miercuri, 12 aprilie 2017

Arhipelagul MARQUISES, Polinezia Franceza

de Paul Drosu
       Arhipelagul MARQUISES, Polinezia Franceza.  Putina lume a auzit de aceste insule. Daca credeati ca Tahiti si Bora Bora sunt departe, ei bine, va spun ca exista niste insule si mai indepartate decat ele. :D Este vorba de unul dintre cele 5 arhipelaguri de insule care formeza Polinezia Franceza, arhipelagul Marchizelor. Numele lor provine din…spaniola, dat de catre descoperitorul lor, in cinstea vice-regelui din Peru, care era marchiz. Niste insule atat de indepartate si misterioase, incat si pentru multi tahitieni reprezinta o enigma si putini tahitieni au ajuns acolo. Pentru a ajunge din Tahiti (dus-intors) pe calea aerului in arhipelagul aflat la vreo 1500 de km de Tahiti, trebuie sa scoti din buzunar o suma aproximativ egala cu cea a unui zbor normal, dus-intors cu Qatar intre Bucuresti si…Tokyo!!! Adica o suma binisor mai mare decat ofertele care ar putea aparea pentru Bucuresti <-> Tokyo. Deci este foarte scump avionul. :( Restul de cheltuieli sunt "normale". Marchizienii au propria lor limba si sunt considerati ceva mai…inapoiati de catre tahitieni. Cele vreo 10 insule care compun acest arhipelag sunt foarte tinere "geologic", astfel incat in jurul lor nu s-au format inca recifuri de corali. Insulele sunt extrem de abrupte si stancoase, cu plajele cu nisip negru. Pana la inceputul secolului 20 s-a practicat canibalismul in scop ritual. Marchizienii au fost (si mai sunt inca) cei mai feroci razboinici din Polinezia. De aici au pornit polinezienii care au colonizat Rapa Nui (Insula Pastelui). Tot de aici, s-au raspandit in epoca moderna, in secolele 18 si 19, tatuajele, de catre marinarii care poposeau prin aceste locuri. Din putinii turisti care ajung in Polinezia Franceza, doar vreo 2% (!) ajung si in arhipelagul Marquises! Adica din totalul de vreo 10.000 – 11.000 de turisti pe an, care ajung si in Marchize, doar vreo 2.500 – 3.000 sunt turisti "normali", restul de vreo 7.500 fiind turisti de pe vasele de croaziera. Iar in Marchize poposesc doar vreo 7% dintre vasele de croaziera care vin in Polinezia Franceza. Deci, in Marchize vin doar vreo 2500 – 3000 de turisti pe an (in sensul propriu, care dorm pe insule)… Si de asta, este superb in Marchize… :)
Fotografia am facut-o in nordul insulei Hiva Oa - stanca mica din dreapta se numeste "Tête de Nègre" (Cap de Negru) si chiar pare a fi un cap carliontat de negru care priveste spre dreapta. Iar la stanca mai mare din stanga, i-am dat eu nume: "Cap de Gorila" caci mi se pare ca seamana cu un cap de gorila care priveste tot spre dreapta. 

luni, 10 aprilie 2017

Capul Bunei Speranțe, Bartolemeo Diaz și Olandezul Zburător

de Cristian Cealera
      Mult timp s-a spus că este cel mai sudic punct terestru al Africii. Nu este așa, pentru că la 150 de kilometri în sud se află Golful Acelor (Cape Agulhas). Capul Bunei Speranțe este însă mult mai cunoscut și este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Africa de Sud. Locanicii îi spun The Cape și îți vor arăta chiar și locul unde, spun ei, se întâlnesc apele Oceanului Atlantic cu cele ale Oceanului Indian.
A fost descoperit în 1488 de navigatorul Bartolomeo Diaz, care l-a botezat Cabo das Tormentos (Capul Furtunilor). Numele de astăzi, Cabo de Boas Esperanza, i-a fost pus mai târziu de regele Joao al II-lea al 
Afla continuarea aici !

duminică, 9 aprilie 2017

Eterna si fascinanta Romanie!



Nu am sa mai adaug nimic! Pentru simplul motiv ca...nu ar mai fi nimic de adaugat! Gresesc! Filmarile sunt realizate de Laurentiu Balaceanu. Este un lucru care trebuie neaparat adaugat! Incantati-va privirea si auzul! O suta de "frunze" nu fac nici o farama din ceea ce este aici!
Sursa: https://www.youtube.com/watch?v=BFG92NHVJhA

vineri, 7 aprilie 2017

Riscam sau nu innotand alaturi de rechini si pisici de mare?

de Paul Drosu
        IA ORANA! (cu accent pe ultimul "a", adica "Buna ziua" sau "Salut" in limba tahitiana, in care se folosesc vocalele foarte mult, astfel fiind foarte melodioasa). :) Iata inca unul dintre nenumaratele motive pentru care Polinezia Franceza este "mon amour <3 ": inotul liber si lipsit, teoretic, de pericole, printre fiintele oceanului – in fotografie o stingray (pisica de mare), un rechin pointe-noire si pesti tropicali. Adica, in loc sa le admiri in acvariile uriase, din spatele peretilor de sticla, sa intri in mediul lor, acolo unde aceste fiinte sunt libere, sa le intelegi si sa iti infrangi teama absurda fata de ele, teama indusa de niste filme aiuristice. Si, odata intrat in mediul lor, sa te incarci cu o picatura din forta Oceanului. :)
Cainii, se spune, simt teama oamenilor si asta ii face sa fie mai agresivi. Cred ca si la rechini este la fel. Va spuneam ca sunt doar 3 specii de rechini potential periculoase pentru oameni (nici aceste specii insa 100%). Mai spuneam ca inotul alaturi de rechini (mai putin de cei din cele 3 specii periculoase), ca si alaturi de manta-ray si stingray este, TEORETIC, lipsit de pericole. "Teoretic", pentru ca accidente se pot intampla… asa cum se pot intampla cu orice animal salbatic sau chiar domestic…au fost caini "de casa" sau "de curte" crescuti in familii de oameni, caini care erau blanzi si atasati de stapanii lor, dar care, la un moment-dat, din anumite motive, si-au atacat stapanii. :( Atata timp insa cat iti iei toate masurile REZONABILE de protectie si preventie, aici intrand si cunoasterea comportamentului acelor animale – rechini si stingray, in cazul de fata, probabilitatea de a avea probleme tinde catre zero! Dar niciodata nu va fi CHIAR zero! Dupa cum a dovedit-o si moartea tragica a unuia dintre oamenii pe care eu i-am admirat foarte mult – extraordinarul Steve Irwin, intepat in piept de acul unei pisici-de-mare. :( Iar culmea este ca in lume, statistic, sunt doar cateva cazuri de oameni omorati de pisicile-de-mare… Dar, asta-i viata…si eu am ales ca decat sa stau ferecat in casa sau decat sa admir aceste fiinte din spatele unui perete de sticla, mai bine sa imi asum niste mici riscuri si sa fiu PRINTRE ele si sa ma simt LIBER ca si ele. Iar beneficiile, pentru mine, sunt incomensurabile!

joi, 6 aprilie 2017

Inconjurul Pamantului cu un bilet de avion RTW (Round The World)

de Paul Drosu
 1.Ce inseamna o calatorie RTW („Round The World”)
     Va voi povesti cum am facut inconjurul lumii, de doua ori, utilizand un bilet de avion “Round The World” (RTW), inclusiv despre motivele pentru care am ales acest tip de bilet si despre diversele intamplari de-a lungul acestor zboruri. Multa lume spune ca a calatorit in jurul lumii… dar, de obicei, este o expresie in sens figurat, nu in sens propriu. Adica, daca te duci in America de Nord, te reintorci apoi in Romania, apoi te duci in Thailanda, iar te reintorci in Romania, te duci in America de Sud si iar revii in Romania, toate aceste calatorii nu insemna ca ai fost „in jurul” lumii… Cand spui ca ai facut o calatorie in jurul lumii, aceasta inseamna ca pleci din Romania spre unul dintre cele 4 puncte cardinale (de obicei catre vest sau catre est) si, dupa ce inconjuri in TOTALITATE globul pamantesc, revii in Romania din cealalta parte fata de cea catre care ai plecat (daca ai plecat catre vest, sa revii dinspre est sau invers), exact cum a facut si Phileas Fogg din “Ocolul pamantului in 80 de zile”, scrisa de Jules Verne, plecand din Londra catre est si revenind in Londra dinspre vest.
     Totul a inceput cand am hotarat ca este timpul sa imi indeplinesc si al doilea cel mai arzator vis din copilarie si adolescenta, vis mult timp irealizabil… Primul vis, pe care, pana in prezent, deja mi l-am indeplinit de patru ori, a fost acela de a ajunge in Tahiti, de fapt in Polinezia Franceza, in general, si sa explorez cat mai mult din arhipelagurile acestui minunat si pur teritoriu din mijlocul oceanului Pacific, din care fac parte Tahiti, Bora Bora si
Citeste mai mult pe  https://latitude360longitude360.wordpress.com/2017/04/06/inconjurul-pamantului-cu-un-bilet-de-avion-rtw-round-the-world/

miercuri, 5 aprilie 2017

Singapore - orasul in care este interzisa guma de mestecat

      Oras-stat insular, cel mai mic din Asia de Sud-Est, dar si cu o populatie de aproape 4,5 milioane locuitori (rezulta a doua densitate de populatie din lume), Singapore prezinta in mod clar o tentatie pentru orice iubitor de calatorii. 
       O plimbare cu Singapore Flyer, o croaziera pe rau, o vizita la gradina botanica sau la cea zoologica sau pur si simplu admirarea zgarie-norilor care iti taie respiratia sunt elemente pe care nu trebuie sa le ratezi aici. Un capitol aparte, extrem de atractiv il constituie templul "Dintele lui Buddha", iar Muzeul National sau Jurong BirdPark merita si ele atentia oricarui turist.
      Ca o curiozitate, pe insula este interzisa guma de mestecat si comertul cu aceasta!

marți, 4 aprilie 2017

Ploaia si Puerto Eden

de Paul Drosu
 PUERTO EDEN – sau acolo unde ploua cele mai multe ZILE dintr-un an. :) Cine a auzit vreodata ceva despre acest loc? Un minuscul satulet pierdut pe o insula, printre miile de fiorduri sudice chiliene, accesibil doar de pe oceanul Pacific. Unul dintre cele mai izolate locuri din lume, un loc a carui izolare este comparata cu cea a Rapa Nui (Insula Pastelui), care, totusi, se afla la peste 3500 km de coasta Americii de Sud… Satucul se afla, dupa cum spuneam, in Chile, provincia Última Esperanza, regiunea Magallanes (Magelan)… nume predestinate, parca, pentru izolarea in care se afla. De altfel, aceasta provincie chiliana are una dintre cele mai mici densitati de populatie omeneasca din lume – doar 0,34 locuitori/km2 !!! Iar daca scadem populatia de

luni, 3 aprilie 2017

Călătorul diabetic și pregătirile dinaintea zborului

de  Dr. Florin Conghilete   
     De câteva săptămâni mă gandesc sa iți aduc în vedere problema diabetului și a diabeticilor ce călătoresc, și astfel m-am gandit să scriu o serie de articole destinate acestui subiect. Poate nu te interesează în mod direct, însa dacă citești aceste rânduri și cunoști o persoană diabetică ce călătorește câtuși de puțin, încearcă să i le supui atenției. Poate ți se pare puțin, însă o persoană din 11 este afectată de diabet în lumea întreagă, cifrele fiind în creștere, iar 422 de milioane de oameni suferă de această boală. Cred că știm cu toții ce înseamnă diabetul și complicațiile acestuia, iar dacă consideri că nu stii îndeajuns, printr-o simplă cautare pe Google, vei găsi informațiile necesare.
Dar, a fi diabetic, nu înseamnă că nu ai voie să călătorești, ba chiar din contră! Activitatea fizică, dacă călătoria ta presupune și acest lucru, este foarte indicată pentru persoanele afectate de această boală. Zborul cu avionul nu trebuie să te facă anxios, iar răspunsul la întrebarile și nelămuririle tale le poți găsi de-a lungul unei consultații cu medicul tău de familie sau medicul specialist, înainte de a pleca în călătorie.
Pentru a-ți fi de ajutor, mi-am propus să scriu aceste articole ce iți vor răspunde posibilelor temeri ce te 

duminică, 2 aprilie 2017

Genova: Pe urmele lui Cristofor Columb...


de Nuti Iancu
De la San Remo la Ventimiglia, si de aici pe impresionanta Autostrada Dei Fiori (A10) am plecat in vara lui 2015 spre locul de nastere al exploratorului Cristofor Columb, un loc ispititor,care este din ce in ce mai cautat pe piata turistica.
Imediat ce am trecut punctul ce marca inceputul autostrazii A10, a inceput ceea ce a insemnat cea mai frumoasa amintire legata de calatoriile cu masina. Autostrada merge paralel cu Mediterana iar in cealalta parte sunt Apeninii. Pe langa frumusetile pozitionarii sale, un numar impresionant de viaducte si tuneluri intregesc experienta. Peisajul este uimitor…uitandu-te in stanga vezi soarele reflectandu-se in mare, in dreapta nu este nimic, poate doar o prapastie peste care masina trece in viteza doar ca sa descoperi un perete vertical de munte, peisaj care va lasa imediat locul unui intuneric neasteptat care nu este decat unul dintre cele cateva zeci de tuneluri prin care vom trece,lungimea lor variind intre 200 si 1000 metri. Dar, spre surprinderea noastra, nu aveam timp sa ne obisnuim cu ele deoarece de cele mai multe ori, iesirea dintr-un asemenea tunel insemna intrarea pe un viaduct. Asadar, dupa aceasta minunata experienta, am intrat in capitala Liguriei, orasul Genova - Unul dintre cele mai mari porturi la Mediterana, un port vechi, renovat, unde fery-boat-ul face legatura cu alte porturi. Totodata constituie principal port de deservire al Insulelor Corsica si Sardinia, port care a adus comert si bogatie in oras timp de

sâmbătă, 1 aprilie 2017

Amazonia sau "Iadul verde"

de Paul Drosu
       AMAZONIA  a fost numita secole de-a randul si "Iadul Verde". Pentru oamenii care nu sunt nativi din aceasta zona, a calatori prin Amazonia reprezinta o provocare extraordinara atat fizica cat si psihica. Nu vorbim de zonele deja "civilizate", ca orasele de pe Amazon sau de pe afluentii lui, nu vorbim de zonele mai "turistice" in care sunt adusi turistii, cum ar fi zona Puerto Maldonado de pe fluviul Madre de Dios, nu vorbim nici macar de orasul Iquitos, cel mai mare oras din lume in care nu se poate ajunge decat cu avionul sau cu vaporul. Vorbim de acea Amazonie, care se restrange din ce in ce, inca salbatica si plina de pericole, rar calcata de alti oameni decat populatiile indigene. In aceasta Amazonie, totul este o provocare si o incercare pentru cei veniti "din afara", incepand cu clima: temperaturile constante de 30-35*C, umezeala de 90-100%, lipsa totala a vantului in jungla, ploile torentiale coplesitoare. Noi, desi am fost in