luni, 1 februarie 2021

"Povestea Luxemburgului" - vizita la muzeu

de Cezara Iorga

Odata cu COVID-19,  activitatile culturale au devenit greu accesibile si la Luxemburg. Planuri facute cu saptamani inainte, sincronizarea cu alte persoane astfel incat sa simtim cat de cat ca inca avem o viata sociala...aceste aspecte ne fura din spontaneitate. Cu toate astea, recunosc faptul ca am ramas uimita de organizarea muzeului. Am fost un grup de 4 persoane, cu un ghid al nostru fara a ne suprapune cu alte grupuri. As putea chiar spune ca este o organizare orientata la extrem catre confortul vizitatorilor si nu catre a obtine profit. 
Ghidul nostru - am aflat dupa terminarea prezentarii- isi desfasoara activitatea in mod voluntar. Si l-am intrebat noi repede: "de ce?" Raspunsul a venit pe un ton calm si cald: "pentru ca ma pasioneaza istoria Luxemburgului". Ne-a povestit ca originile lui sunt in Berlin, iar ocupatia lui este in domeniul arhitecturii si s-a mutat in Luxemburg cu sotia lui. Din diverse dicutii avute cu socrul lui, a ajuns sa fie curios, si sa caute informatii mult mai adanc decat in carti. A inceput sa mearga pe strazi, sa identifice anumite puncte istorice cu locatiile actuale. Ei, cu treaba asta, ne-am molipsit si noi, pentru ca imediat ce am terminat vizita, am inceput sa cautam: cea mai veche casa din Luxemburg, "poarta rosie" (care acum e albastra) si alte locatii care ne-au ramas in minte. 
Pfaffenthal
Vizita a inceput in ordine cronologica: de la cum a aparut de fapt Luxemburgul in anul 963 prin achizitionarea asezarii Lucilinburhuc de catre contele de Ardennes de la abatia Sf. Maxim din Trier, Germania, pana la cum a ajuns sa se dezvolte o cetate si un oras cu mare semnificatie militara si financiara. Luxemburgul a devenit in timp, de la o simpla asezare, o adevarata fortareata militara, datorita marelui inginer Vauban - al carui nume il poarta anumite institutii locale, cat si afaceri private. Numele Vauban, in Luxemburg, inseamna expansiune, strategie si forta. Tot el, a integrat Pfaffenthal - in zilele noastre, este cunoscut pentru liftul care te duce in punctul de unde se poate admira cartierul intr-o viziune panoramica. In trecut, Pfaffenthal era  cartierul mestesugaresc si spitalicesc.
Va pregatesc niste lucruri interesante precum fabricarea sampaniei luxemburgheze, fabrica de manusi si alte informatii. Oricum, planuiesc sa revin curand cu o experienta pe care am trait-o astazi, legata de un eveniment polonez la care am avut ocazia sa fiu in culise. 



Lucilinburhuc, 963


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu