sâmbătă, 12 ianuarie 2019

"Aterizarea Jupanului"!

de Paul Drosu
     Cum sunt un mare iubitor al plantelor si animalelor (inclusiv pasari, evident),va atasez o poza cu o pasare pe cale de disparitie, care poate fi intalnita pana la 4500 de metri altitudine - Vulturul Negru African (sau Vulturul Nubian sau Vulturul Plesuv). Este cea mai mare specie de vultur din lume, avand anvergura aripilor de aproape 3 metri si cel mai mare cioc dintre toate pasarile rapitoare (circa 10 cm). :D Din pacate, ca si atatea alte specii de animale din lume, populatia este intr-un declin accentuat - in Africa de est si de sud, unde au habitatul, in 3 generatii populatia s-a redus cu 80%! Mai sunt in jur de 8.000 de exemplare... :( Si in Romania, pana la inceputul secolului 20, era comun vulturul plesuv negru, o ruda apropiata a vulturului nubian. Din pacate, vulturul plesuv negru a disparut complet de la noi si mai poate fi intalnit pe ici, pe colo, doar in Spania, Turcia, Grecia, Bulgaria si zona Caucazului... Vulturul Negru African este ESENTIAL in lantul trofic si in mentinerea sanatoasa a ecosistemului african... Poza am facut-o in interiorul craterului Ngorongoro din Tanzania, la o altitudine de aproape 2000 de metri.

Africa marilor pradatori si a turmelor nesfarsite... <3 inaintea oricarui loc de pe aceasta planeta, acolo trebuie sa ajungeti mai intai si mai intai...iar dupa ce ai ajuns prima data, devine ca un drog...te recheama si te recheama intruna... Dar grabiti-va, caci, cea mai mare comoara a Africii, animalele salbatice sunt intr-un declin accentuat si nu peste multi ani vor disparea din salbaticie - de ex. elefantii se estimeaza ca in 10 ani...vulturul plesuv nubian si-a redus populatia cu 80% in 3 generatii si mai sunt doar vreo 8.000 de exemplare, rinocerul negru mai sunt doar cateva exemplare in Ngorongoro etc etc...Merita facut orice sacrificiu financiar pentru a vedea (inca) asemenea minunatii. :) Poate si poza aceasta va fi un indemn: "Aterizarea Jupanului":


marți, 8 ianuarie 2019

Un meci de fotbal pe Olimpico din Roma

de Ioan Laslo
    Orice microbist aflat la Roma trebuie neaparat sa calce pe Olimpico! Fie ca merge la un meci al nationalei Italiei, al Romei sau al lui Lazio, experienta este una foarte interesanta. Eu am avut ocazia sa prind un Lazio-Chievo, iar atmosfera de pe stadion a fost una deosebita. Ce regret este ca, datorita faptului ca prietenii mi-au spus ca suporterii laziali sunt periculosi, nu am luat bilete in peluza galeriei, unde atmosfera a fost una cu adevarat extraordinara. De altfel , filmuletul facut (cu scuzele de rigoare pentru calitate, dar mizez pe faptul ca va voi transmite atmosfera) va poate face sa intelegeti despre ce vorbesc. Iar, daca la inceput am cam luat putin in deradere "microbul" spectatorilor, odata cu desfasurarea meciului am fost convins si le-am dat perfecta dreptate. Dar iata clipul :

      Inaugurat in 1937, dupa ce constructia sa a durat mai bine de 5 ani, Olimpico este departe de a fi un stadion modern cum multe sunt in Europa, dar

vineri, 4 ianuarie 2019

Sagrada Familia - emblema Barcelonei

de Ioan Laslo
   Oricine aduce in discutie Barcelona, este obligatoriu sa se refere si la Sagrada Familia ( El Temple Expiatori de la Sagrada Familia), opera a arhitectului ce a schimbat fata orasului, Antonio Gaudi. De altfel, acesta a si lucrat la propriu la adificarea sa , pana in 1926, cand a decedat. Lucrarile continua si astazi, iar fondurile sunt in mare parte asigurate de donatiile percepute din biletele de intrare. Deoarece ritmul vizitelor a depasit orice asteptari se prevede ca mareata catedrala va fi finalizata in 2026, mult mai repede decat se estimase. De altfel, este destul sa revii la Barcelona dupa 2,3 ani pentru a realiza cu ochiul liber cat de mult avanseaza lucrurile.
      Constructia are trei fatade imense: cea mai mare, cea sudica, reprezinta slava lui Hristos, cea estica, Nasterea Sa, in vreme ce fatada de vest reprezinta Patimile si Moartea lui Hristos. Cei 12 apostoli sunt reprezentati de cele 4 turle de pe fiecare fatada, Fecioara Maria e reprezentata de turnul de deasupra absidei, in vreme ce turnul central ce urmeaza a fi contruit il va reprezenta pe Iisus Mantuitorul si va fi inconjurat de alte patru turnuri mai mici , care ii reprezinta pe cei 4 evanghelisti. 
      Efectul asupra privitorului, dincolo de monumentalitatea sa, este dat de numeroasele decoratiuni si de