duminică, 12 februarie 2023

Siracuza, locul unde a trăit și cugetat Arhimede


de Valentin Oanta

O vizită în Sicilia în miezul iernii diferă puțin de una pe timp de vară, doar prin temperatura care este totuși acceptabilă și numărul de turiști ce permite o altă abordare a locurilor vizitate.
Siracuza, locul unde a trăit și cugetat Arhimede, este un oraș situat în estul Siciliei, întemeiat de corintieni în secolul VII î Hr. Sub greci a devenit unul dintre cele mai importante centre de putere din Mediterana, pentru aproape 500 de ani. Magna Graecia, cu capitala la Siracuza, și-a întemeiat propriile colonii înființând orașe precum Cefalu, Taormina sau Messina. A fost cucerit de romani în 212 î Hr apoi de goți și bizantini. În 878 au venit arabii, apoi nomazii, iar în 1870 cetatea a fost anexată Italiei.
Vizita în Siracuza începe aproape obligatoriu cu partea veche a orașului, un cartier aflat pe mica insulă Ortigia, unde se găsește miticul izvor Aertisa. Acum, în plină iarnă, soarele și căldura nu sunt prea darnice cu turistul, dar locurile au farmecul lor și în acest anotimp. Insulița Ortigia era legată de Siracuza printr-un mic pod de lemn, lung cam de 20 de metri. Din 2014 însă a fost construit Podul Sânta Lucia. Aici, în Ortigia, se presupune ca Arhimede a strigat "evrika" la descoperirea principiilor hidrostaticii. Aici, vestitul matematician a descoperit multe din principiile sale, este locul unde a și murit în timpul asediului cetății din 212 î HR.
Străzile din Ortigia sunt ba late, ba înguste, cu o mare densitate de clădiri vechi, încărcate de istorie. La intrare, imediat după pod, te întâmpină Templul lui Apollo, vestigiile sale fiind foarte bine conservate. Mergem apoi pe străduțe către piața Arhimede, unde se află fântâna dedicată celui care a aproximat prin calcule valoarea numărului PI, vestitul 3,14! Urmează piața Domului cu Catedrala impozantă. Este, de fapt, cel mai vechi lăcaș de cult din Europa, cu o activitate neîntreruptă timp de 2500 de ani, deoarece a fost templu păgân în perioada greco-romane (inițiat în 480 î.Hr). Apoi admirăm Fântâna Aretusa. Legenda zice că zeița Artemis a transformat-o pe frumoasa sa slujnică Aretusa într-un izvor pentru a o proteja împotriva zeului răului, Alpheus .
Pe faza nordică găsim o altă fațetă a mării, mai agitată, cu valuri ce matură coastele înalte. Aici se afla castelul Maniace.
Alte atracții ale Siracuzei sunt parcul arheologic Neapolis, Amfiteatrul Roman, Templul și Teatrul grec (cel mai mare de pe insula, unde încăpeau cam 16.000 de oameni). Dar despre aceste vestigii, altă dată sau poate, de ce nu, aștept eu impresii din viitoarea voastră călătorie pe aici, eventual spre vulcanul ce oferă o priveliște superbă!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu