luni, 30 aprilie 2018

Ponturi pentru o vizită la Oslo

de Marius Pop
     Daca vrei sa vizitezi Oslo, primul lucru care trebuie stiut este faptul ca metropola norvegiana este cel mai scump loc din Europa si intre primele din lume. Si cand spun ca e scump, nu exagerez cu absolut nimic. Asta nu trebuie insa sa va faca sa stergeti aceasta destinatie de pe lista cu locurile pe care vreti sa le vedeti. In cele ce urmeaza, am sa ma straduiesc sa va prezint cateva ponturi care sa va scape de cheltuieli mari si inutile.
Cu ce sa calatoresti? Singurul zbor direct este operat de Wizzair din Otopeni catre aeroportul international Torp Sandefjord, situat la aproximativ 130 km de Oslo. Dupa ce mi-am achizitionat biletul de avion am inceput sa planific transferurile. Pe situl aeroportului (click aici) gasesti informatii despre autobuzul expres sau trenul care te duce si/sau aduce dinspre Oslo. Exista si taxiuri dar fireste, va recomand sa nu luati in calcul o astfel de idee decat daca nu aveti ce sa faceti cu banii. Pentru detalii referitoare la orarul de zbor va recomand sa verificati pagina companiei aeriene (www.wizzair.com). Orice alt zbor, cu orice alta companie aeriana implica cel putin o escala asa ca durata calatoriei si costul creste direct proportional. Cu alte cuvine, nu merita… Desi planificasem sa iau trenul spre Oslo, in aeroport am observant ca autobuzul era gata de plecare in fata iesirii. Biletul dus costa 265 NOK (koroane norvegiene, 1 euro = 8 koroane) si poate fi platit doar la sofer cash sau cu cardul. Aici depinde insa de noroc pentru ca al meu card s-a incapatanat de la bun inceput sa dea bani norvegienilor. In incinta aeroportului exista un bancomat de unde puteti obtine direct koroane. In fix 1 ora si 35 de minute ajungeti in statia centrala de autobuze din Oslo de unde aveti la dispozitie transportul public. Daca calatoriti cu Wizzair veti ajunge destul de tarziu asa ca veti


marți, 24 aprilie 2018

MUZEE ŞI MAUSOLEE DIN BANDAR SERI BEGAWAN

de Rose Marie

          În cele ce urmează mă voi referi la muzeele şi mausoleele capitalei bruneieze pe care le-am vizitat în a doua zi a  şederii mele în Bandar Seri Begawan: Brunei Museum şi Muzeul Tehnologiei şi mausoleele sultanilor Bolkiah şi  Sharif Ali.
          Am plecat din hotel pe la ora 9.30 mergând spre terminalul de autobuze, aflat la vreo 5 minute pe jos de  Brunei Hotel, de unde am luat autobuzul nr. 39 (este mai degrabă un microbuz) spre Brunei Museum. Acesta este localizat  în afara oraşului, la vreo 4-5 km de centru, în  zona  site-ului arheologic  Kota Baru, fiind considerat cel mai mare din ţară. A fost în fiinţat în anul 1965, iar exponatele se axează în special pe istoria islamului, istorie naturală, artă şi tradiţii bruneieze, dar şi pe industria petroliferă.
          Şi aici, ca şi la Royal Regalia, aparatele foto si telefoanele mobile se lasă la recepţia muzeului, sub cheie. Având în vedere bogăţia şi diversitatea, caracterul unic al multora dintre acestea, mi se pare mare păcat să nu poţi  face fotografii pentru a rememora ulterior  cu uşurinţă cele văzute, dar în fine...
          Muzeul este  împărţit în 6 galerii:
          - Galeria de artă islamică, prezentând exponate superbe din colecţia aparţinând Sultanului Hassanal Bolkiah, obiecte de mare fineţe artistică de inspiraţie islamică din diferite zone, începând cu epoca de tranziţie şi cea a Islamului timpuriu şi până în secolul  al 19-lea.
          - Galeria culturii tradiţionale care, prin obiectele expuse permite o
Afla mai multe cu un click aici !

sâmbătă, 21 aprilie 2018

Cum sa ramai in siguranta si securitate atunci cand calatoresti

de Dr.Florin Conghilete
       Securitatea si siguranta personala in calatorii sunt considerate ca lucruri de luat in seama, daca nu primordiale, atunci cand calatorim. Daca pana acum cativa ani aceste probleme pareau de luat in calcul doar in anumite destinatii mai indepartate, sau cu un "renume" in acest sens, acum vorbim mai degraba de o reconsiderare ale acestor lucruri chiar si in locuri des frecventate turistic.
Atunci cand am creat site-ul SafeTravels.ro am luat in calcul aceste probleme pentru fiecare destinatie in parte si am creat sectiuni speciale pentru diferite situatii ce pot aparea de-a lungul calatoriilor noastre. Dar oare ce inseamna sa fii in siguranta? Care este primul lucru care iti vine in minte atunci cand vorbesti despre asa ceva?
Hai sa facem o mica listare a situatiilor cu care ne putem confrunta:
1. Probleme de sanatate - Nu foarte des intalnite la o prima vedere, insa conform unui studiu al unei companii frantuzesti de asigurari (ACS) s-ar parea ca unul din 20 de calatori apeleaza la asigurarea lui de

vineri, 20 aprilie 2018

RAPA NUI (Insula Pastelui) – Cultul TANGATA-MANU (OMUL-PASARE, BIRDMAN)

de Paul Drosu

Cultura populatiei Rapanui este mult mai profunda si mai diversa decat ar lasa sa se inteleaga doar "varful asibergului", celebrele statui MOAI. 

As vrea sa va spun cateva cuvinte despre cultul Tangata-Manu (Omul-Pasare) si insulitele din imagine, care sunt parte integranta a acestui cult – cea mai indepartata – Motu Nui (Insulita Mare), la mijloc – Motu Iti (Insulita Mica) si acul stancos cel mai apropiat – Motu Kau Kau. Fotografiate de la o inaltime de peste 250 m, de pe marginea vulcanului Rano Kau, din situl sacru Orongo. Denumirile insulitelor sunt in limba polineziana.
Istoria Rapa Nui a inceput cu cultul uriaselor statui de piatra MOAI. Dupa mai bine de 1000 de ani, acest cult al MOAI-lor nu a avut chiar "efectele" scontate, mediul natural al insulei fiind puternic afectat, arborii au disparut, solul a inceput sa se degradeze si sa se erodeze, foametea a inceput sa bantuie si oamenii sa poarte cumplite razboaie fratricide.  Astfel, in jurul secolelor 16, 17 (inca sunt controverse asupra momentului) cultul MOAI-lor a fost inlocuit cu ceva cu totul nou – cultul TANGATA-MANU (OMUL-PASARE), in cinstea zeului MAKE-MAKE (Zeul Fertilitatii), in primul rand pentru a evita razboaiele. Astfel, o data pe an, in septembrie, la echinoxul de primavara (suntem in emisfera sudica) avea loc o competitie intre reprezententii tuturor triburilor de pe insula. Competitia consta in a cobori, fara nici o asigurare sau vreun mijloc de protectie, cei peste 250 de metri de perete vertical, din acest punct pana la nivelul Pacificului, de a inota 2 km pana la Motu Nui si Motu Iti, pe o micuta pluta de stuf, avand si cateva provizii cu ei. Acolo, cei care reuseau sa ajunga, fara a se zdrobi la coborare sau a fi atacati de rechini sau a se ineca, stateau cateva zile si incercau sa fie primii care luau primul ou al numeroaselor fregate care cuibaresc pe aceste insulite. Cel care lua primul un ou anunta acest lucru celor care asteptau la situl sacru Orongo si inota inapoi cu oul, care trebuia pastrat intact. Acel castigator era declarat apoi conducatorul intregii insule pentru urmatorul an, era ras in cap, care se vopsea in rosu si i se ingrosau narile pentru a semana cat mai mult cu pasarea fregata careia ii luase oul. Noul conducator pentru un an al insulei locuia intr-o casa speciala de pe marginea vulcanului Rano Raraku sau de pe plaja din Anakena, functie din ce zona era tribul caruia ii apartinea.
Aceasta competitie se tine si in zilele noastre.

marți, 17 aprilie 2018

Cum a renăscut din propria cenușă stațiunea Borsec

de Claudiu Padurean
Una dintre cele mai frumoase stațiuni din România este Borsecul. Însă, în urmă cu câțiva ani, soarta acestei stațiuni părea să fie pecetluită. Borsecul rămăsese fără dotările necesare pentru a-i deservi pe turiști, activitățile industriale de tipul exploatărilor de travertine fuseseră închise, iar cele mai multe dintre unitățile turistice, prinse în vârtejul revendicărilor și retrocedărilor, erau lăsate în paragină, potrivit RomaniaLibera.ro.
Zeci de vile și de cabane, cu o arhitectură superbă, construite în perioada Imperiului Austro-Ungar și în cea a Regatului României, se degradau rapid, pentru că nimeni nu știe cine este, de fapt, proprietarul lor și cine ar trebui să investească pentru conservarea lor. În aceste condiții, Borsecul părea să devină un sat de munte, unde singura activitate viabilă este îmbutelierea apelor minerale. Însă, în ultimii ani, lucrurile s-au schimbat radical. Orășelul din Carpații Orientali a reușit să își revină cu ajutorul unor investiții de o valoare relativ mică, dar care au stimulat renașterea turismului.
 ”În secolul al XIX-lea au fost create niște băi, care puneau în valoare potențialul curativ al apelor minerale. Se numeau Băile O-Saros sau Băile cu Nămol, deoarece exista și nămol cu rol benefic în tratarea anumitor afecțiuni. În anii 1950, însă, aceste băi au fost închise. Noi am reușit să reconstruim băile, cu respectarea arhitecturii inițiale. Acum, în acest complex de tip wellness avem un bazin cu apă minerală rece, cu o temperatură de 11 grade Celsius, un
Afla mai multe aici!

duminică, 15 aprilie 2018

"Niagara Transilvaniei” din Apuseni atrage turiști din toată Europa

de Claudiu Padurean
Una dintre cele mai frumoase cascade din Europa se află în Munții Apuseni. Pe blogurilor turiștilor din străinătate, precum și pe rețelele de socializare, cascada este supranumită ”Niagara Transilvaniei”. Este vorba de cascada Vălul Miresii din localitatea Răchițele.
Dincolo de frumusețea cascadei, care are însă un debit de apă mult mai mic decât cel al Niagarei, comparația este încurajată de faptul că marea cascadă din America de Nord este compusă, de fapt, din trei căderi de apă. Pe teritoriul american se află Cascada Americană și, o coincidență fericită de nume, Cascada Vălul Miresii, iar pe partea canadiană se află Cascada Potcoavei.
Cascada Niagara este situată pe granița dintre statul american New York și provincia canadiană Ontario. Pe partea americană, apele cad de la o înălțime de 21 de metri, iar pe cea canadiană de la 51 de metri.
Cascada Vălul Miresii  are o înălțime de peste 30 de metri și este situată pe Valea Stanciului. Apa în cădere evocă vălul unei mirese. An de an, cascada atrage tot mai mulți turiști. ”Acum, în minivacanța de 1 Mai, am avut turiști spanioli, polonezi, lituanieni și, bineînțeles, români care au venit la noi, în Mărișel, și au mers apoi să viziteze cascada. Acolo vin mulți turiști din Ungaria, din Cehia sau din Austria”, spune Viorel Pleșa, președintele Asociației Pelaghia, care promovează turismul în zona Munților Apuseni și care 
Afla mai multe aici!

vineri, 13 aprilie 2018

Proiect de excursie la Belgrad

 BELGRAD – orasul contrastelor

de Ioan Laslo 


Capitala Serbiei imbina in mod armonios cladirile vechi cu cele noi, intr-o arhitectura deosebita. Nu ai spune ca, recent, orasul a fost bombardat de avioanele NATO. Doar blocul din fata Ambasadei SUA (ce ironie!) lasat in ruina si conservat ca “monument” mai poarta amprenta teribilelor bombardamente. Orasul are parcuri multe si extrem de bine ingrijite, fiind socotit de aceea un adevarat oras verde. Viata pe strada este agitata, dar localnicii sunt calzi si prietenosi, marea lor majoritate stapanind o limba de circulatie internationala. Bucataria sarba este axata pe mancaruri foarte satioase, in care carnea detine rolul principal.Nu ratati pleskovitza!

Traseu: 
Deva -Faget-Timisoara-Belgrad-Pancevo-Moldova Veche-Orsova-Caransebes- Deva

Ziua 1: Intalnire dimineata la ora 6, la___________________  ne deplasam catre Belgrad pe traseul Deva-Timisoara-Novo Selo-Pancevo (aprox.350 km). Facem o escala in comuna Novo Selo din Banatul sarbesc pentru a lua contact cu viata comunitatii romanesti din Serbia. Seara cazare in Belgrad sau in zona.
Ziua 2: mic dejun, Vizita in Belgradul vechi : Kalemegdan, locul incarcat de istorie ( parcul, cetatea aparata de Iancu de Hunedoara, muzeul armelor, de sus vedem locul in care Sava se varsa in Dunare, Insula Marelui Razboi, Insula Tiganilor,panorama asupra intregului oras), apoi plimbare pe Knez Mihailova, principala artera comerciala a orasului pana la km 0 al capitalei Serbiei: Piata Republicii. Continuam spre Hotel Moscova, locul atat de legat de istoria diplomatica a Serbiei, spre Piata Vechiului Palat , Teatrul Dramatic Sarb si Catedrala Sf. Sava (cea mai mare catedrala ordodoxa din lume) . Seara, optional, Croaziera pe Dunare.Intoarcere la hotel

Ziua 3: mic dejun, ne deplasam spre Casa Florilor (mausoleul lui Tito), Muzeul de Istorie al Serbiei si Muntele Avala, cu o panorama superba asupra orasului. Dupa amiaza, timp liber pentru cumparaturi sau vizita la Muzeul Tesla, celebru pentru descoperirile sale in domeniul inductiei electromagnetice. Seara, optional, Zemun, loc de desfatare pentru localnici si cina la unul din restaurantele de pe esplanada Dunarii.Intoarcere la hotel.
Ziua 4: mic dejun, ne deplasam spre Romania pe la Cazanele Dunarii, unde avem un peisaj superb (aprox. 450 km). Dunarea a sapat aici stanca de calcar realizand adevarate opere de arta naturala. Pe drum vedem statuia lui Decebal daltuita in stanca.Daca timpul permite, optional plimbare cu vaporasul pe Dunare. Continuam pe traseul Orsova-Caransebes-Hateg-Deva. Ajungem acasa tarziu in noapte.

joi, 12 aprilie 2018

Kosovo, cea mai tânără națiune

de Marius Pop
      Peste tot in Kosovo sunt afise publicitare care prezinta tara ca fiind cea mai tanara natiune din Europa. Sunt unii care spun ca sunt cea mai tanara natiune din lume. Aceasta afirmatie are doua perspective: prima care se refra la faptul ca este cea mai noua tara de pe continent iar a doua ca are cea mai mica medie de varsta a locuitorilor. Cu singuranta ca ambele afirmatii lasa loc de discutii dar nu am de gand sa urmez aceasta cale. Adevarul este intotdeauna la mijloc.
        Prima data am vizitat Kosovo in 2004 cand in aeroportul din Pristina am fost socat de trupele care patrulau si de elicopterele care survolau zona neincetat facand imposibila comunicarea. Locul era desprins din filmele de razboi si aveai impresia ca dintr-o clipa in alta vei vedea un Rambo cu o mitraliera gata de lupta. Pe atunci nu exista politie locala, din aeroport si pana in orase totul era controlat de fortele KFOR.  De altfel si stampila din pasaport era KFOR si nu Kosovo. Atunci am petrecut cateva zile in Prizren si cateva ore in Mitrovica si Pristina. Totul si cand spun totul nu exagerez era un “west salbatic modern” cu masini care circulau fara sa 
Afla mai multe aici !

miercuri, 11 aprilie 2018

CHICHEN ITZA – cel mai turistic sit arheologic din Yucatan

de Butterfly
      Am visat multi ani sa ajung la Chichen Itza, cel mai popular sit arheologic din Mexic, si iata ca acum am avut ocazia sa imi indeplinesc acest vis. Inima mi-a batut cu putere cand autocarul a parcat intr-o mare de alte autocare si masini de toate tipurile si am pornit cu nerabdare in suflet spre intrare.
         Peste tot vanzatori ambulanti de absolut orice iti poti imagina, mii de turisti, legiuni si cohorte tropaitoare venite din toata lumea, praf, galagie si conversatii in toate limbile posibile, cam asa se prezenta Chichen Itza cand am debarcat noi.
         M-am gandit ca poate nu incapem cu totii dar stati linistiti, situl este foarte mare si foarte bine intretinut. Dintre toate siturile din peninsula asta este cel mai putin salbatic, foarte multa lume se inghesuie aici, iar vegetatia a fost perfect curatata de pe obiective, cred ca au fost chiar si spalate altfel nu imi explic faptul ca erau foarte albe spre deosebire de alte locuri unde totul parea salbatic. Parea ca aici natura si jungla au dat inapoi in

luni, 9 aprilie 2018

Biertanul – cea mai mare cetate țărănească a Transilvaniei

de Claudiu Padurean
     Localitatea Biertan este atestată, după unii istorici, în anul 1224, într-o diplomă emisă de Regele Andrei al Ungariei. Biertanul făcea parte din unitatea administrativă săsească Două Scaune. În acea perioadă, Biertanul era în competiție cu Mediașul și Moșna pentru statutul de reședință al acestor scaune.
Locuitorii sași ai Biertanului erau coloniști din zona Franconia din Germania. Biertanul avea cu șiruri de case construite în jurul unei piețe centrale, în mijlocul căreia se afla biserica-cetate. Biertanul a avut de suferit de pe urma Marii Invazii Mongole din 1241, iar apoi locuitorii săi au participat la eforturile creștinilor de ridicare a unui șir de cetăți de piatră care să zăgăzuiască invaziile mongole. În Biertan, localnicii au ridicat trei șiruri de ziduri, toate întărite cu 6 turnuri și 3 bastioane, care au transformat biserica-cetate într-una dintre cele mai puternice fortificații din sudul Transilvaniei. Localitatea a prosperat, iar ca semn al bogăției lor, sașii din Biertan au decis să reconstruiască biserica din centrul localității, cu hramul Sfânta Maria. Construcția a fost realizată în perioada 1486 – 1524, în stil gotic târziu. Biserica din Biertan, cu trei nave, este ultima din Transilvania ridicată în acest stil. Sașii sperau că vor dobândi o ierarhie bisericească proprie, după conflictele aproape permanente între clericii sași și episcopul romano-catolic de Alba Iulia. Nu au reușit să primească un episcop propriu în cadrul Bisericii Catolice, iar acest lucru i-a încurajat pe sași să adopte Reforma religioasă. Biertanul a profitat din plin de acest fenomen. Din 1572 și până în 1867, Biertanul a devenit reședința episcopului lutheran sas, o dată cu alegerea ca episcop a lui Lucas Unglerus. Biserica a devenit protestantă, iar
Afla mai multe aici!

sâmbătă, 7 aprilie 2018

Vinul – din centrul Pământului în zâmbetele noastre

de Florentin Mocanu
       Priveam zilele trecute printr-un pahar cu vin roșu spre nedefinitul infinit ce va urma. Era un altfel de roșu decât cel ce ne-a strivit și, pe alocuri, încă ne strivește ideile, năzuințele, sufletele și bucuriile cele mai mici, cele mai firești. Era ca rubinele din lagăre de ceas care rotește timpul ce a fost și chiar pe cel ce va să vină, timpul trecut pe care îndrăznim să credem că îl știm și veșnicia care-ncepe acum.
         Au început să-mi umble gândurile, să-mi revină amintiri, să caut urme din măruntaiele planetei aduse de viță în boabele fructelor sale și dăruite nouă celor care continuăm metamorfoza înepută de marele Big Bang, metamorfoza mineralelor dizolvate de ape, sorbite de rădăcinile viței, purtate prin venele sale și apoi coapte la foc mic de razele soarelui și de căldura din pietrele și pământurile prin care își croiește drumul spre centrul planetei spre a o uni cu centrul universului.
               Vinul are amprenta sa sculptată de 
Afla mai multe aici !

marți, 3 aprilie 2018

Impresii din Fuerteventura

Dacă mergi pentru relaxare, cred că cel mai potrivit ar fi să mergi în Caleta de Fuste, Costa Calma, Morro Jable. Aceste 3 orașe sunt turistice și sunt foarte foarte calme. Turiștii acolo sunt de o vârstă medie, rar sunt familii cu copii deci dacă vorbim de căutarea acelei relaxări, atunci te sfătuiesc să mergi acolo. Sunt foarte multe complexe care îți oferă și all inclusive sau drumeții în grup.Dacă mergi acolo pentru că vrei să te distrezi, să încerci tot felul de activități (surf, pescuit etc.) pentru tine ar fi perfect orașul Corralejo, unde chiar dacă există turiști, aceștia caută același lucru ca și tine. Seara este animat în centrul orașului, ai multe magazine și multe baruri.
de Angelina Mardale
Fuerteventura este a doua insulă pe care am vizitat-o din lanțul Insulelor Canare și sincer am rămas cu aceași impresie ca și atunci când am revenit din vacanța din Lanzarote 
Nu pot să spun decât că aceste insule m-au cucerit cu originalitatea lor, cu oamenii frumoși pe care i-am întâlnit acolo, cu amintirile pe care mi le-au dat și cu tot cheful de viață pe care îl ai atunci când ești acolo. Insula Primăverii i se mai spune, eu aș adăuga și insula prieteniei, insula libertății și alte nume pe care i le-aș mai da sunt infinite. Asta nu contează atât de mult, cred că te interesează mai degrabă ce am făcut acolo și cum am ajuns să iubesc ceea ce am văzut.
Despre Zbor și Acomodare
Pentru că locuim în Franța la graniță cu Germania, am luat un zbor direct din Basel (Euroaeroport) cumpărat în perioada de Black Friday care a costat doar 120 de EURO pentru 2 persoane dus-întors. Aeroportul din Fuerteventura este la doar