sâmbătă, 15 ianuarie 2022

Sicilia mai putin cunoscuta - Selinunte

 


de Valentin Oanta

Finalul de an 2021 m-a găsit în Sicilia, în localități mai puţin cunoscute. Azi, câteva cuvinte despre Selinunte.
Aici realizăm că avem de-a face cu una dintre etapele fundamentale în descoperirea Siciliei antice. Împreunã cu vestigiile arheologice, actuala localitate este situată în mijlocul unui decor fascinant, acela al coastei de sud vest a insulei. Fondată de grecii din Megara Iblea, în timpul celei de a doua jumătăți al secolului al VII lea înainte de Hristos , ea a primit numele de Selinon, care înseamnă pătrunjel sălbatic, o plantă foarte des întâlnită în această regiune şi chiar reprodusă pe unele monede.
Cetatea era adesea în război cu Segeste si a fost aproape distrusă în anul 409 î.Hr. de cartaginezi. A fost reconstruită, dar apoi din nou distrusă de cartaginezi în 250 î.Hr. În epoca bizantină, un cutremur a contribuit la dărâmarea multor edificii, devenind apoi un fel de carieră din care se extrăgeau materiale de construcții pentru alte locuri. Totuși, ne-au rămas şi nouă de vizitat multe vestigii scoase la lumină. Cele mai interesante sunt templele orientale şi acropolele. Fiecare dintre ele este marcat cu o literă a alfabetului iar o altă particularitate este aceea că toate fațadele sunt orientate spre est.
Şi localitatea actuală este plină de pitoresc, cu oameni calzi, prietenoși şi gălăgioși. Vã invit să descoperiți voi înșivă fațetele unei Sicilii mai puţin cunoscute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu