune se afla JAPONIA, la 10.000 de km de ocean deschis… Distantele in Pacific sunt imense si dincolo de orice imaginatie, asa ca e nevoie si de cateva date si cifre pentru a avea un termen de comparatie.

Dupa cum mai ziceam, mai sunt, din cand in cand, evident, apusuri si rasarituri frumoase prin lume. Insa aici, in mijlocul oceanului Pacific, sunt UNICE si aproape in fiecare zi sunt fascinante, pentru ca aici si conditiile fizice si geografice sunt UNICE pe aceasta planeta: prin aceea ca DOAR aici esti inconjurat de atata imensitate
de apa, atat ca suprafata cat si ca volum, aflandu-te la cea mai mare departare de ORICE continent (circa 6.000 de km). Imensitate pe care ne este foarte greu sa o cuantificam in minte, chiar daca te gandesti ca Pacificul ocupa o treime din suprafata planetei...mai mult decat suprafata INTREGULUI USCAT de pe Terra!  Aici este cel mai "mijloc" dintre toate mijloacele oceanelor de pe planeta asta! 

Iar astfel, umezeala din aer, puritatea si claritatea aerului, straturile de nori extinse mult pe verticala, incepand de la o mica altitudine, tipul norilor, combinatia de lumina si umbra si inca multe alte aspecte ale Naturii contribuie sa fie altfel decat oriunde altundeva pe suprafata Terrei. 

Cat de pur, nepoluat si transparent poate fi aerul aici…?
Si cand ceața se risipi, o uriasa stanca verticala se inălță la 60 km in fața noastra, in mijlocul oceanului Pacific… 
Imaginatia mea a asemuit-o imediat, ca un "fin" cunoscator ce sunt , cu un dinte de rechin…caci nu degeaba suntem in mijlocul Pacificului…  Dar imaginatia omeneasca este nemarginita si neingradita, asa ca, pentru unii (in special barbati ), aceasta stanca ar putea fi asemanata cu ceva mult mai…omenesc…mai ales daca se da la poza "ROTATE RIGHT"! 
Realitatea este insa mai prozaica… nu este "decat" BORA BORA, cea mai dorita insula din lume, vazuta dintr-un unghi din care putini oameni o vad…


Stiati ca si lui MOS CRACIUN ii place sa dea cate o fuga, seara, in Polinezia pentru a admira apusul?  Si sa se distreze sufland in norii de pe cer pentru a le da forme fantastice? 
Hmm... Nu ma credeti? Iata dovada, cum l-am surprins, din profil, pe MOSUL ca se distreaza - parul bogat dat pe spate, fruntea, spranceana stufoasa, nasul, mustata, gura in timp ce sufla inspre nori si barba tunsa chic.



Iar aici, diamantele de corali din mijlocul Oceanului Pacific...
Reef, coral reef atoll - Seconds after take-off...
Observati si pista de aterizare/decolare, mai departe, unde atolul de corali face o curba la stanga, sub pasarea care este la aceeasi inaltime cu noi!  Si care, din fericire, alaturi de altele. a stat la o distanta suficienta de noi! 





O noua dimineata si o noua imagine cu rasariturile fantastice si UNICE din mijlocul Pacificului si cu BORA BORA, aflata la doar 60 de km in fata noastra! 
Dupa cum mai ziceam, mai sunt, din cand in cand, evident, apusuri si rasarituri frumoase prin lume. Insa aici, in mijlocul oceanului Pacific, sunt UNICE si aproape in fiecare zi sunt fascinante, pentru ca aici si conditiile fizice si geografice sunt UNICE pe aceasta planeta: prin aceea ca DOAR aici esti inconjurat de atata imensitate de apa, atat ca suprafata cat si ca volum, aflandu-te la cea mai mare departare de ORICE continent (circa 6.000 de km). Imensitate pe care ne este foarte greu sa o cuantificam in minte, chiar daca te gandesti ca Pacificul ocupa o treime din suprafata planetei...mai mult decat suprafata INTREGULUI USCAT de pe Terra!  Aici este cel mai "mijloc" dintre toate mijloacele oceanelor de pe planeta asta!
Iar astfel, umezeala din aer, puritatea si claritatea aerului, straturile de nori extinse mult pe verticala, incepand de la o mica altitudine, tipul norilor, combinatia de lumina si umbra si inca multe alte aspecte ale Naturii contribuie sa fie altfel decat oriunde altundeva pe suprafata Terrei.
Cat de pur, nepoluat si transparent poate fi aerul aici…?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu