duminică, 16 aprilie 2023

Sainte-Chapelle – bijuteria gotică din inima Parisului

  

de Livia Mihaela Manzatu

Paris este mereu o idee bună”! De nu ar fi rostit Audrey Hepburn aceste cuvinte, devenite celebre, cu siguranță ele mi-ar fi trecut prin minte când am ales Parisul.

Început de septembrie...o dimineață caldă, senină, cu străzi foarte puțin animate de trecători... Ajung în Île de la Cité, considerată inima culturală, istorică și spirituală a orașului, pregătită să vizitez una dintre cele mai impresionante bijuterii gotice: Sainte-Chapelle, renumită pentru vitraliile sale spectaculoase. Împreună cu  La Conciergerie este unul dintre vechile vestigii ale Palatului Regal din Île de la Cité care se întindea pe locul unde se află acum Palatul de Justiție din Paris.

Construită între 1242 și 1248 la dorința regelui Ludovic al IX-lea al Franței (devenit Saint Louis prin recunoașterea ulterioară ca sfânt de către Biserica Catolică), Sainte-Chapelle a fost destinată adăpostirii prețioaselor relicve creștine, inclusiv Cununa de spini a lui Hristos, achiziționată în 1239 pentru o sumă care depășea cu mult costul de construcție a Capelei însăși. Prin acest gest, Ludovic al IX-lea a adăugat prestigiu Parisului și, implicit, Franței, care, în ochii Europei medievale, a devenit "Noul Ierusalim", și, prin urmare, a doua capitală a creștinismului. Deși deteriorată în timpul Revoluției Franceze și restaurată în secolul al XIX-lea, Sainte-Chapelle adăpostește una dintre cele mai vaste colecții de vitralii din secolul al XIII-lea din lume.
Capela regală, un exemplu al stilului arhitectural gotic numit "Rayonnant", se află deasupra capelei inferioare, dedicată Sfintei Fecioare Maria, care în trecut era accesibilă personalului de serviciu, servind și ca biserică parohială pentru toți locuitorii palatului. Prin această capelă inferioară am intrat și eu, fiind întâmpinată de statuia Fecioarei Maria, patroana sanctuarului. Pentru a intra în capela superioară am urcat o scară în spirală. Ajungând aici am înțeles de ce Sainte-Chapelle este atât de spectaculoasă: sculpturile și vitraliile uimitoare care o fac celebră se combină armonios pentru a glorifica Patimile lui Hristos și pentru a crea un sentiment de intrare în Ierusalimul Ceresc, scăldat în lumină și culoare. Vitraliile navei, înalte de 15,35 metri și largi de 4,70 metri, sunt împărțite în patru lansete deasupra cărora există câte o rozasă cu șase lobi, precum și două elemente în formă de trifoi cu patru foi. Ferestrele  absidei, având o înălțime de 13,45 metri și o lărgime de 2,10 metri, nu comportă decât două lansete și trei elemente în formă de trifoi. Dispuse pe 15 ferestre uriașe, vitraliile prezinta 1113 scene din Vechiul și Noul Testament, fiind o adevărată Biblie povestită în imagini.  Scenele vitraliilor reprezintă în ordine de la stânga spre dreapta: Geneza, Exodul, Numerele, Cartea lui Joshua, Cartea Judecătorilor, Cartea lui Isaia si Copacul lui Isaia, Sfântul Ioan Evanghelistul și copilăria lui Isus, Patimile lui Hristos, Sfântul Ioan Evanghelistul și Cartea lui Daniel, Cartea lui Ezechiel, Cartea lui Jeremia și a lui Tobias, Cărțile Iuditei și ale lui Iov, Cartea Esterei, Cartea Regilor, Istoria relicvelor Patimilor lui Hristos și Rozasa (partea de vest), diametral opusă Patimilor lui Hristos,  având un diametru de 9 metri și prezentând profeția Sfântului Ioan asupra Apocalipsei. În centrul rozasei apare întoarcerea lui Hristos în glorie la Judecata de Apoi.
Anual, Sainte-Chapelle este vizitată în medie de aproximativ 800.000 de vizitatori, de peste 40 de naționalități diferite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu