miercuri, 13 mai 2020

Jurnal de Calatorie - Egipt(4)

de Ciprian Napradean

Daca inca nu mi-ati dat unfriend si vreți să scăpați de coronavirus, haideți pana-n Egipt. Aici prostia este mai putin contagioasa ca virusurile. Sper!

După multe pahare de vin pe Nil, am ajuns la Kom Ombo (stravechiul oras Pa-Sebek). Aici se află Templul Zeului Crocodil, numit la mișto de vechii greci Crocodilopolis. Preoții templului venerau un crodil. Acesta era brandul căruia țăranii antici egipteni îi aduceau: bani, ofrande și zile de muncă. Toți credeau că zeul crocodil e nemuritor. Așa și era! Când dădea ortul popii, preoții aveau pregătit un alt crocodil zeu nemuritor:)) Asa se explica faptul ca au un muzeu întreg de crocodili mumificati.

Am parcus cei peste 200 de km de Nil, dintre Luxor si Assuan, si iata-ne aproape de graniță cu Sudanul. In Egipt e preferabil sa te deplasezi cu vaporul si, probabil, cu trenul. Voi afla abia dupa călătoria pe calea ferata, de aici pana la Cairo. E preferabil așa, pentru a evita desele filtre de
securitate ale poliției. Sunt enervante, iar arsenalul militar de război al acestora iti conferă un sentiment ciudat. Pana acum cativa ani nu puteai călătorii prin Egipt fără escorta poliției. Drumurile sunt altfel excelente. Guvernul investește în tot ceea ce înseamnă confortul turiștilor, nu si al propriilor cetățeni. Sărăcia in care traiesc este incredibilă. Majoritatea caselor sunt mizere si neterminate (In partea de sus sunt descoperite si lasa impresia ca vor continua cu încă un etaj). Fac asta pentru a nu plătii impozit pe cladire (plata se percepe dupa finalizarea lucrarilor). Nu se tem ca vor fi inundati. Cică plouă o dată la cativa ani. Paradoxul este ca noi am prins cativa stropi.

Plimbandu-te pe străzile insalubre ale Assuanului, te încearcă un sentiment de insecuritate. Spre deosebire de Luxor, aici abundența de turiști este mai mica si concentrată în zona de promenada a Nilului. Cand te îndepărtezi de această zonă luxoasă, ai impresia ca treci într-o altă dimensiune, a Egiptului real. Parfumul ceaiurilor se amesteca cu cel al cărnii, atârnate la vederea muștelor, creând o mixtura ciudată. Pe această scenă a mizeriei, ne-am amuzat copios cand fratele meu păstra în mână un sâmbure de curmala. Asta înseamnă să rămâi civilizat oriunde ai ajunge!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu