sâmbătă, 26 octombrie 2019

Trasee turistice in muntii Romaniei - Cascada Cailor si Lacul Stiol

de Calin Nicolae Marginean
9. Lacul Stiol (izvorul Bistritei) si
10. Cascada Cailor (cea mai mare cascada din tara !)
Se ajunge cu masina inainte de Iacobeni, venind dinspre Suceava si mergind spre Vatra Dornei. O luati dvs. la dreapta, pe drumul spre Borsa si mergeti 51,1 km pina ati ajuns in pasul Prislop, INAINTE DE a ajunge la Biserica din Pasul Prislop. Sinteti deja la 1.444 m altitudine, iar pina la Lacul Stiol (1.727 m) aveti o mica diferenta de nivel de < 300 m de urcat pe un drum forestier extrem de usor („drum de mosi” si nu de munte !).
INAINTE DE a ajunge la Biserica din pasul Prislop se face un drum forestier, din sosea la stinga si IN SUS si chiar la inceputul sau sint niste sageti de orientare, pe care scrie ca ati avea de parcurs pina la Lacul Stiol 3h si 30min. Povesti ! E mULT mai putin ! Urmati marcajul triunghi rosu. Noi am mers MEDIU si am facut 1h 25min.
Dupa ce se intra pe drumul forestier din sosea se merge inainte, la 200 m este o stina (fireste, ca nu puteau lipsi ciinii si oile de pe un traseu turistic din Romania !) si ar fi bine sa aveti la indemina niste bite / pietre pentru orice eventualitate !
Treceti de stina (care va ramine in dreapta) si va continuati drumul tot INAINTE (marcajele sint extrem de rare in prima portiune de traseu !), dupa inca 200 m se desprinde un
drum la stinga, spre pirtie, pe care-l lasati in pace si chiar la raspintie sint din nou sageti de orientare amplasate de Salvamont pe care scrie ca ati mai avea numai... 2h 30min !?! Ce sa-i faci Salvamontului ? Asta e, cu asta... defilam !
Continuati drumul INAINTE si IN SUS si intrati intr-o mica padurice. Dupa prima urcare (v-am spus ca marcajele LIPSESC in aceasta prima portiune !) se desprinde un nou drum spre stinga si in „ac de par”, pe care-l lasati in pace, iar dvs. va continuati drumul, putin dreapta si discret in jos. Chiar cind ati ajuns si ati terminat primul dimb de urcat vedeti in fata la 30 m si la ora 12 pe un pomisor subtire marcajul triunghi rosu, dar trebuie sa va uitati tare bine dupa el ! Mergeti in continuare INAINTE si urmati drumul forestier, inca circa 30min. mergind mediu si ajungeti (dupa ce ati iesit din padurice) la o raspintie din nou prevazuta cu sageti indicatoare. DACA o luati...
- INAINTE pe drumul forestier de pe care ati venit si va continuati drumul de data asta pe marcaj banda albastra, ajungeti la Lacul Stiol, cam dupa 40 min. Se merge inca inainte, de data asta incep sa apara marcaje din loc in loc pe pietre, se trece printr-un mic „chei” cu o urcare usoara, se iese apoi intr-o poienita, o luati apoi diagonal dreapta, ajungeti pe un mic dimb, il coboriti putin si spre dreapta (caci asa va conduce cararea), mergeti cam 200 m, treceti un mic piriias (care e... Bistrita „in fasa” sau „la izvoare”), urcati apoi un nou mic dimb, iar cind ati ajuns chiar sus pe el, vedeti in stinga si IN JOS (la ora 11) Lacul Stiol la care se coboara in mai putin de 5 minute
- LA DREAPTA in unghi drept si IN JOS (coborire dura) pe linga o vale (dar NU pe drumul care se desprinde din drumul spre Lacul Stiol !) sau crevasa adinca (spuneti-i cum vreti) se coboara dur in prima parte si in circa 25-30 min. ajungeti la Cascada Cailor. Merita cu prisosinta sa ajungeti sa o vedeti ca e extrem de frumoasa. La Cascada Cailor, NU exista nici un semn ca sa va arate ca DACA ati urca pe marcaj triunghi rosu ati ajunge la drumul care duce spre Lacul Stiol. Ce sa-i faci la Salvamont ? Urcarea pina in drumul care duce spre Lacul Stiol e medie ca dificultate, dar poate fi parcursa mergind / urcind tare in 35-40 min. APOI, DACA vreti sa ajungeti la Lacul Stiol, o luati, dupa ce ati ajuns pe culme, la dreapta si in unghi drept !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu