joi, 7 mai 2020

Jurnal de Calatorie - Egipt(3)

de Ciprian Napeadean
Prima oprire de azi a fost la Templul lui Horus de la Edfu (în amonte de Luxor). Horus este zeul cu față de șoim, nascut dintr-o virgina (Isis). Tatal este Osiris, marele zeu protector al Egiptului. Cam multe asemanari cu religia creștină, nu credeti? ... in fine ! Nu vreau sa va enervez cu observațiile mele referitoare la sincretismul religios. Cert este că acest templu este mult mai bine conservat decat cel din Karnak. Ce-i drept, a fost construit cu 1000 de ani mai tarziu, și a stat îngropat în nisip vreo 2000 de ani (până dupa 1850). Templul este aproape singura sursa de venit a celor peste 100.000 de locuitori ai orașului. Nu e de mirare ca aceștia sunt niste sacali flămânzi. Se dau peste cap si trag de tine să-ți vândă tot felul de prostii. Sunt enervanti, dar asta e Africa.
Apoi am vizitat Templul lui Horus din Edfu, foarte bine conservat datorită revărsării Nilului, care la acoperit cu mâl. Acesta a fost readus la lumina zilei de către arheologii egipteni, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

In drum spre Edfu, Nilul creează un
microclimat cu vegetație luxuriantă, în mediul arid și deșertic al zonei.
Orașul Edfu, după cum apare în instantaneele postate, este destul de murdar, cu oameni ciudați care încearcă să-ți vândă orice. Orașul se încadrează în tipologia orașelor africane. Spre seară vom vizita Templul lui Sobek, zeul crocodil, din orașul Kom Ombo, după care ne continuăm traseul spre Assuan.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu