duminică, 10 mai 2020

Clujul este cel mai cosmopolit oras din Romania

Clujul a devenit cel mai cosmopolit oraș din România. Potrivit unui studiu al Comisiei Europene, este orașul cel mai prietenos cu străinii, iar potrivit unei cercetări sociologice realizate la comanda Institutului Intercultural din Timișoara, profilul comunitar al Clujului se aseamănă mai mult cu cel al Parisului și Bruxelles-ului decât cu cel al unor capitale din regiune, precum Bucureștiul, Budapesta sau Belgradul. În fine, potrivit datelor oficiale ale Ambasadei Franței în România, la Cluj-Napoca studiază mai mulți studenți francezi decât în oricare alt centru universitar de la est de Elveția.
Potrivit statisticilor oficiale, în județul Cluj învață, muncesc sau fac afaceri aproximativ 10.000 de cetățeni străini. În realitate, însă, numărul străinilor din județul Cluj este de
câteva ori mai mare, pentru că foarte mulți dintre ei obțin rapid cetățenia română. Cazul basarabenilor este elocvent. Oficial, în Cluj-Napoca se află 1.500 de studenți basarabeni, însă, în realitate, numărul lor este de peste patru ori mai mare, pentru că acești tineri obțin foarte ușor cetățenia română și ies, astfel, din evidența autorităților pentru străini, spune basarabeanca Cristina Răilean, care a studiat la Cluj.
O comunitate importantă este cea a studenților din țările arabe. Mulți au venit la Cluj pentru a studia la liniile engleză și franceză din cadrul universităților clujene, spune marocanul Samir Mouklis.
Există și clujeni care provin din colțuri mai îndepărtate ale lumii. Așa ar fi America Latină. În Cluj au fost deschise un centru cultural brazilian și un consulat onorific al Mexicului. Mulți latino-americani sunt căsătoriți cu românce, spune ecuadorianul Alex Jacho.
În ultimii ani, a crescut și comunitatea asiaticilor. Cei mai numeroși sunt indienii, care au venit la Cluj pentru a studia sau pentru a face afaceri. Însă, în ultimii ani, s-a mărit spectaculos numărul vietnamezilor. Unii dintre ei se află în România de un an, spune directorul unei firme care a angajat 50 de vietnamezi, Răzvan Boșomoiu.
Străinii sunt bineveniți în Cluj, pentru că ei contribuie la limitarea deficitului de pe piața forței de muncă, spun specialiștii. Autoritățile afirmă că există și posibilitatea venirii unui număr mare de americani, în special în zona Câmpia Turzii, acolo unde se află o bază militară aeriană, unde Statele Unite ale Americii și-ar putea instala un detașament de aviație.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu