sâmbătă, 31 decembrie 2016

Traditii de Anul Nou in lume

de Dorina Danila
        Anul Nou este întâmpinat în multe feluri în diferite părți ale lumii, dar toate tradițiile sunt menite să aducă fericire, noroc și prosperitate. Iată câteva obiceiuri și ritualuri din lumea largă:
         America Latina
În Argentina, Peru, Mexic și în alte țări există obiceiul ca oamenii să poarte lenjerie colorată, în funcție de dorința pe care o au: roșie pentru dragoste sau verde pentru bani. Cel mai bine ar fi să fie multicoloră (părerea mea :D).
       Anglia 
Englezii cred că prima persoană care trece pragul casei în Noul An le va aduce noroc și bunăstare. Cu condiția să fie bărbat, să intre pe ușa din față și să aducă daruri: pâine, băutură pentru capul familiei și cărbune pentru foc.
       Austria 
La masa de Anul Nou, austriecii mănâncă 
Afla mai multe cu un click aici !

duminică, 25 decembrie 2016

Dansuri din Madagascar


de Paul Drosu
Acesta este un filmulet cu dansurile specifice malgase (din Madagascar) despre animalele mitice ale Africii si, mai ales, ale Madagascarului. Am selectat doar dansul cameleonului si dansul lemurienilor. Actiunea se petrece la un lodge complet izolat de pe coasta de nord-vest a Madagascarului, pe tarmul canalului Mozambic...un loc atat de izolat, incat acolo nu se poate ajunge decat cu un mic avion Cessna, privat, care aterizeaza pe o micuta pista de pamant rosu. Iar lodge-ul este in mijlocul unei imense rezervatii naturale, integrandu-se PERFECT in natura. Spectatori eram vreo 6. Lucru important pentru autenticitate si traditie - dansatorii nu sunt profesionisti, ci sunt locuitori ai celor doua sate din (relativa) vecinatate, care lucreaza la lodge si in rezervatia naturala...un model de mini-economie locala sustenabila! Au reusit sa eradicheze chiar si malaria de pe teritoriul rezervatiei! Iar cele 2 fetite sunt un superb amestec frantuzo-malgas... :)Cel mai minunat lucru intr-o calatorie este sa cunosti localnicii si cultura lor si, mai ales, sa devii prietenul si, de ce nu, fratele lor. Eu ma pot lauda ca si pe aceasta insula mitica a Terrei, am reusit sa devin prieten pe viata cu unii dintre ei...si ii voi revedea cu siguranta, ca si pe micul nostru pui de baobab pe care l-am plantat si care ne asteapta acolo...caci, asa cum se spune la finalul cantecului: "...on se verra un jour" (ne vom revedea intr-o zi), caci despartirea "c'est pas pour toujours" (nu este pentru totdeauna)... 

vineri, 23 decembrie 2016

Targul de Craciun de la Sibiu

      Concertul de nai al unuia dintre discipolii lui Gheorghe Zamfir a inaugurat a zecea editie a Targului de Craciun de la Sibiu, inca de pe 18 noiembrie. Astfel , Sibiul este si anul acesta locatia favorita pentru turistii care doresc sa intre in atmosfera Sarbatorilor de iarna. Petreceti aici clipe de neuitat, admirand proiectiile grandioase care imbraca vechile cladiri din Piata Mare si perdeaua de lumini care acopera intreg spatiul. Un scurt popas si o conversatie "magica" sub ramurile frumos impodobite ale bradului completeaza intreg tabloul de iarna. Va recomand sa va continuati apoi "calatoria", savurand un pahar de vin fiert printre casutele impodobite. Preparatele traditionale si multitudinea de dulcuri "de sezon" va vor duce precis cu gandul la copilarie. Iar , daca cel mic va trage de maneca, nu ezitati sa va opriti la Casuta lui Mos Craciun. Dorintele spuse aici au sanse mari sa fie indeplinite. Daca nu acum, atunci cand? Neaparat trebuie sa incheiati totul cu o plimbare cu trenuletul: va aduce precis zambete pe obrazul fiecaruia!

marți, 20 decembrie 2016

Insula Șerpilor – Oracolul din Leuke și sacrificarea fecioarei

de Cristian Cealera
    Sunt atât de multe legende legate de marea insulă a Pontului, Leuke (Albă), cea numită acum Insula Șerpilor… Și toate aceste mituri îl au ca personaj central pe eroul Ahile (Achilles), ucis sub zidurile Troiei dar renăscut în spirit, odată ce mama sa Thetis i-a adus trupul pe insula Mării Negre.
Una dintre poveștile extrem de interesante este cea legată de existența unui Oracol al lui Ahile în Insula Leuke. Despre un templu sacru închinat eroului devenit nemuritor ne vorbește un istoric al antichității, Flavius Arrianus (sec. I – II d.H).
   El scria despre Oracolul lui Ahile în anul 130 d.H, în opera „Periplus Ponti Euxini”: “Unii istoricesc și că dintre cei ce se coboară pe insulă, cei veniți înadins aduc de pe corăbii victime, pe care parte le

Amman - un exemplu pentru toleranta dintre crestini si musulmani!

de Mihaela Babici
      Amman, capitala Iordaniei, este un oras fermecator in care nu poti sa nu observi contrastul puternic intre saracie si opulenta dar in care, in mod oarecum paradoxal, pot sa coexiste in armonie oameni de diverse orientari religioase. Un exemplu elocvent in acest sens este ca pe acceasi strada se gaseste biserica ortodoxa, vis-a-vis moscheea si la cativa metri mai incolo biserica catolica.
            Asa cum spuneam, in Iordania sunt relatii foarte bune intre crestini si musulmani. Este o poveste potrivit careia intr-un sat, imamul s-a imbolnavit chiar in perioada ramadamului. In aceasta perioada musulmanii nu au voie sa manace sau sa bea nimic pana la apusul soarelui. Explicatia pentru acest obicei este ca toata lumea trebuie sa simta ce simte saracul, care nu are ce manca si abia seara isi permite sa manance foarte putinul care a reusit sa si-l procure peste zi. Momentul in care musulmanii au voie sa puna ceva in gura este anuntat de catre imam. Cum imamul era bolnav, nu a mai fost cine sa anunte comunitatea musulmana. Preotul crestin vazand ca este deja tarziu si nu se aude rugaciune de dezlegare la mancare s-a dus la casa imamului. Acolo o gaseste pe sotia acestuia care ii explica ca imamul este bolnav si nu poate rosti rugaciunea. Atunci preotul s-a dus la biserica si tras clopotele in fiecare seara ca sa anunte musulmanii apusul soarelui si libertatea la 
Afla mai multe cu un click aici !

vineri, 16 decembrie 2016

Reprezentanţii ANAT vor să introducă noi instrumente pentru garantarea pachetelor turistice

 de Claudiu Padurean
      Reprezentanţii patronatelor din domeniul turismului propun înfiinţarea unor noi instrumente de garantare a pachetelor turistice cumpărate de clienţii agenţiilor de turism. Printre acestea se numără şi crearea unui fond de garantare, alimentat şi administrat de reprezentanţii patronatelor.
  Reprezentanţii ANAT – Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România au redactat un proiect de lege referitor la garantarea pachetelor turistice cumpărate de clienţii agenţiilor din acest domeniu. Ei vor să introducă pe piaţă noi instrumente de protecţie a agenţiilor şi a turiştilor. Printre acestea se numără înfiinţarea unui fond de garantare, care va fi alimentat de contribuţiile agenţiilor membre şi care ar urma să fie administrat de reprezentanţii patronatelor din domeniu, spune preşedintele Comisiei de Legislaţie a ANAT, Dumitru Luca.
 ”Contribuţiile la acest fond ar urma să fie direct proporţional cu riscul indus pe piaţă, adică cu mărimea cifrei de afaceri a fiecărei agenţii de turism. Bineînţeles, vor conta şi alţi factori, precum bonitatea”, a spus Dumitru Luca.
   Proiectul de lege mai prevede faptul că agenţiile de turism pot opta şi pentru alte instrumente de garantare, precum poliţele de asigurare, scrisorile de garanţii bancare sau depozite bancare. Proiectul de lege va
Afla mai multe aici !

miercuri, 14 decembrie 2016

Valsând cu Viena

de Florentin Mocanu
       După un zbor scurt, grăbit parcă de un pilot ce trăgea zorile după el, am aterizat pe Schwechat cu 4 minute înainte de a pleca din București. Desigur pe alt fus orar.
Formalitățile se fac repede și în 15 minute de la începerea debarcării aveam bagajul luat și trebuia să decid cu ce plec spre hotel, pentru că lista posibilităților e chiar prea generoasă.
Hotelul ales este preferatul meu și e undeva pe lângă Westbahnhof. Jazz Brunch-ul oferit de el duminica este o experiență care se cere reluată iar și iar. La Westbahnhof cel mai usor se ajunge cu linia de autobuz. Durează aproximativ 40 de minute. Eu am ales o variantă mai complicată, am ales să merg cu trenul de Innsbruck pentru că îmi place mult această idee de a lega aeroportul capitalei de principalele orașe cât mai facil. Trenul m-a dus la gara principală de unde am luat metroul, linia U1 și apoi, de la Stephansplaz, linia U3. Am facut mai mult decât cu autobuzul, dar nu cu 
Afla mai multe cu un click aici !

luni, 12 decembrie 2016

Mănăstirea Humor, o splendidă ctitorie aristocratică

de Claudiu Padurean
Una dintre cele mai interesante mănăstire din Moldova este Humor, ctitorită de marele logofăt Toader Bubuiog. Biserica mănăstirii a fost inclusă în anul 1993 pe lista UNESCO. Biserica are un dublu hram, Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Gheorghe, pentru că a preluat și hramul unui lăcaș de cult preexistent.
La începutul Evului Mediu, în apropierea Mănăstirii Humor de azi se afla un schit de călugări, care avea o biserică de lemn. În vremea domnitorului Alexandru cel Bun (1400 – 1432), stăpânul feudei Humor, vornicul Ivan, a ridicat o biserică de piatră, iar în anul 1473, voievodul Ștefan cel Mare a dăruit bisericii un Tetraevangheliar, pe care este pictat voievodul, în timp ce îi oferă această carte Fecioarei Maria. La începutul secolul al XVI-lea, această biserică s-a prăbușit.
Iar în anul 1530, la o distanță de 500 de metri, marele logofăt Toader Bubuiog a început să ridice actuala biserică de piatră. În 1535, lucrările de construcție erau gata, iar Toader Bubuiog a angajat patru pictori care să îi ornamenteze biserica. El a ridicat și chilii pentru călugări. Un secol mai târziu, voievodul Vasile Lupu a construit un zid de apărare în jurul bisericii, precum și un turn masiv, cu parter și trei etaje, însă, câțiva ani mai târziu, mănăstirea a fost jefuită de cazacii conduși de Timuș Hmelnițchi. În anul 1775, Humorul a ajuns
Afla mai multe aici!

sâmbătă, 10 decembrie 2016

Piețele plutitoare ale Bangkok-ului

de Costi Draghici
        Odată ajuns în Bangkok nimic nu te poate cuceri mai mult decât o escapadă într-una din piețele plutitoare pline de șampanele care alunecă pe canalele înguste și vâslite de vânzătorii care își vând marfa direct din ambarcațiunile lor. Sunt o mare atracție în rândul turiștilor care caută să evadeze din cotidian pentru a exploata pentru câteva ore lumea de dincolo uitată de timp. Toată lumea iubește piețele plutitoare din jurul veneției orientului, Bangkok: thailandezi și turiști deopotrivă.
           Este distractiv și ieftin, poți gusta din mâncarea thailandeză, poate fi o evadare din căldura tropicală a Bangkok-ului. Poți bea din fructe exotice sau gusta din preparatele locale gătite și servite direct din barca trasă la mal. Practic toți turiștii ajunși în Bangkok vizitează cel puțin una dintre piețele plutitoare din jurul capitalei. Au și de unde 
Afla mai multe cu un click aici !

vineri, 9 decembrie 2016

Pârtia de schi din Feleacu, redeschisă de azi


              Pârtia Teleschi Feleacu își deschide porțile pentru iubitorii de schi și snowboard. Pârtia este deschisă în fiecare zi a săptămânii până la ora 22:00. De marți până joi, pârtia se deschide la ora 16:00, în zilele de weekend este disponibilă încă de dimineața de la 10:00, iar vinerea de la ora 14:00. Pentru că săptămâna începe cu o zi în care pârtia este pregătită după aglomerația din weekend, așa încât lunea se deschide doar la 18:00. Prețurile din acest sezon sunt de 5 lei pentru fiecare urcare și există reduceri pentru pachete cu mai multe urcări: 45 de lei – 10 urcări, 65 de lei – 15 urcări, 80 de lei – 20 de urcări. Centrul de închirieri este deschis și oferă iubitorilor sporturilor de iarnă echipament complet de schi și snowboard la prețul de 40 de lei/zi. Clujenii care vor să se dea cu sania au o alternativă viabilă în cadrul Fun Park-ului, unde există un traseu de tubing. Tot în Fun Park Cluj, doritorii se pot da în zorbing, să se cațere pe peretele de escaladă sau să încerce tirul cu arcul. Nici cei mici nu au fost uitați: acestia se pot distra în rotondo sau se pot juca în spațiul special amenajat din cadrul parcului de distracții. La Pensiunea Teleschi, clujenii pot servi masa și se pot încălzi cu un vin fiert la barul pensiunii. Pârtia de începători este amenajată deja de miercuri și își așteaptă în continuare “elevii”. O urcare cu”baby-lift”-ul costă 2 lei. SnowPark-ul este încă în curs de amenajare și va fi redeschis în cursul săptămânii viitoare. Accesul în cadrul SnowPark-ului este permis doar cu cască de protecție și protecție de spate.

joi, 8 decembrie 2016

Innsbruck – Perla de la poalele Alpilor

de Ileana Stefan
      Zilele vacantei noastre minunate s-au scurs cu viteza nisipului luat de vant…Lasam in urma spectaculoasa Elvetia si principatul bogat Liechtenstein. Acumulasem  atatea amintiri frumoase  si poze mii si mii. Dar cel mai mult, castigasem cunostinte si experiente despre atatea si atatea obiective turistice din toate locurile pe care le vizitasem. Asadar, in drumul spre casa, am repatruns in Austria, trecand prin alte si alte locuri de poveste tiroleza, de data aceasta. Primul a fost Innsbruck.
Innsbruck este un oras austriac de top, situat in sud-vestul tarii, marginit la vest de raul Inn, fiind capitala binecunoscutei provincii Tirol. De fapt, raul Inn traverseaza orasul de la vest la est, de unde si numele de Innsbruck, ceea ce inseamna “pod peste Inn”. Este foarte cunoscut pentru practicarea sporturilor de iarna, cu precadere, a schiului. Orasul a gazduit pana acum 2 editii ale Jocurilor Olimpice de iarna.
Iata-ne ajunsi, asadar la Innsbruck putin inainte de miezul zilei. Vremea a fost din nou excelenta pentru plimbari, poate chiar prea calda pentru sprinturile noastre zilnice dintr-un loc intr-altul. Pe toata perioada acestui circuit am avut numai vreme insorita si foarte calda pentru locurile montane prin care am tot haladuit. Dar totul a fost 

miercuri, 7 decembrie 2016

Sapte cărți de călătorie altfel

de Dorina Danila
      Le-am numit cărți de călătorie altfel pentru că sunt, de fapt, romane, dar personajele lor călătoresc prin lume, iar destinațiile în care ajung sunt descrise într-un mod care te face să-ți dorești neapărat să ajungi să vezi și tu locurile respective. Cel puțin pe mine mă inspiră mai mult decât ghidurile de călătorie, cel puțin în alegerea destinației de călătorie. Dacă vrei mai multe detalii, dă click pe titlul fiecări cărți.

                1. Inferno – Dan Brown 

Pașii (și aventurile) îl poartă pe Robert Langdon, personajul principal al romanului prin Florența, Veneția și Istanbul. Odată ajuns în Veneția, nu putea să rateze Piața San Marco.
„Spre deosebire de majoritatea piețelor publice din Europa, San Marco nu avea formă pătrată, ci în L. Latura mai scurtă, numită piazzetta, făcea legătura între mare și bazilica San Marco. În capătul ei, în unghi de nouăzeci de grade, începea latura mai lungă, de la bazilică până la Muzeul Correr. În mod ciudat, în loc să fie dreptunghiulară, piața avea forma unui trapez neregulat, îngustându-se considerabil la unul dintre capete. datorită acestei iluzii, piața părea mult mai lungă decât era în realitate – efect accentuat de dalele al căror tipar urmărea modul în care erau dispuse în
Afla mai multe aici !

Pearl Harbour si localnicii din Polinezia Franceza

de Paul Drosu
    Astazi se comemoreaza 75 de ani de la atacul de la Pearl Harbor...:( , punctul de cotitura al celui de al 2-lea razboi mondial. Urmarile acestui razboi se vad in multe insule din Pacific (mai ales partea de vest a Pacificului). Dar urme se vad chiar si la mare departare de teatrele de razboi...cum ar fi acest tun urias, de 180 mm, din BORA BORA, unul din cele cateva instalate de americani pentru protectia acestei insule...dar din fericire (atat pentru locuitori, cat si pentru mediu) niciodata utilizat. :) Desi in Bora Bora nu s-au dat lupte, totusi aceasta insula a fost o baza extrem de importanta pentru americani, gazduind mii de soldati, crucisatoare, distrugatoare si aprovizionand, in total, aproape 200 de nave.Se poate constata insa teama atroce a americanilor (a lumii libere, in general) daca s-au gandit sa fortifice si insule aflate la mii de km de campurile de lupta din vestul Pacificului... Si un lucru "amuzant" este ca pe atolii indepartati din arhipelagul Tuamotu (apartinand tot Polineziei Franceze), la doar cateva sute de km mai spre est de Bora Bora, au fost locuitori care au aflat de-abia in 1945, dupa sfarsitul razboiului, ca tocmai a fost un razboi mondial! 

marți, 6 decembrie 2016

Pieţe de Crăciun – Frankfurt

de Dorina Danila
      Una dintre cele mai vechi şi mai populare pieţe de Crăciun este cea din Frankfurt. Este vizitată anual de peste 3 milioane de cumpărători. Începuturile ei ne duc mult înapoi în timp, în anul 1393. La vremea respectivă, Christkindchensmarktets era doar o sursă de unde localnicii își procurau cele necesare pentru iarnă de la comercianții care, obligatoriu erau concetățeni de-ai lor, conform unei reguli respectate cu strictețe.Piața nu era atât de mare, de colorată sau de … amuzantă ca acum. Nu exista nici simbolul principal al oricărei pieţe de Crăciun, bradul. El a apărut abia la începutul secolului al XIX-lea, când Weihnachtsmarkt semăna deja cu ceea ce este astăzi. Înalt de peste 30 de metri şi frumos decorat cu luminiţe, panglici şi clopoţei bradul este și astăzi atracţia principală a târgului.După ce ai vizitat cele 200 de căsuţe şi ai bifat cam tot ceea ce era pe lista lui Moş Crăciun, poţi asculta colinde, concerte de fanfară sau, pur şi simplu, clopotele bisericii Sf. Nicolae, aflată în apropiere. Sigur că o
Citeste mai multe aici !

vineri, 2 decembrie 2016

Petra – orașul pierdut și regăsit

de Alina Coman
      În fiecare an îmi vine de cel puţin două ori, cu o regularitate constantă, un dor imens de ducă. Poate fi oriunde, oricând, oricum şi cu oricine. Din motive raţionale şi financiare nu pot da frâu liber acestor porniri, aşa că, de ceva vreme, o parte din vacanţă e alocată familiei, iar o parte dorului meu nebun de a călători. Încerc să beneficiez de diferite facilităţi, particip la schimburi de tineri, mă implic în diferite proiecte, astfel încât nevoile mele personale să nu dezechilibreze major bugetul familiei.
         Un astfel de prilej mi-a fost oferit de asociaţia în care sunt voluntar de vreo 14 ani. E vorba de un youth exchange la care au participat 25 de tineri din Letonia, Italia, România, Iordania şi Egipt. Proiectul a fost implementat în Iordania şi a avut o temă atractivă: Şomajul în rândul tinerilor şi cetăţenia activă. Reacţiile celor dragi în momentul în care le-am comunicat intenţia mea de a pleca în Regatul Haşemit al Iordaniei au fost diferite: mami era disperată că merg între terorişti, soţul meu mă încuraja spunând că e o ţară sigură care merită văzută, tati a încercat să-mi cumpere renunţarea cu o sumă care ne-ar fi fost aproape suficientă pentru un sejur pe litoralul românesc, cei doi copii ai mei vroiau să-mi intre în bagaje. Încăpăţânată din fire, în 4 august eram deja într-o maşină care ne ducea spre Budapesta. Costul biletului de avion era mai redus pe această rută: Budapesta, escală Istanbul, Amman. Trebuie să mărturisesc că m-am silit să dorm cât mai mult din drum după ce mi-am văzut moartea de vreo două ori la manevrele şoferului nostru grăbit. Sărmana de mine, nici nu bănuiam că 
Citeste urmarea aici !

joi, 1 decembrie 2016

Mauritius - lux sau low cost?

de Marius Pop
       Când auzi pe cineva că pleacă în Mauritius, te gândeşti imediat că are o grămadă de bani şi nu ştie ce să facă cu ei. Ei bine, eu am fost în Mauritius şi nu mă pot lăuda că sunt milionar sau că nu ştiu ce să mai fac cu banii.
          Mai mult decăt atât, am fost plecat pentru 10 zile în perioada de vârf, mai precis de revelion, la un preţ de bun simţ. În cele ce urmează, am să mă străduiesc să vă explic cum este posibil să petreci un sejur de vis, într-o locaţie fabuloasă, la un buget omenesc. Bine, acum să nu îşi imagineze cineva ca este posibil să ajungi acolo cu un cost similar unei excursii cu autocarul la Paralia Katerini sau la pretul unui city break la Praga.
         Despre zbor
      Zborul reprezintă cea mai mare cheltuială. În primul rând pentru că este departe şi apoi pentru că nu sunt foarte multe companii care zboară până acolo. Cele mai bune legături din Romania sunt prin Paris sau Dubai. Prin Paris există însă mai multe şanse de a găsi un preţ bun deoarece Air France are legături atât cu Tarom cât şi cu Air Mauritius. Luat din timp – asta înseamnă 
Afla mai multe , dand un click aici !

De ce mi-a plăcut la Alba-Iulia (și de ce ar trebui să-ți placă și ție)

de Dorina Danila
      Am plecat spre Alba-Iulia cu mari aștepări, fiindcă, în ultimul timp, am citit sau auzit numai lucruri bune despre acest „diamant șlefuit din inima țării”. Așa scria cineva și mi s-a părut puțin exagerat, dar acolo mi-am dat seama că nu e deloc așa. Nu numai că așteptările mele au fost împlinite, dar și depășite. O dovadă în plus că e adevărată vorba „omul sfințește locul”.
          Hotelul
De fapt nu e un hotel, ci o pensiune aflată la câțiva kilometri de Alba-Iulia. Se numește Drumul dragostei și e un loc drăguț, curat, cu o curte plină de verdeață. Fiecare cameră are o mică terasă unde poți sta să te relaxezi (dacă te lasă vecinii :)). Are și o piscină care arată OK, n-am folosit-o, așa că nu pot emite o opinie despre asta. Mâncarea e gustoasă, deși cam scumpă, după părerea mea, iar meniul destul de sărăcăcios. Un mare dezavantaj e că nu poți servi micul dejun, nici măcar o cafea, înainte de ora 10. Și cum ești in the middle of nowhere, la marginea lanului de porumb, nu ai decât să aștepți să se facă ora la care se trezesc gazdele sau să pleci în drumul tău. Nu am vrut să așteptăm, așa că
Afla mai multe aici !