Dacă cineva se dă mare, trimiteți-l în Egipt! Aici cu siguranță se va simții mic. Sentimentul acesta te copleseste cand ajungi la Templul din Karnak. Va intrebati ce e cu el? Ei bine, după ce s-au săturat de ridicat piramide, faraonii au mutat capitala aici, pe cursul mijlociu al Nilului. Aici au creat un alt spectacol al pietrei, cu: statui, coloane, obeliscuri și piloni. Peste 1000 de ani, de aici și-a reglat civilizația antică ceasul. Karnak, sau Ipet-Isut cum îi spuneau anticii, a fost salașul zeilor / faraonilor. Acum cca 3400 de ani, un faraon pe nume Amenhotep al IV-lea, a inventat o mare chestie, zeul unic Aton, iar el reprezentantul zeului pe Pământ. Era pacatul suprem sa te inchini altor zei. Miscarea era una inteligenta, deoarece crea din zeul Aton cel mai puternic brand, nu doar egiptean, ci si international. Pana la el zeitatile erau de regula regionale si aveau atributii limitate, Aton insa era atotputernic, omniprezent si omniscient. Ideea a fost preluată de Moise cca 100 - 150 de ani mai tarziu. A pastrat in totalitate atributele zeului, dar i-a schimbat numele în Iahve (Dumnezeu). În concluzie aici, în urma cu 3400 de ani, un faraon pe nume Amenhotep al IV-lea, l-a inventat pe
zeul unic Aton (cel care va deveni Iahve iudaic / Dumneze crestin / Alahul musulman).
zeul unic Aton (cel care va deveni Iahve iudaic / Dumneze crestin / Alahul musulman).
Crestinarea egiptenilor a fost cumva floare la ureche, deoarece ei erau familiarizați cu: simbolul crucii (am atasat o poza cu această hieroglifa simbolizand viata si fertilitatea), ideea de trinitate, imaginea zeiței Isis cu pruncul Horus in brate (similara Mariei cu Isus). După cucerirea Egiptului de către arabi, majoritatea populației a trecut la religia musulmană. Astăzi doar 10 % din populație mai e creștină.
Aaaaa! Apropo de credință, sa va spun una tare. Dar rămâne intre noi! Plimbandu-ne prin templu, ajungem la o statuie obscură cu un scarabeu. Ăsta simbolizează o materializare a zeului Ra. Deci e smecher gândacul pe aici. O doamnă mai in varsta din grup, crestina evlavioasa, afla de la ghid ca scarabeul nostru aduce noroc. Pentru asta însă trebuie înconjurată statuia de 3 ori, apoi iti pui o dorinta. Mare mi-a fost mirarea ca au inceput sa dea ture scarabeului mai mult de jumătate dintre turiștii prezenți. La un moment dat, ma invită si pe mine la miscare. Ma uit, si-mi zic in sinea mea sa nu rad, sa nu se prinda astia că-s badaran. Le raspund scurt ca ... nu am nicio dorință sa-mi pun. Pfuuu! E ora 8 si se deschide la masa. V-am pupat!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu