marți, 23 martie 2021

Japonia si minunile ei

 

de Valentin Oanta

Japonia este o țară insulară, de fapt un arhipelag format din patru insule mari și multe mai mici, situat în nord aproape de estul Siberiei, iar în sud în proximitatea Taiwanului. Cele patru mari insule sunt Hokkaido, Honsu, Sikoku și Kyusu. Pentru un european ca mine, Japonia reprezintă un teritoriu fascinant, cu foarte multe elemente diferite de cele care ne sunt cunoscute nouă. Sunt specifice acestei țări marile temple budiste, dar și aranjamentele florale, grădinile feerice, kimonourile, sau sportul numit Sumo. Este o țară superdezvoltată, produsele lor de înaltă tehnologie fiind regăsite în întreaga lume prin componente în domeniul comunicațiilor, transporturilor, divertismentului etc. Pentru un japonez este absolut normal să muncească 16 ore pe zi.
Atracțiile turistice abundă. Nu numai orașele mari precum capitala Tokio sau Kioto, Yokohama ori Osaka sunt vestite pentru obiectivele lor turistice, spectacole stradale cu specific istoric, inclusiv arte marțiale, sau mesele tradiționale cu nelipsitul sushi, dar și

sâmbătă, 13 martie 2021

O calatorie prin Sultanatul Oman

de Valentin Oanta

În așteptarea soarelui verii mediteraneene, vă invit să facem o călătorie acum, în Sultanatul Oman, unde temperatura este ziua cam 25 de grade, iar noaptea nu scade sub 15, cu excepția zonei deșertice și a celei muntoase din nord.
Orașul Muscat, capitala sultanatului este un loc relativ modern, în stil musulman, cu agitația specific arabă. Putem admira Palatul Matrah, Marea Moscheie ce poate găzdui 20.000 de credincioși, Palatul Sultanului, sau Souqul( piata) unde găsești orice.
Apoi, să facem o incursiune la poalele muntelui Jabel Shams, unde găsim o zona cu vechi meșteșugari ce fac vestitele carpete groase din lână, vopsite in negru, roșu și maro cu modele specific arabe. În apropiere de Wade Bani Khalifa putem înota în lacul unei oaze sau putem fi serviți cu o cafea tradițională de

vineri, 12 martie 2021

Seria marilor muzee europene - British Museum

 

de Marian Lisu

Considerat de mulți ca fiind Muzeul Muzeelor, după alții, un amestec oarecum kitschos, prin amalgamarea prea multor culturi și informații vizuale laolaltă, British-ul e clar un muzeu obligatoriu de pus pe lista dorințelor.
Nu conține doar parte din istoria unei națiuni, a vreunei culturi, ori o arie geografică – e o lume întreagă condensată și o compresie temporară de neegalat – două milioane de ani ale lumii cunoscute prin descoperiri.
Sunt lucruri pe care le găsim familiare – le cunoaștem din manuale, sunt nume care ne par apropiate – sunt eroii copilăriei, din vechile legende cu zei, sunt rămășițele unor civilizații dispărute care atinseseră apogeul dezvoltării și pentru care încă sunt enigme rămase cum de a fost posibilă extincția lor.
Nu e loc mai indicat pentru a înțelege evoluția artei, a spiritualității, a puterii de orice fel (locale, imperiale, continentale, coloniale), căci este cea mai completă și complexă modalitate de înțelegere a evoluției umanității, per ansamblu.
La început, scările ciudate ne plimbă agale prin camere imense, pline până la

vineri, 5 martie 2021

Candva, demult, cand m-am indragostit de Budapesta...

de Mircea Poeana

Am ajuns prima data la Budapesta in primavara lui 2003.
Stateam pe punte si deodata am zarit Parlamentul, Westminster-ul Estului.
Pe malul celalalt, castelul si Catedrala Corvinului.
Recunosc, desi destul de inaintat in varsta, mi-au dat lacrimile.
De uimire, de emotie.
Eram vrajit si contrariat in acelasi timp.
Toate ineptiile auzite pana atunci despre maghiari se prabuseau ca un castel din carti de joc tocite.
Si da, recunosc din nou, acela a fost momentul cand m-am indragostit iremediabil de "Tara Maghiarilor" si de Maghiari.
De atunci am cutreierat aceasta tara in lung si in lat: Godollo, Hollókő, Eger, Kalocsa, Balaton, Esztergom, Komarom, Tihany, Szentendre, Visegrád...
Am fost la Budapesta de vreo suta cincizeci de ori.
Daca as putea invata limba m-as muta oriunde in Ungaria.
Dumnezeu sa-i ocroteasca pe Maghiari!

 

marți, 2 martie 2021

Emiratele Arabe Unite - statul care a trimis un Rover pe Marte

de Valentin Oanta

Acum exact un an, în plină pandemie în Europa, mă aflam în cel de-al 44 stat pe care am reușit să îl vizitez. Nu aveau probleme cu covidel. Deocamdată. Acest stat, acum 41 de ani nu exista. Pe aceste meleaguri era numai nisip, câteva sate de pescari pe litoral, niște culegători de perle, deșert și așezări sărăcăcioase de beduini cu ale lor cămile. Ați ghicit, e vorba de Emiratele Arabe Unite, formate din cinci emirate din cele șapte din zona Golfului. Azi, urmare dezvoltării incredibile în doar 41 de ani, au devenit un centru de afaceri al lumii, un reper al dezvoltării in orice domeniu. Au ajuns să exploreze planeta Marte, cu un ROVER trimis de sonda lor spațială.
Au de toate (înafară de alcool): rețea de metrou sub și supraterană, cu panouri retractabile pt. protecție, stații de bus cu climatizare, malluri superelegante, zgârie nori cu arhitectură în stil arab fantastice, porturi elegante, industrie și chiar agricultură , moderne in condițiile de acolo.
Toate acestea au fost posibile datorită conducătorilor, șeici foarte modești în ciuda bogăției personale, atașați de popor și foarte iubiți. Ne spunea cu