duminică, 4 aprilie 2021

Scoppio del Carro, una dintre traditiile pascale florentine

    Ghid local la Florenta, Iulia Olaru a facut astazi un filmulet pe care ni l-a transmis pentru dumneavoastra. Scoppio del Carro este o manifestare a tradiției seculare-religioase populare care are loc în Duminica Paștelui, în centrul istoric al Florenței.
   Scoppio del Carro este o tradiție florentină care are loc în fiecare an în dimineața Sarbatorilor de Paște, în Piazza Duomo.
Originea festivalului datează din timpul primei cruciade, când căpitanul florentin Pazzino dei Pazzi, întorcându-se de la Ierusalim în 1101, a adus cu el trei bucati de piatră din Sfântul Mormânt al lui Hristos. Îi fuseseră dăruiți de Godfrey de Bouillon ca recompensă pentru curajul arătat pe teren: Pazzino a fost de fapt primul care a urcat pe zidurile Ierusalimului și a fluturat steagul cruciaților.
De atunci și până astăzi, cele trei pietre, păstrate în prezent în micuța biserică a Sfinților Apostoli, sunt folosite pentru a aprinde lumânarea pascală, un simbol al victoriei vieții asupra morții care rămâne aprinsă până la Rusalii și lumânările tuturor credincioșilor ca un semn al Învierii lui Hristos.
În cele mai vechi timpuri, focul sfânt era distribuit oamenilor și religioșilor din întregul oraș cu o căruță mai simplă care se oprea pe strădute și piețe. Cea pe care o cunoaștem astăzi și care în Florența se numește Brindellone, a fost comandată de familia Pazzi în 1494.
În dimineața sarnatorilor de Paște, însoțit de Parada Istorică a Republicii Florentine, Brindellone își începe călătoria din Via Il Prato, unde este păstrat pentru restul anului. Traversează străzile orașului și ajunge în piața del duomo, oprindu-se între baptisteriu și catedrală.
La unsprezece, la cântarea „Gloria in Excelsis Deo”, se aprinde colombina care de pe altarul principal, zboară spre car și merge să aprindă petardele și artificiile plasate pe Brindellone. Astfel a început ,,scoppio del carro’’adica explozia carutei și, într-un mod simbolic, distribuirea focului binecuvântat către întregul oraș.
Spectacolul durează aproximativ douăzeci de minute, inclusiv putin fum, explozii și scântei.
Dacă colombina, după declansarea focului de artificii , se întoarce singură și fără probleme la punctul de plecare din interiorul catedralei, pentru Florența va fi semnul unui an bun.
In 1966, anul inundației, colombina s-a oprit înainte de a ajunge la vagon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu