Trogir este o bijuterie care se afla in Dalmatia Centrală, regiune rămasa aproape întreaga in Croatia in urma războiului din 1999. Centrul orașului este legat de coastă prin două poduri mici, unul din ele făcând legatura cu Insula Ciovo (centrul geografic al Dalmatiei) cu numeroase clădiri din Evul Mediu ,Mănăstirea Sf.Cruci, Biserica Romana Sf. Petru si un Palat cu o colectie de opere de artă). Trogos (denumirea greceasca a orasului medieval) a fost fondat ca o așezare comercială de către coloniștii greci din Insula Vis in secolul al III-lea i.Hr. Orașul Elenistic a fost înconjurat de ziduri megalitice si a prosperat in perioada romana. In timpul crestinismului timpuriu, au fost construite aici doua mari bazilici care s-au situat pe
locul unde astăzi este Catedrala Benedictina. In cea de-a doua jumătate a secolului IX, Trogir a devenit parte din zona bizantină a Dalmatiei, cu capitala la Zadar si a fost ocupată de venetienii la sfârșitul secolului al X- lea. În 1420 a intrat in componenta Imperiului Venețian, construindu-se clădiri noi: Catedrala Sf.Laurence si fortareata Kamerlengo cu patru turnuri unite prin ziduri. Leul il reprezintă pe Sf.Marco si era simbolul stăpînirii venetiene. Numele Fortaretei Kamerlengo provine din italiană si se refera la titlu unui demnitar de rang superior. In Trogir sunt case de piatră tipice croatilor, Turnul Inalt, Clădirea veche a primăriei, Turnul Ceasului, Palatul Cipiko (un ansamblu de de clădiri in stil romanic). Muzeul de Artă Sacră. Loggia de secol XIII (a servit ca spațiu amenajat de adunarea publică. Aici se promulgau legi si se faceau anunturi oficiale).Catedrala Sf. Laurentiu este initiata în anul 1193, anul in care sarazinii au invadat si jefuit zona aceasta. Construcția a continuat până în anul 1476. Intrarea principală este flancate de doi lei (simbolul puterii) sculptati în piatră. Clopotnita este realizată în secolul al XIV- lea si are 50 de metri. Scenele din viața Mântuitorului, peste 160 de sculpturi, Capela Sf.Ioan sunt tot atatea tentatii pentru provitor.
Mânăstirea Sf.Nikolae datează din secolul al XI-lea. Interiorul a fost modificat mai tarziu in stil baroc. Picturile interioare sunt tipice artei greceasti.
Poarta orasului, realizată la sfârșitul secolului al XVI- lea în memoria episcopului Ivana, cunoscut atunci când regele ungur Colanau Carturarus (1095-1116) nu a distrus Trogir. Deasupra porții sta scris ,,Spuneți lumii că ,croații își iubesc patria! ,, si blazonul orașului conceput de sculptorul italian Fiorentino.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu