sâmbătă, 23 mai 2020

Catedrala Santa Maria de la Sede – minunea din Sevilla

de Livia Manzatu

Motto: „Si no has visto Sevilla, no has visto maravilla” („Dacă nu ai văzut Sevilla, nu ai văzut minunea”)
Ce minune putea ascunde acest oraș andaluz aveam să aflu în primăvara anului 2017 împreună cu un grup de turiști seniori într-un sejur organizat de cea mai prestigioasă agenție de turism din România, sub ghidajul profesionist oferit de domnul Ioan Laslo – cel mai bun și mai documentat ghid de turism cu care am călătorit de-a lungul timpului.  
Minunea pe care aveam să o descopăr în frumoasa Sevilla este Catedrala Santa Maria de la Sede, considerată una dintre cele mai importante și mai impresionante biserici ale lumii romano-catolice. 
În Andaluzia, cele mai multe catedrale au fost construite pe locul vechilor moschei sau au încorporat elemente maure din acestea (vezi Mezquita – Catedrala din Cordoba). Catedrala din Sevilla nu putea face excepție de la regulă. Construcția acesteia a început în prima parte a secolului al XV-lea, mai precis în anul 1402,  la un an după marele cutremur din iulie 1401 care avea să
prabușească cea mai mare parte a Marii Moschei Almohad din Sevilla ridicată de mauri în secolul al XII-lea. Singurele elemente maure care au rezistat cutremurului și, ulterior, timpului sunt Giralda (Turnul cu clopot) ce a fost construit după modelul minaretului de la Moscheea Koutoubia din Marrakech (Maroc) și Patio de los Naranjos (sau Curtea Portocalilor) care a fost inițial curtea fostei moschei. O poarta mare, numită Puerta del Perdon (Poarta Iertării), construită în secolul al XII-lea de către mauri duce spre această curte. În centrul curții se găsește o fântână de piatră ce datează de pe vremea vizigoților sau chiar a romanilor. 
Catedrala este o adevărată bijuterie arhitectonică. Cea mai spectaculoasă parte a interiorului este Retablo Mayor (sau Marele Altar), capodopera sculptorului flamand Pedro Dancart, începută în anul 1482 și finalizată după mai bine de 80 de ani, în anul 1564. Considerat pe bună dreptate cel mai mare altar al creștinismului, acesta adăpostește o criptă cu morminte celebre ale unor regi și regine creștine din secolele al XIII-lea și al XIV-lea. Altarul, realizat din două tone și jumătate de aur adus din Lumea Nouă, din Mexic și Peru,  este compus din 36 de părți sculptate în relief ce redau scene din Vechiul Testament și din viața sfintilor. În fața unui zid din aur se găsește statuia Sfintei Maria de la Sede, patroana Catedralei. 
Interiorul Catedralei impresionează și prin numărul mare de capele, arcade și vitralii. Printre capelele demne de vizitat se numără Capela Regală, Capela Sfântul Petru și Capela Sfântul Antoniu. Acestea au niște picturi superbe ce datează din secolul al XVI-lea. 
Pe lângă dimensiunile cu totul impresionante care au înscris-o în Cartea Guiness a Recordurilor ca având cea mai mare suprafață (126,18 metri lungime, 82,60 metri lățime și 30,48 metri înălțime) și putând găzdui aproximativ 45000 de persoane, Catedrala mai este renumită și pentru faptul că adăpostește monumentul funerar al celebrului explorator Cristofor Columb. Deoarece Columb a refuzat să se odihnească pe pământ spaniol, sarcofagul este susținut de patru statui mari simbolizând regatele Leon, Castilia, Navarra și Aragon. Inițial, mormântul lui Columb a fost ținut la Havana și mutat la Sevilla la sfârșitul anilor 1890, după declararea independenței Cubei.
Datorită frumuseții, măreției și unicității sale, Catedrala Santa Maria de la Sede a fost înscrisă în decembrie 1987 în circuitul cultural al Patrimoniului Mondial UNESCO.
Imaginile din clipul de mai jos vorbesc de la sine și sper să vă dea tot atâtea motive să o vizitați. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu