duminică, 30 octombrie 2016

Călătorind prin Asia: Kuala Lumpur

de Carmen Dima
     Hello, Asia, nice to meet you!
Recunosc ca am avut emotii cand am pus prima data piciorul pe pamantul Asiei. Am avut strania senzatie ca mi se intampla ceva special, ca mi se deschide o lume noua, total diferita de cea pe care o stiam pana acum. Si nu m-am inselat deloc. Dimpotriva, timpul mi-a demonstrat ca in inima mea s-a cuibarit o dragoste vesnica!
      Malaezia mi-a suras prietenos, inca din avion, cand m-a vrajit cu verdele ei imbietor si apele ce conturau un peisaj mirific. Monarhie constitutional federala, adica o alaturare de 13 state si 3 teritorii federale.adunate sub diriguirea unui rege, o tara multi-etnica si multi-culturala cu peste 30 de milioane de locuitori, declarata stat independent in 1957, Malayesia este a 3-a tara ca economie din Asia de sud si cam a 29-a in economia lumii. Aveam mai tarziu sa aflu ca este un stat cu adevarat dezvoltat, dar si contradictoriu.
    Marea metropola Kuala Lumpur, una dintre principalele porti ale Asiei, ne-a intampinat in miezul zilei cu un soare stralucitor, cu o caldura de 32 de grade si o umiditate pe masura. Formalitatile de intrare in tara prin aeroportul international KLIA s-au desfasurat rapid, fara prea multa bataie de cap si fara gramezi de lume. Dupa completarea unui formular simplu si fara a plati nimic, am primit viza de intrare in 10 minute. Am plecat apoi spre peronul trenului KLIA Express, care ne-a dus rapid, curat si elegant spre centrul orasului, pentru suma de 30 RM, adica ringgit malayesian, a carui paritate noi am socotit-o cam 1 la 1 cu leul nostru, desi nu era tocmai exact, dar asa aveam o
Afla mai multe, accesand asta

joi, 27 octombrie 2016

Pestera de la Postojna

     Pesterile reprezinta in general un fenomen al naturii, iar daca ne raportam la Slovenia cu siguranta putem asocia turismul cu Pestera Postojna. 
Aflata la 50 de kilometri de Ljubljana, aceasta pestera este faimoasa in Europa deoarece detine cea mai mare stalagmita de pe glob.
Ce poti vizita: 
1. Pestera Postojna are o cala ferata dubla pe care circula un trenulet prin aproape 4 km de pasaje. Turul dureaza 90 de minute, incepe cu ,,o cursa pe sine,, , dupa care se face o plimbare cu ghidul prin galeriile impanzite de stalagmite, iar apoi se revine la suprafata cu trenuletul.
2. Sala Congresului (Ballroom) este cunoscuta datorita festivalului care avea loc aici de Rusalii.
3. Marele munte (numit Golgota) este o sala subterana unde se mai afla si Podul Rus.
4. Sala tuburilor : Are stalactite albe din calcit pur.
5. Camera Rosie: Îşi datorează culoarea sa roşiatică amestecului de fier şi lut.
6. Sala de concerte: Este una dintre cele mai mari săli şi poate găzdui mai multe mii de persoane simultan.
7. Briliantul, cea mai frumoasa stalagmita, cu o inaltime de 5 metri.
8. Raul Pivka, care curge cu putere în adâncuri.
În peşteră temperatura este destul de scăzută, 10°C. Aici se afla o salamandră numită proteus sau olm. În zonă este cunoscută ca peştele uman, din cauza aspectului pielii sale. De asemenea, exista inca aproximativ 100 de specii de vietăţi care locuiesc permanent in

luni, 24 octombrie 2016

Pledoarie pentru elefanti

de Paul Drosu
    Dragi prieteni, probabil ati remarcat mica pledoarie de pe pagina mea de fb, pledoarie impotriva calaritului elefantilor si a incurajarii implicite, in acest fel, a ceea ce se afla in spatele acestei activitati – tortura si abuzurile asupra micilor elefantei, inca de cand sunt smulsi de langa mamele lor, pentru a li se zdrobi vointa… :( Da, iubesc foarte mult animalele salbatice (ca si orice alt animal sau fiinta) si le respect nespus dreptul de a trai libere si fericite in mediul lor natural, fara a fi abuzate, ucise, torturate si folosite pe post de jucarii de catre noi, oamenii cei "superiori" si "civilizati"…si mai ales, distrugatori! Ma pot "lauda" ca in toate calatoriile mele prin lume am interactionat cu animalele salbatice numai in mediul lor natural, atat de mult cat ele au dorit si atata timp cat ele m-au acceptat: elefantii salbatici, balenele si rechinii din ocean, delfinii salbatici DIN ocean, delfinii roz din Amazon, testoasele marine…si mai sunt… 
Iata o prima poza (poza 1) pe care am facut-o unei familii de elefanti africani, liberi si fericiti, asa cum ar trebui sa fie toti elefantii din aceasta lume…Aceste imagini se mai intalnesc insa numai prin parcurile nationale africane, din ce in ce mai rar insa…caci se preconizeaza ca, datorita

sâmbătă, 22 octombrie 2016

Ohrid, orașul cu 365 de biserici

de Marius Pop
    Chiar nu e o gluma. Ohrid, supranumit “Ierusalimul Estului” avea 365 de biserici, cate una pentru fiecare zi a saptamanii. Desigur, biserici erau considerate si micile capele in care nu se oficiaza vreo slujba dar in care exista un altar si loc de rugaciune. In zilele noastre numarul lor a scazut dar locuitorii sunt mandrii sa spuna ca au ramas tot atatea. Ohrid, oras antic, mentionat pentru prima data in documente grecesti in anul 353, situat pe malul vechiului lac (unii spun ca are peste trei milioane de ani) cu acelasi nume, este al saptelea ca marime in Macedonia si este unul dintre cele 28 de locuri care sunt parte a UNESCO World Heritage atat ca si site cultural cat si natural.
       Aflat sub diferite stapaniri, orasul avea la jumatatea secolului XVII doar 142 de case crestine dar in scurt timp lucururile s-au schimbat. Ohridul a devenit un important punct comercial dar si un important punct de trecere al unei rute comerciale si, desi ramas sub dominatie Otomana pana in 1912, populatia musulmana a scazut dramatic pana la mai putin de 40%.  Azi populatia macedoneana reprezinta peste 80% majoritatea absoluta fiind ortodoxa. Pentru acestia si nu numai Ohrid este centrul spiritual al tarii si locul care ii face sa se
Afla mai multe dand un click aici !

joi, 13 octombrie 2016

JAMAICA – splendoare in iarba si dincolo de ea – Pe urmele lui Bob Marley

de Ovi Madsen
        Nu va mai pocaiti! Iisus nu va veni a doua oara! A venit deja… Il gasiti in Jamaica! E deghizat in fiecare sunet, vers, vibratie si respiratie a lui Bob Marley! E o stare de spirit. E o stare de gratie.
         Una dintre destinaţiile favorite la nivel global pentru petrecerea „săptămânii(lor) de miere”, Jamaica nu trebuie însă confundată cu vreo escapadă extravagantă gen Bora-Bora! Dacă eviţi perioada de high-season (mijlocul lui decembrie – mijlocul lui aprilie), poţi să te bucuri de un sejur de vis la 1400 de dolari de persoană care cuprinde atât biletul de avion pe ruta Frankfurt sau Amsterdam – Montego Bay, cât şi cazarea all-inclusive la un hotel de 5 stele de talia lui Gran Bahia, momentan cel mai mare din Ochos Rios! În plus, dai din buzunar doar pentru ruta Bucureşti – Frankfurt / Amsterdam în funcţie de linia aeriană aleasă! Şi, fireşte, pentru călătoriile pe care vrei să le întreprinzi la diferite puncte de atracţie must-see din insulă, precum Nine Miles, locul de naştere al lui Bob Marley şi Negril, staţiunea cu cel mai frumos apus de soare din Jamaica şi nu numai!
       Si ca sa faca apoplexie si combustie sfintii Macarie, Nectarie si Habotnicie, o sa-mi ilustrez metafora iconoclasta. Da, Bob Marley este pentru jamaicani si pentru toata suflarea rastafariana din Africa pana in America un Hristos modern, asa cum Gandhi este pentru aproape un miliard si jumatate de hindusi de pretutindeni. Sau cum este Che Guevara pentru milioane de cubanezi, venezueleni si de tineri precum si de adulti cu sufletul tanar, liber, frumos si indraznet care cred intr-o lume mai buna dincolo de clisee si ipocrizia lui „political correctness”, fie si atunci cand isi traiesc boemia in locuri profane precum Vama Veche, asa cum inca mai era ea acum vreo
Citeste mai multe dand un click aici!

miercuri, 12 octombrie 2016

Templul Dacic al Ursitelor - Sinca Veche (Judetul Brasov)


de Butterfly
         In stravechea tara a Fagarasului, la cativa kilometri de Persani, intre orasele Brasov si Fagaras, se afla satul Sinca Veche. Un sat aparent nebagat in seama, situat intr-o zona pitoreasca de munte, strajuit de pasuni verzi pline de turme. Din strada principala care trece prin sat apare un indicator spre MANASTIREA RUPESTRA, iar daca ai ajuns la el nu mai ai mult pana ajungi la locul magic in care te voi purta azi. Exista si o parcare plina de cersetori dar, daca ii ignori, te vor lasa in pace si nu vor patrunde in asezamantul protejat cu o portita din 
Afla mai multe aici !

luni, 10 octombrie 2016

Legenda Mânăstirii Cocoș

de Cristian Cealera
În urmă cu aproape două veacuri, în anul 1833, trei călugări pe nume Visarion, Gherontie şi Isaia se întorceau de la Muntele Athos, prin Dobrogea noastră, cu gândul de a trece de aici, peste Dunăre, în Țara Românească. Au ajuns în nordul provinciei şi într-o seară de vară târzie au poposit în apropierea Niculiţelului. S-au hotărât să rămână peste noapte, la deal, la stâna unor ciobani, la marginea unui codru frumos şi întunecat. Văzuseră multe cei trei în lungile lor preumblări dar frumuseţea acestui loc le tăiase răsuflarea. Mâncară caş dulce şi băură câte o stacană de vin negru, dat de gazda lor apoi se culcară chiar lângă foc, în aer liber, de acolo unde puteau vedea aştrii nopţii ce împodobiseră bolta dealului.
Dimineaţă, toţi trei se treziră dintr-odată, ca la un semn, smulşi din mrejele somnului de sunete ciudate. Când se dezmeticiră înţeleseră pe dată că din codrii apropiaţi se aude cântecul cocoşilor sălbatici, ce dădeau semnul trezirii la viaţă a naturii. Cocoşii aceia de mesteacăn, sumedenie li se părură celor trei monahi. Dintre ei, lui Visarion, cel din Făgăraş, cel mai umblat şi mai învăţat i se păru chiar că pe lângă cântecul cocoşului, din codru mai răzbate parcă un suntet, mult mai familiar lor decât cântul vieţuitoarelor. Acest al doilea sunet, unul sacadat, îi părea Făgărăşanului ca fiind cel al unei toace de mânăstire.
Când se trezi din vraja cântecelor, călugărul merse la ciobanul ce îi găzduise şi îl întrebă ce aşezare monastirească şi neştiută de ei se află în apropiere. Omul îi spuse că aşa ceva nu există şi că cel mai apropiat lăcaş al lui Dumnezeu este tocmai în sat, la Niculiţel. Dar… ciobanul le spuse o legendă a locului, că pe vremea sultanului Mehmed IV Vânătorul (1648-1687) , aici pe Deal fusese un schit de călugări. Nişte tâlhari fără credinţă veniră însă într-un an şi îi omorâră pe pustnici, dând şi foc micii bisericuţe pe care ei o întemeiaseră. Nu mai rămăsese nimic de pe urma acelor eremiţi dar uneori noaptea, toaca nevăzută a schitului ars prindea viaţă şi începea să bată din nou.
Auzind această poveste, Visarion înţelese că e un semn de la Dumnezeu. Se sfătui cu semenii săi şi se hotărâră să nu mai meargă în Țara Românească, ci să rămână aici pe Deal şi să îi facă Casă de Rugăciuni Domnului Dumnezeu. În zilele următoare, cumpărară pământul de la o localnică apoi merseră la oraş şi luară voie de la Împărăţia Turcului să ridice o biserică. Mânăstirii îi puseră numele Cocoş, după cel al cocoşului de mesteacăn ce hălăduia prin hăţişurile codrului. Un cocoş de mesteacăn cocoţat pe o creangă de stejar fu apoi desenat pe un vas de argint ce a fost pus cu mare preţuire în altar. Aşa a început povestea Mânăstirii Cocoş…
Astăzi, în codru nu mai există niciun cocoş de mesteacăn, au dispărut cu toţii pe începutul secolului trecut. Mânăstirea a rezistat veacurilor şi este astăzi mai mândră decât niciodată…

miercuri, 5 octombrie 2016

Cum sa devii rezident in Paradis…

de Corina Mulea
       Povestea incepe de acum 8 ani cand am vizitat pentru prima data Maldivele in luna de miere. Am stat intr-un resort nu foarte luxos dar destul de “piperat”pentru bugetul nostru si am fost de-a dreptul fermecati de apa incredibil de albastra, de bogatia faunei si florei oceanului si de insulitele si plajele cu nisip alb fin. Nu credeam ca o sa mai revenim vreodata aici….. Acum doi ani, impreuna cu cei mai buni prieteni ai nostri am decis sa facem o vacanta low budget intr-o locatie exotica. Am rascolit internetul si am gasit ceea ce am cautat: o pensiune pe o insula populata, cu preturi rezonabile in Maldive!!! Am petrecut o vacanta de vis, exact asa cum ne-am dorit! Si uite asa, usor usor a izvorat ideaa: “Cum ar fi daca am avea si noi o pensiune aici?” Ce a urmat apoi e cu adevarat demn de o poveste: cateva luni de cautari, intrebari, calcule, decizii, bucurii, nervi, dubii pana cand am gasit partenerul si locatia potrivita. Aveam nevoie de un partener local de incredere pentru a putea deschide afacerea, deoarece doar maldivienii pot detine teren si constructii. Constructia efectiva a durat  aproape 7 luni si nu exagerez de loc cand spun ca nu a fost usor de loc.
       Cel mai mult am fost sprijiniti de parinti si prieteni, fara ei Hibaru Fishing Lodge nu ar fi existat. Parintii ne-au ajutat cu sfaturi, idei, decoratiuni interioare (mama mea e o mica artista si ne-a decorat o parte din pensiune cu lucrarile ei). Designul pensiunii l-am facut in Baia Mare cu ajutorul unor prieteni dragi si de asemenea, chiar la sfarsitul lucrarilor, un alt prieten a venit in Maldive si a muncit cot la cot cu noi pentru 
Afla mai multe, accesand asta !

marți, 4 octombrie 2016

Israel…Is Real

 de Robert Matei
       Si  iata-ma ajuns  si in tara controversata. Ideea nu-mi apartinea in totalitate  desi de multe ori m-a biciuit gandul de a merge macar o singura data acolo, sa trag pe nas din aerul lor sfant. De mic copil mi-au placut zborurile , am avut fascinatie pentru pasari (care ulterior a capatat o conotatie complet peiorativa)  si tot ce insemna sfidarea gravitatiei. Desigur, ajuns pe Henri Coarda, am fost satisfacut doar cu prima parte, sfidarea. Pentru ca toate lucrurile sa mearga bine, am fost controlat (eu din tot grupul) in mod  “ceva mai temeinic” (aproape asemeni unui tuseu rectal) prin prisma prejudecatilor si preconceptiilor ca, daca arat  ca un terorist dubios, am barba si piuie metalele infipte in diverse parti ale corpului meu  prin poarta de control, inseamna ca sunt de neincredere. Aceeasi  manevra scaldata in bunavoia scepticismului oligofren al unei tari paranoice mi-a fost aplicata  si in Tel Aviv, unde, un nene  de pe acolo m-a acostat  in terminal cu intrebari riguroase despre cum mama dracului am ajuns eu acolo, cu ce grup am venit si mai ales  de ce . Sfidandu-l din accentul britanic pronuntat  i-am comunicat sa ma lase in plata Domnului sau a lui Yahve sau in orice o mai crede el numai sa plec dracu ca am treaba si nu bombardez pe nimeni.
       Am remarcat ca astia din Israel nu prea stiu de gluma. Cred ca e o conspiratie cu toti comediantii evrei care sunt foarte haiosi. Si… am pornit la drum. In prima faza  ghidul mi s-a parut ca are un usor retard pentru ca vreo ora si jumatate  vorbea la microfonul din autocarul cu care ne plimbam  de la o locatie la alta  ca si cand ar fi fumat foarte foarte multa iarba , iar formulele lui de adresare erau  “dragii mei “ sau “scumpii mei” , lucru ce mi-a amintit de