joi, 22 aprilie 2021

Broscuta... mortala din Amazonia


de Paul Drosu

 Va plac broscutele? - Din animalutele intalnite prin lume...mai exact, prin Amazonia, un alt animalut "destul" de periculos, alaturi de celelalte pe care le-am intalnit, ca anaconda verde si piranha rosie...

Fluviul AMAZON, cel mai maret fluviu al celei a 3-a planete de la Soare si...o broscuta mica. mica, dar…voinica! Mortal de voinica!
Fix in mijlocul Amazoniei, in cea mai mare "Reserva Nacional" din Peru (peste 2 milioane de hectare!) - Pacaya Samiria (unde nu poti intra decat cu permis special, platit), intre Rio Maranon si Rio Ucayali, departe in amonte de confluenta lor, confluenta prin care ia nastere uriasul Amazon, inclusiv cu numele de "Amazon", pe care il va pastra inca aproape 4.000 de km (!), pana la varsarea in oceanul Atlantic.
O fotografie, pe care am facut-o, cu mare sansa, adanc in selva (jungla) amazoniana din aceasta "Reserva Nacional", a "Broastei Sageata Otravitoare" ( Poison Dart Frog), cu denumirea stiintifica "RANITOMEYA AMAZONICA". Este extrem de otravitoare, chiar mortala, si se numeste asa pentru ca indienii din Amazonia ii folosesc otrava care iese prin piele in compozitia "celebrei" si fatalei otravi "CURARA", folosita la vanatoare, otrava cu care se imbiba varfurile sagetilor suflate prin sarbacane. Sunt peste 100 de specii ale acestei broscute, considerata de unii chiar ca cea mai otravitoare vertebrata de pe Pamant!!! Cert este ca unele specii ale acestei minuscule broscute au suficient venin cat sa ucida 10 barbati adulti… Dar otrava se mai foloseste si in scop stiintific, pentru elaborarea unui medicament impotriva durerii, numit Epibatidine, care este de cel putin 200 de ori mai eficient decat morfina (unele studii arata chiar de 4000 de ori!!! si nici nu da dependenta ca morfina! Substanta activa "Epibatidine" din otrava eliminata prin pielea acestor broscute a fost descoperita in 1974 si compozitia ei a fost descoperita de-abia in 1992! Problema cu aceasta substanta obtinuta pe cale "naturala" este ca, fiind extraordinar de puternica, chiar folosita in doze extrem de mici pentru uz medical, acele doze sunt periculos de apropiate de nivelul dozelor toxice, fatale. Asa ca se incearca obtinerea ei chimic, prin procedee de sinteza, care sa ii pastreze calitatile medicale si sa minimizeze efectele toxice, mai ales ca timpii de "clearance" din organism sunt mari.
Aceasta broscuta mortala, in salbaticie nu trebuie tinuta in mana daca ai cea mai mica rana in palma... iar eu cum "reusisem" sa am cateva intepaturi si taieturi de prin jungla, broscuta este tinuta in palma de unul dintre cei 3 ghizi ai nostri (3 ghizi, ca atunci cand am fost doar cu unul, ne-am ratacit in jungla, ha, ha... ). In captivitate, isi pierde caracteristicile otravitoare, ceea ce dovedeste ca acestea se datoreaza dietei din salbaticie.
Aceasta broscuta a fost descrisa stiintific abia in 1999, iar speciile si genurile acestor broscute au fost reclasificate abia in 2006!!! Sunt atat de rare si de putin cunoscute, incat sunt clasificate de catre IUCN (International Union for Conservation of Nature) ca specie "Data deficient" (date insuficiente)!
P.S. Bineinteles, broscuta a fost eliberata inapoi in salbaticie fara ca nimeni sa sufere vreun accident...nici ea, nici noi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu