duminică, 19 decembrie 2021

Torun - orasul lui Copernic, al teutonilor si al turtei dulci


  de Valentin Oanta

 Astăzi, vă propun o vizită într-un oraș mai puțin cunoscut al Poloniei, dar deosebit de interesant. Torun este poziționat în nordul țării, cam la 90 de minute cu mașina față de Gdansk. Este cunoscut ca orașul lui Copernic (Mikolaj Kopernik în poloneză), al cavalerilor teutoni și al celor mai gustoase rețete de turtă dulce.

Așezat pe Vistula, Torun este capitala voievodatului Pomerania, fiind cam de mărimea Ploieștiului. Peste tot întâlnești simboluri ale marelui Nicolaus Copernic, astronom și prelat catolic ce a dezvoltat teoria heliocentrică a

Sistemului Solar, ale cărui descoperiri au întors la un moment dat pe dos teoriile despre univers. Azi, în ton cu vremurile, statuia lui poartă mască.


Centrul Vechi este încărcat de istorie și, ca mai peste tot în Polonia, a fost declarat patrimoniu UNESCO. Orașul Medieval este înconjurat de un zid de apărare care a fost bine păstrat (sec.13), având patru bastioane și trei porți. Numeroasele clădiri care au supraviețuit perioadei naziste asigură renașterea spiritului gotic, nemaivorbind de splendidele clădiri în stil baroc sau Art Nouveau. Orașul este ușor de parcurs la pas, un tur de o zi acoperind toate atracțiile. Însă, pentru a vizita palatele, castelele și muzeele este nevoie de mai mult.
Un obiectiv important din Orașul Medieval este Castelul Cavalerilor Teutoni, considerat simbolul oprimării în sec. al XV-lea. Alt obiectiv este Catedrala Sf. Ioan, o combinație între simplu și extravagant, muralele gotice și o capelă unde Copernic a fost botezat, sunt printre lucrurile de interes, împreună cu elementele baroce și rococo. Palatul în stil renascentist Dom Eskenow ne oferă tablouri poloneze și efecte militare din sec.XV-XIX. La marginea Pietei Centrale se află imensa Biserică Sf. Maria(1351) care încorporează fragmentele a două biserici mai vechi. Se remarcă altarul in stil baroc, tavanul cu o boltă uimitoare, iar pe pereți sunt fresce cu Iisus Hristos. O atracție este și Turnul Înclinat Krzywa Wieza. Se zice că înclinația de 1,5 metri a rezultat din cauza unui cavaler teuton prins într-o relație amoroasă. Deoarece acest ordin monastic presupunea celibatul, cavalerul a primit drept pedeapsă construirea unui turn înclinat pentru a i se aduce aminte că a "deviat".
Un aspect aparte din punct de vedere istoric îl reprezintă războiul dintre Torun și Byodgoszcz, un oraș vecin. Torun, fondat de Hermann von Salza, Mare Maestru al Ordinului Cavalerilor Teutoni, s-a aflat în Evul Mediu în conflict deschis cu Bydgoszcz. Regele Cazimir al III-lea a sprijinit orașul By..., deci implicit războiul împotriva teutonilor. Urmările conflictului se simt și azi, cei din By... tachinându-i pe cei din Torun cu denumirea "teutonici", iar aceștia îi "alintă" pe cei din By... cu termenul "tifosi", aluzie la pandemia din sec al XVII-lea. Relația dintre cele două orașe amintește de animozitățile de la noi dintre gălățeni și brăileni.
Vechea Piață Centrală, una dintre cele mai frumoase clădiri din Europa, adăpostește muzeul Rynk Staromiejki, cu o superbă colecție de arta gotica sacră, expusă în interioare gotice cu tavane boltite, precum și o galerie de portrete ale monarhilor polonezi.
De asemenea, poți petrece câteva ore la Centrul de Artă contemporană Zmaki Czasu, unde vom admira expoziții interesante, putem răsfoi sau achiziționa albume de artă, savura o cafea bună sau o gustare delicioasă, însoțită de nelipsita turtă dulce vestită în întreaga Polonie și nu numai. Turta dulce de Torun este renumită încă de pe vremea când breasla brutarilor a început să o coacă la sfârșitul sec.al XIV-lea, aceștia având acces la mirodenii specifice, datorită calității orașului de membru al Ligii Hanseatice. În acele timpuri, Torun concura cu Nurenberg în privința rețetei. Formele din turtă delicioasă au aspecte dintre cele mai diverse, de la pești, inimi, trăsuri, cai, până la medalioane cu Copernic și efigii ale orașului.
În speranța că v-am stârnit curiozitatea, vă invit ca în viitoarea dumneavoastră vizită în zona marelui oraș-port Gdansk să alocați măcar o zi pentru descoperirea orașului teutonilor, Torun.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu