marți, 2 februarie 2021

O laguna in...laguna!

de Paul Drosu

Acolo unde singurele urme de pasi omenesti pe nisipul fin si roz sunt doar ale tale… Acolo unde plajele nu sunt invadate de alge… Acolo unde apa lagunelor si oceanului nu e infestata cu e-coli, cu reziduuri petroliere sau mizerie omeneasca… Acolo unde plajele sunt fara umbrelute si sezlonguri frumos aliniate si ordonate, fara restaurante, fara snackuri, fara muzica care urla, fara antren, fara miros de gratare, fara automobile parcate pe jumatate in apa marii, fara ATV-uri care fac slalom printre turisti, fara masini, fara nici macar biciclete, fara vanzatori ambulanti (mai ales de bomboane agricole, fara inghesuiala cat mai mare, fara salvamari disperati, fara nici macar, oricat ai cauta, un singur cotor de porumb fiert, sau sambure de piersica, sau mucuri de tigari si cioburi, sau turisti cu lanturile de aur la gat cat bratul de groase, fara skijet-uri, "banane" si parasailing-uri... Si chiar fara NICI MACAR UN TURIST! O imagine pentru cei mai multi sau mai
putini, care, ca si mine, iubesc si viseaza la acele insule tropicale ramase in numar, vai, atat de mic, cat mai pustii de reprezentantii speciei omenesti… Pentru cei care sunt ca mine… cei care nu vor ca pe insulele si atolii tropicali de vis sa se calce pe bombeuri cu 'jdemii de alti turisti sau calatori. Pentru cei pentru care conteaza ca pe insulele si atolii tropicali de vis sa fie o cat mai mica prezenta omeneasca (atat locuitori, dar, mai ales, turisti) si, astfel, Natura sa fie neatinsa de mizeria si rautatea oamenilor! Atoli de corali incredibil de puri si de frumosi, atoli declarati "Rezervatii ale Biosferei UNESCO"!  Atoli din mijlocul celui mai mare "SANCTUAR AL RECHINILOR" de pe planeta!

Acele insule tropicale bine ascunse in mijlocul Pacificului si nestiute de marketingul turistic devorator de puritate si inocenta… Acele insule tropicale in care singura "distractie" e sa asculti si sa vorbesti cu Natura… Si sa intelegi Natura…sa ii intelegi puritatea, inocenta si fragilitatea! Si sa te bucuri de fiecare secunda traita in aceste locuri, ca si cum ar fi ultima secunda…a ta sau a lor… Caci, din pacate, pentru multe din astfel de insule, din cele, oricum, foarte putine ramase, chiar sunt ultimele "secunde" in care le mai poti vedea in aceasta stare! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu