marți, 21 februarie 2023

Bram Stoker, Eleonore si Cesky Krumlov


de Mircea Poeana

    Spritul Printesei Eleonore Elisabeth Amalia Magdalena von Schwarzenberg, nascuta von Lobkowicz, mai bantuie inca prin Cesky Krumlov. Savarsita din viata la 5 mai 1741, strania nobila a fost sursa de inspiratie pentru Bram Stoker, care la 1897 ni-l infatisa pe al sau Dracula. Ba chiar intentia initiala a irlandezului ar fi fost ca vampirul sa fie... o vampira.

    Asa cum ne spune Gottfried August Buerger, in balada sa "Lenore", din 1773, ramasa vaduva, printesa prasea lupi pentru a le bea laptele si era obsedata de bizare potiuni si licori. Oamenii vremii o asociau cu ceea ce ei numeau "magia posthuma", caci multe trupuri au fost gasite decapitate si dezmembrate prin cetatea Krumlovului. De altfel, cronicile vremii spun ca Eleonora a murit de "boala vampirilor"... Cert este ca autopsia facuta de catre medicul imperial Franz von Gerstoff, imediat dupa deces - o "operatie" foarte rara atunci - a dezvaluit ceea ce in termenii de acum se numeste "cancer cervical". Evaluata in zilele noastre autopsia ar ajunge la colosalul pret de 130.000 de dolari americani...
    Dar odata cu sfarsitul printesei isteria vampirismului nu s-a incheiat. Maria Theresa, mama a 16 copii si de aceea supranumita mama intregii Europe, l-a insarcinat pe doctorul sau, Gerard van Swieten, sa cerceteze atat rapoartele stiintifice cat si cronicile despre vampiri spre aflarea adevarului.
In treacat fie spus, van Swieten i-a servit lui Bram Stoker in creionarea personajului Abraham van Helsing... In urma studiilor aprofundate, doctorul van Swieten a dat publicitatii studiul, "Remarques sur le Vampirisme", in care conchide ca "vampirii apar doar acolo unde guverneaza ignoranta". Prin urmare, Maria Theresa a emis un decret prin care interzicea hotarat "decapitarea, tragerea in teapa sau arderea pe rug a celor banuiti de vampirism".
    Cert este ca spiritul Eleonorei von Schwarzenberg continua sa starneasca povesti fantastice si sa imflameze inaginatia si in prezent. Astfel, se spune ca a lasat cu limba de moarte sa nu fie inmormantata in cripta familiei din Viena. Dar nimeni nu i-a respectat dorinta si nimeni din familia sa nu a participat la ingropaciunea de la miezul noptii. Si nimeni nu a gasit-o vreodata in acel mormant, de unde se spune ca a disparut chiar in noaptea aceea. Cert este ca Eleonora se odihneste intr-o firida aflata in... Catedrala Sfantul Vitus din Cesky Krumlov, la 200 de kilometri distanta de Viena...
Cum a ajuns printesa acolo? Doar Bram Stoker ne poate explica atunci cand spune "The dead travel fast"...

2 comentarii: