marți, 27 februarie 2018

Madagascar

de Paul Drosu
        Ma bucur sa vad ca in ultimul timp au aparut oferte cu Madagascarul si la mai multe agentii de turism autohtone. Chiar si la noi in grup am vazut vreo doua. In Madagascar nu vin prea multi turisti si cu atat mai putini romani. Este o tara care are multe aspecte contradictorii, fiind in plus si una dintre cele mai sarace tari din lume... Cand ajungi, insa, sa il cunosti, te indragostesti iremediabil de el... de natura lui unica...de fauna si flora lui unice si uluitoare...si de oamenii lui saraci, dar minunati si cu o inima uriasa! <3 Sper ca aceasta poza sa fie un indemn in plus pentru dumneavoastrastra de a cunoaste minunatul MADAGASCAR! 

joi, 15 februarie 2018

"Lumea aceasta este atat de frumoasa! Haideti sa o vizitam impreuna in siguranta!"

Cu ceva timp in urma, Angelina Mardale, una dintre cele mai interesante vlogherite cu preocupari in domeniul turismului (si colaboratoare a blogului nostru) mi-a trimis cateva intrebari la care am incercat sa raspund intr-un mod cat mai onest cu putinta. Ce a iesit a fost publicat pe https://mardaleangelina.wordpress.com/  si am sa redau si eu mai jos:

1. Pentru inceput va rog sa va prezentati in cateva cuvinte. Cum va numiti? In ce domeniu activati? Cu ce va ocupati? Ce hobbyuri aveti?
Ioan Laslo :Sunt un om ca oricare altul si imi place sa calatoresc (e cineva caruia sa nu ii placa?) De la aceasta pasiune, lucrurile s-au legat si am optat pentru cea mai frumoasa meserie din lume: cea de ghid de turism. Mi-e drag sa ma plimb pe poteci neumblate, dar si sa vizitez orase mari, iubesc marea si soarele, dar incerc sa ma bucur si de zilele ploioase, iar muntele imi este prieten, mi-e drag sa ma plimb pe jos, dar zborul cu avionul este de asemenea o adevarata pasiune. Dar mai presus de toate mi-e drag sa fiu in mijlocul oamenilor, sa ii vad zambind, sa comunicam, sa schimbam idei si sa ne daruim unii altora frumosul acumulat in

miercuri, 14 februarie 2018

Reduta dacilor din Bănița

de Claudiu Padurean
Cetatea dacică din Bănița are o configurație cu totul aparte. Cetatea valorifică unul dintre cele mai importante puncte care domină Valea Jiului. Construită în timpul lui Burebista și fortificată în perioada războaielor daco-romane, cetatea avea rolul de a proteja drumul spre capitala Daciei, Sarmisegetuza Regia, potrivit UNESCOinRomania.ro.
Cetatea dacică este ridicată pe o stâncă izolată, cu pante foarte abrupte. Accesul spre platoul superior este posibil doar prin latura dinspre nord. Drumul de acces a fost barat printr-un val de pământ și de piatră, ridicat în perioada regelui Burebista, care a fost înlocuit cu un zid de piatră, în timpul regelui Decebal. Acest zid străbătea de la un capăt la altul panta care permitea accesul spre fortificație. Urcarea era posibilă doar printr-o poartă monumentală, bine întărită. Pentru că rocile din zonă sunt friabile, constructorii daci au adus bolovani din zona Sântămăria Orlea – Hațeg. După acest zid de piatră, exista o incintă înconjurată de ziduri ridicate după tehnica murus dacicus. Pentru că bolovanii utilizați la construcție au fost aduși de la o distanță considerabilă, iar accesul era asigurat pe o pantă dificil de parcurs, zidurile cetății sunt mai subțiri decât cele ale altor fortificații dacice. Astfel, cetatea dacică din Bănița avea ziduri groase de doar aproximativ doi metri. Cetatea este dominată de 
Citeste mai mult aici!

marți, 13 februarie 2018

Fantana Girmek - locul romantismului turc

de Ioan Laslo
     Dupa ce se intuneca in Istanbul, racoarea devine parca mai vie langa Fantana Girmek, loc de intalnire pentru multi indragostiti aflati in orasul de pe doua continente. Explozia de culori, desenata pe firul de apa iti da senzatia nemarginirii, mai ales ca, in apropiere, se profileaza in noapte Aya Sophia si Sultanahmet Camii, doua dintre simbolurile orasului. Mai ramane sa iei aparatul foto si sa incerci sa surprinzi toata aceasta explozie de optimism si frumusete. Am facut-o si noi, profitand la maxim de frumusetea unei seri de aprilie, cu tot ce insemna aceasta printre primitorii si amabilii localnici turci. Iar daca in jur se mai fura pe ici pe colo cate un sarut vreunei cadane frumoase, supararea nu era prea mare, deoarece "ienicerul vinovat" avea delicatetea necesara sa o faca discret. Cum sa nu iti placa Istanbulul?

luni, 12 februarie 2018

Castelul de lut din Valea Zânelor – un loc de poveste într-o lume reală

de Livia Manzatu
Urmărind cu câtva timp în urmă la televizor un post muzical, atenția mi-a fost atrasă de la început de gingășia versurilor și de linia melodică, iar apoi de imaginile unui videoclip al lui Edward Sanda feat. Ioana Ignat – Doar pe a ta, în care cei doi protagoniști își trăiau povestea de dragoste lângă un castel ca în basme. Acest loc nu-l mai văzusem până atunci; după imagini părea să fie la noi în țară...dar unde? Trebuia neapărat să aflu! Le-am arătat videoclipul prietenilor, colegilor de serviciu pasionați de călătorii ca și mine... nimic!  Nimeni nu știa să-mi răspundă...
Căutând pe internet o ofertă de excursie de weekend, am găsit această destinație la o agenție de turism din București, alături de vizitarea Sibiului.  „Minunat, așadar  se află în România! Trebuie neapărat să o vizitez!!!” mi-am spus, iar nerăbdarea specifică zodiei m-a făcut să alerg la agenție și să îmi cumpăr biletul.
Iată-mă la drum, pe data de 10 februarie 2018. Spre Sibiu, autocarul a

miercuri, 7 februarie 2018

Abatia Melk

de Ioan Laslo
     Nu ai cum sa treci pe autostrada intre Viena si Linz si sa nu remarci pe o stanca din apropiere Abatia Melk (Stift Melk), probabil cel mai vizitat obiectiv mohanal din Austria. Am facut-o si noi (din pacate, contra cronometru!) si vizita ne-a facut o placere deosebita. Si aceasta pentru ca, inca inainte de a ajunge la portile abatiei, esti intampinat de o localitate plina de farmec, specific parca micilor asezari austriece. Iar dupa poarta principala a manastirii catolice, patrunzi intr-un spatiu cultural covarsitor. Trebuie sa respiri adanc pentru a merge mai departe! Dar, odata intrat, surprizele placute se tin lant!