joi, 4 februarie 2021

Biserica fortificata Cristian, Judetul Brasov


de Maricela Stupar

Orașul Brașov este un oraș vizitat de zeci de mii de turiști anual, atât datorită numărului mare de obiective istorice și culturale, cât și pentru peisajele de o frumusete impresionantă, de munte predominant, care te învăluie în parfumul ozonat al pădurilor noastre de conifere. Efectul este relaxant, orașul situindu-se la o altitudine medie de 700 metri( unele zone la peste 1200 de metri), fără să vorbim de crestele munților care îl înconjoară.

Dintre numeroasele obiective turistice de mare interes din Brașov vă propun astăzi să vizităm Biserica Fortificată Cristian. Comuna Cristian (în germană Neustadt im Burzenland) are  prima atestare documentară in anul 1223, sub denumirea latină Insula Christana. Se afla la 12 km de Brasov, în

sensul de mers spre Bran, cu mașina ajungem în 13-14 minute și dacă vrem să mergem pe jos, ajungem cam într-o oră și jumătate. Satul a fost fondat în secolul al XIII-lea, în timpul Ordinului Cavalerilor Teutoni, care au construit mai multe cetăți în regiune și au recrutat coloniști sași.


Imediat cum am ajuns la intrarea în biserică, am fost întâmpinați de o doamnă care ne-a dat și unele informații interesante despre ea. Poarta hramul Sfantului Nicolae și a fost sfințită în anul 1871. Este tipic saxonă și a fost construită pe o basilica romana, mult mai mica. Are un zid dublu de apărare construit în trei secole, cu opt turnuri defensive care până în prezent sunt bine conservate (inițial zidul de apărare a avut nouă turnuri însă în prezent au rămas doar opt), arhitectura fiind militară medievală. Turnul de poartă a fost transformat în casă parohială și este prevăzut cu un acoperiş ascuţit cu patru turnuleţe, care a fost construit în 1803 și cu o fereastră rotundă prevăzută cu traforaje în piatră (rozasă) care sunt mărturii ale originii cisterciene din secolul al XIII-lea al primei biserici. 

Inițial construită în stil gotic, între anii 1250–1270, până în prezent construcția a suferit unele modificări datorate mai ales cutremurelor care i-au afectat structura de rezistență. În forma ei actuală a fost construită între anii 1839-1841, pe ruinele vechii construcții din secolul XIII, cu arhitectură de biserică hală clasicizată. La construcția și la înfrumusețarea noii biserici au contribuit satenii, condusi de doi localnici credincioși, a căror portrete se afla pe peretii interiori ai bisericii. În curtea bisericii plina de flori în cea mai mare parte a anului, s-au aflat în trecut unele fortificații care începând cu anul 1792, în locul acelor fortificații s-a  amenajat cimitirul. Până în anul 1900, pe partea interioară a zidului inelar se aflau mici magazii pentru păstrarea proviziilor locuitorilor comunei.  Zidul include şi „turnul slăninii”, iar nivelul mjlociu al turnului servește drept capelă. La nivelul superior al turnului se află gurile pentru turnarea păcurii. Clopotniţa bisericii din perioada gotică, face parte încă din biserică. Pe cel mai mare clopot al bisericii există o inscripție, care multă vreme a fost considerată o scriere misterioasă, până când a fost descifrată de un preot care se numea Rauss și care a stabilit că de fapt este vorba de un alfabet neogotic dar cu diverse înflorituri.


Interiorul bisericii este impresionant și deosebit. Chiar la intrare se află un mic muzeu etnografic cu obiecte săsești și elemente de port săsesc, dar și două panouri pe care sunt consemnate numele locuitorilor din Cristian decedați în Primul și în al Doilea Război Mondial și a celor deportați, în memoria și în glorificarea acestora. 

Altarul, care a fost construit în același timp cu biserica, este dominat de Iisus foarte frumos realizat, binecuvântand. Este opera sculptorului Johann Bartel si dateaza din 1900. Din superbele vitralii veghează Apostolii Petru și Pavel. Pe peretele din partea drepată al bisericii îi găsim pe Martin Luther și Johannes Honterus,  reformatorii protestanți ale căror reforme au dus la nașterea Bisericii Evanghelice-Luterane. Superbul amvon a fost construit de asemenea, odată cu biserica, iar perechile de piloni ce susțin arcele bisericii sunt impresionante. Policandrul cu 50 de lampi scaldă biserica întro lumină caldă și a fost confectionat din fier batut cu numele celor cazuti în Primul și în al doi-lea Război Mondial sau disparuti, în amintirea și spre recunoștința lor. Există o orga cu două claviaturi și 23 de registre pe sistem pneumatic, recondiționată în anul 1909 de Karl Einschenk, după modelul vechii orgi a lui Heinrich Maywald din 1842.

Întregul complex al Bisericii fortificate, iti confera un sentiment de liniste și admiratie și merită să fie vizitat. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu